Articole H2: Halloween 2

(2009)

Halloween II

Note de producție

„HALLOWEEN” de Rob Zombie a avut un succes răsunător în 2007, aducând un venit de peste 80 de milioane dolari. Fanii genului horror au primit cu brațele deschise reinventarea poveștii clasice a lui Michael Myers. În pofida succesului, în urmă cu doi ani, scenaristul-regizor era reticent vizavi de ideea de a „completa” viziunea începută în primul film. „Când am terminat primul HALLOWEEN, eram epuizat și nici nu mai vroiam să mai aud vreodată „Mychael Myers” afirmă Zombie. „Dar așa mă simt de fiecare dată când termin ceva epuizant”.

Și totuși, simpatia pentru personaje l-a făcut pe Zombie să se răzgândească. „Am început să privesc pozitiv ideea. Așa mi se întâmplă când vreau să fac un anume lucru. Era Michael Myers al meu, și Laura Strode a mea, lumea mea. Nu am vrut să preia nimeni altcineva subiectul.”

Inviorat de inspirație și gata să se întoarcă la scena crimei, Zombie începe o nouă poveste acolo unde se termină primul film. „HALLOWEEN II preia ultimile momente din HALLOWEEEN și apoi sare direct aici. Le poți lega împreună ca și cum ar fi un film de patru ore” explică Zombie.

Producătorul Malek Akkad, care are o lungă experiență în ce privește franciza HALLOWEEN, în calitate de producător asociat pentru HALLOWEEN 6, salută întoarcerea lui Zombie. „Este un cineast foarte pasionat. Are o viziune unică în tot ce face, fie că este muzică, scenariu sau regie. Are o amprentă unică ce marchează totul.”

Parte din „marcă” include un HALLOWEEN II mult mai șocant, mai înfricoșător, mai intens. „Rob are o privire realistă, curajoasă” spune Akkad. „E diferit de orice altceva”
În ideea de a purta HALLOWEEN II într-o nouă direcție, Zombie se detașează de mitologia existentă în filmele precedente din seria Halloween. El examinează tragedia cu care se confruntă personajele și își construiește o poveste proprie fără niciun fel de linii pre-trasate sau constrângeri. „În acest film, el își explorează într-adevăr propria voce și personajele, într-o manieră mult mai personală. E foarte incitant” mai precizează Akkad.

„Se lasă purtat de personaje” comentează Malcolm McDowell, care își reia rolul dr. Loomis. „Îmi place ideea întoarcerii unui Michael tânăr și a mamei sale, precum și psihoza stranie a personajului. Cred că e o mare îmbunătățire” mai precizează actorul.
Tyler Mane, care se întoarce în rolul ticălosului avertizează: „Michael Myers se întoarce, mai mare și mai rău ca oricând”

În timp ce scria scenariul pentru HALLOWEEN II, Zombie a observat că povestea sa evoluase de la simpla examinare a personajului Laura Strode, aflată într-o stare de confuzie, tulburare. Zombie dezvoltă personajul ei în sensul că îl face mai complex decât îl lăsase la sfârșitul filmului HALLOWEEN, când Laura era „răvășită, acoperită de sânge și cu un pistol în mână.” Imaginea l-a inspirat însă pe Zombie pentru HALLOWEEN II, unde și-a dorit o Laura Strode mai activă, nu doar „o fată fugărită”.

„Este o persoană tulburată” afirmă producătorul Andy Gould. „E traumatizată și se cufundă în propria nebunie.”
„Ceea ce se întâmplă cu ea e un fel de rău magic, insiduos” afirmă Brad Dourif care reia rolul șerifului Brackett. „E inexplicabil. Se descompune încet, se fragmentează.”
În pofida noilor provocări care-i stăteau înainte, Scout Taylor-Compton a fost nerăbdătoare să călătorească în Georgia pentru a relua rolul lui Laurie.
„Suntem ca o mare familie” spune actrița despre Zombie, producători și echipa de actori din distribuție. „E bine să cunoști pe toată lumea de la bun început, la un nou proiect. Ne-am făcut de cap și ne-am distrat strașnic.”

În mare parte din scenele din HALLOWEEN II, Myers renunță la renumita lui mască. A fost dorința lui Zombie de a capitaliza expresia lui Mane. „Tyler are o față foarte intensă. Când îi puneam masca pe față, mă gândeam: eu acum privesc o mască. De data aceasta, nu poartă mască pentru că figura lui e mai intensă.”

Malcolm McDowell face un dr. Loomis ce capitalizează toată tragedia filmului. „Dr. Loomis e un rol fabulos” explică McDowell. „Explorăm o cu totul altă latură a lui Loomis. E un maniac egost. Eu nu alerg după Michael Myers. Asta e treaba șerifului. Eu scot bani din toată tragedia cu o carte. E un rol delicios.”
Actorul a considerat reimaginarea lui Loomis o privire foarte contemporană și cinică asupra doctorilor mânați de principii și scopuri foarte discutabile. „Pare să fie o arie foarte largă de studiu, cea a doctorilor care tind de a se crede dumnezei. Noi credem tot ce spun și ce fac ei, dar deseori comit greșeli teribile.”

Pentru Loomis, horrorul se manifestă diferit. „Acest eveniment îngrozitor se întâmplă, iar doctorul găsește o cale de a scoate bani frumoși din el. Merge-ncoace și-n colo prin hoteluri scumpe, în limuzine. În interior, este corupt și găunos, dar încearcă să umple golurile cu bani” explică Zombie..

Ceea ce leagă toate aceste personaje este un coșmar fără seamăn din care nu pot scăpa. „Cu toții sunt supraviețuitorii unei tragedii îngrozitoare, și am vrut ca actorii să joace cât mai natural și mai firesc cu putință. Fiecare reacționează față de aceste întâmplări în mod diferit” mai afirmă Zombie.

În jurul actorilor principali, castingul reunește o pleiadă de actori în roluri mici, printre care veterana filmelor horror Margot Kidder (SISTERS a lui Brian De Palma, BLACK CHRISTMAS de Bob Clark), Howard Hesseman, Brea Grant, Danielle Harris, care a apărut în HALLOWEEN 4 și HALLOWEEN 5, înainte de a se alătura regizorului Zombie în HALLOWEEN.

Artistul în efecte speciale de machiaj Wayne Toth, care a colaborat cu Zombie la HOUSE OF 1000 CORPSES, THE DEVIL’S REJECTS și HALLOWEEN, se întoarce pentru a da un tușeu personal celor mai întunecate și mai înspăimântătoare momente din film. Toth dorește să sublinieze o schimbare în abordarea scenelor viscerale: „Este mai realist și mai curajos decât filmul precedent. Se întâmplă ca în filmele horror din zilele noastre, și chiar în cele făcute în trecut, ca lucrurile să sară calul. Noi am încercat aici o abordare voyeur-istică.”
„E multă muncă, dar s-a făcut un pas înainte față de ultimul film” adaugă Toth.

Despre distribuție și echipa de producție
jinglebells