Articole Fast and Furious 4

(2009)

Furios și iute 4: Piese originale

Despre productie

Toate drumurile duc spre casă

Undă verde pentru Fast & Furious

În 1998, un articol din revista Vibe despre cursele de stradă a pus bazele uneia dintre cele mai iubite și mai profitabile francize din istoria studiourilor Universal. În 2001, publicul făcea cunoștință cu campionul curselor underground Dominic Toretto și cu ofițerul de poliție LAPD sub acoperire Brian O'Conner. Pe parcursul celor două ore ale filmului „The Fast and The Furious" publicul privește doi bărbați ce se află de părțile opuse ale legii întrecându-se într-o cursă nebunească a mașinilor uimitoare, cu motoare tunate, formând o prietenie ciudată, dar bazată pe afecțiune, înțelegere și respect reciproc.

Deși pleacă pe drumuri separate în viață, la sfârșitul filmului - Dom fuge în Mexic să scape de pușcărie, iar Brian pleacă la Miami ca agent FBI - urmărim ulterior cariera de agent al lui Brian în următoarele două episoade (2 Fast and 2 Furious și The Fast and the Furios : Tokyo Drift) iar pe Dom îl reîntâlnim într-o scurtă secvență în cel de-al treilea film al seriei. Vin Diesel, după ce vizionase câteva secvențe din filmările brute, fusese de acord să apară într-un rol cameo, în partea finală a lui Tokyo Drift; astfel Diesel interpretează rolul prietenului lui Han (SUNG KANG) care îl provoacă pe Sean Boswell (personaj interpretat de LUCAS BLACK) la o întrecere.

Opt ani mai târziu, amatorii de cinema simt dorul aventurilor pe patru roți în compania lui Dom și Letty, dar și a lui Brian și Mia; producătorul Neal Moritz a vrut un nou film în care să se simtă pulsul culturii pop. A știut că este momentul potrivit pentru a aduce publicului cea de a patra parte din seria devenită foarte îndrăgită. Era timpul să apară. Publicul îl iubea pe Dominic, un personaj carismatic, iar Moritz știa că fanii doresc să îi revadă împreună pe Dom și Brian. Cât privește parteneriatul lor, producătorul comentează: „Raportul celor doi, modul în care interacționează într-o scenă este ceva ce noi nu putem inventa. Alchimia aceea de legătură pe ecran fie există și o vezi, fie nu există și gata, nu se poate masca."

„Între cei doi există o legătură frățească. Unul a crescut de partea cea rea, iar celălalt de partea binelui. Brian intră în lumea lui Dom și fiecare îi asigură spatele celuilalt. Legătura de sânge îi face să se protejeze unul pe celălalt, indiferent care are dreptate sau care greșește dintre ei" afirmă producătorul Fottrell.

„Nu credeam că am să mai fac un film în această serie" afirmă Walker, care își reia rolul lui Brian O'Conner, polițistul sub acoperire pasionat de mașini străine pretențioase pentru cea de a treia oară. „Dar Neal mi-a povestit despre plan și m-am gândit: „De ce nu?" Mă distrez bine în timp ce lucrez și apoi, voi avea lângă mine oamenii cu care îmi place să petrec timpul"

Brian și Dom au stiluri de condus diferite, stiluri ce oglindesc cel mai bine personalitatea și perspectivele fiecăruia în viață. Walker este de părere că aceste deosebiri subliniază dinamica real-life dintre cei doi. „Este Coasta de Est care se întâlnește cu Coasta de Vest. El este exponentul New-Yorkului, iar eu, cel al Californiei. Dar, din nu știu care motive, ne înțelegem foarte bine. La fel se petrece și cu Dom și Brian în film."

Temele loialității de familie și spiritului de sacrificiu au fost întotdeauna prezente în serie, iar realizatorii mărturisesc că aceste concepte au contribuit la succesul filmelor. Văzut ultima dată la frontiera cu Mexicul, Dom se îndreaptă spre Republica Dominicană unde cultura curselor underground înflorește în ritmul muzicii reggae. Având-o pe Letty alături de el, Dom începe o nouă viață... dar una plină de incertitudini, stilul de viață al unui evadat internațional. Femeile din Fast & Furious sunt la fel de puternice și talentate ca și partenerii lor. De la prima clipă pe ecran Michelle Rodriguez a făcut o impresie covârșitoare în rolul lui Letty, personaj pe care Diesel îl numește „prima lui dragoste în film".

Rodriguez a căutat să dezvolte între Dom și Letty o relație în ultimul capitol apărut. „Miza este foarte mare" dezvăluie actrița. „Letty și Dom sunt fugari, încalcă legea oriunde se duc. Cei doi crează o ușoară senzație de Bonnie și Clyde. Întrebarea care se ridică acum este dacă Dom va risca dragostea fetei în numele vitezei de care amândoi sunt dependenți"

Jordana Brewster a văzut în Fast & Furios o ocazie de a-și reîntâlni vechii prieteni; pentru actriță, a fost un fel de întoarcere acasă în momentul în care s-a văzut printre colegii și regizorul Lin, cu care lucrase pentru drama Annapolis.
În ciuda faptului că și-a pierdut și fratele și iubitul, Mia, cu inima făcută praf, găsește totuși puterea de a persevera în Los Angeles. Brewster și-a dat seama că reluarea rolului nu îi este atât de ușoară pe cât credea la început. Actrița se aștepta ca personajul să aibă resentimente puternice când se reîntâlnește cu Dom și Brian simultan. Dar regizorul dorea ceva diferit.

„Fiind actriță, sunt înclinată întotdeauna spre dramatism" remarcă Brewster. „După ce a pierdut atât de mult, mă așteptam ca Mia să păstreze mânia. Dar Justin a vrut ca femeile din film să fie puternice și rezistente, deci Mia a mers mai departe. Este un testament al talentului său de regizor, pentru că a pus atât de mult în personaje cât și în întreg filmul."

MUȘCHI vs IMPORT...
MAȘINILE DIN FILM


O mașină îl definește pe proprietarul ei...
Realizatorii au ridicat miza încă o dată, oferindu-le lui Dom și Brian de data aceasta un arsenal întreg de mașini cu limite de viteză nebănuite și rezistență șocantă. Când Morgan a pus creionul pe hârtie, a ajuns la concluzia că acel DODGE CHARGER 1970 care a răposat în spectaculosul finiș de la sfârșitul filmului The Fast and the Furious ar trebui readus la viață pentru Dom în Fast & Furious. „ Nu numai pentru că Charger este o mașină nemaipomenit de fățoasă" afirmă scenaristul, „ci pentru că spune o poveste, reprezintă sufletul lui Dom"

Dom își păstrează mașina cu mușchi '70 Charger, dar conduce și un CHEVROLET SS CHEVELLE din 1970, care a mai apărut și în The Fast and the Furios, plus un BUICK GNX GRAND NATIONAL 1987, și un F-BOMB CAMARO 1973. În ce-l privește, Brian combină câteva piese de mare rezistență din import, un NISSAN SKYLINE GTR 1998, dar și un SUBARU WRX Sti 2009.

Este o lume a mașinilor cu mușchi, în care au primit roluri mici, dar deosebit de importante exemplare de PLYMOUTH ROAD RUNNER 1979 (condus de Letty), FORD GRAN TORINO 1972 (al lui Fenix), ACCURA NSX 2000 (cu Mia la volan) și un PORSCHE CAYMAN 2007 (pentru Gisele). Fără niciun fel de exagerare, este etalat în film un fel who's who al mașinilor și gusturilor.

Persoana care s-a ocupat de alegerea mașinilor este DENNIS MCCARTHY, pasionat de automobile și o adevărată enciclopedie mecanică ambulantă. El s-a ocupat de educarea castingului și a echipei de realizatori, cel care a reușit să aducă laolaltă cele mai pretențioase și mai râvnite mașini. Cea mai mare provocare pentru McCarthy a fost să „regăsească" Dodge Chargerul pentru Dom. Niciuna dintre mașinile originale din The Fast and the Furious nu au rămas „în viață" astfel că realizatorii au plecat să colinde țara în căutare de un Dodge Charger.

„Exemplarele de Dodge Charger sunt extrem de greu de găsit" explică McCarthy"am dat gata șapte, și nu erau de ajuns". Dar, Charger trebuia să revină pe peliculă, iar echipa de mecanici ai lui McCarthy a venit cu o soluție viabilă. „Am decis să construim o carcasă din fibră de sticlă, și a fost o reușită pentru noi" afirmă el.
În afară de mașinile-vedetă conduse de personajele principale, sunt o mulțime de alte automobile în film, printre care un CAMARO 1969 roșu-bomboană, supranumită „The Big Red". Este una dintre cele mai rapide mașini care există, cu peste 220 mile la oră (peste 350 km/h).

Câteva mici capricii sau ciudățenii ale actorilor în viața reală: Walker a devenit obsedat de mașini de la primul film „The Fast and the Furios" realizat în 2001; de atunci a cumpărat o adevărată colecție, americane și de import. Câteva dintre ele le-a oferit pentru filmări, printre care CHEVY NOVA 1967, care poate fi văzută în scena care se petrece în Republica Dominicană.

Actrița Rodriguez este destul de nehotărâtă în privința mașinilor, dar după mai multă chibzuială, a decis că-i plac cele „verzi". „În Fast & Furios îmi plac mașinile cu mușchi. Charger-ul este foarte cool" se amuză ea. „Îmi place viteza, dar conduc un Prius acum"
Totuși, actrița nu și-a uitat pasiunea ocazională pentru mașini rapide; visul ei este să aibă o Tesla super performantă, o mașină sport electrică ce urmează să fie lansată pe piață în curând „Ar fi cu adevărat marfă dacă ar exista o întreagă ligă de mașini de curse „verzi".

Ca și Ortiz, Brewster este o new-yorkeză care nu știa să conducă pe vremea când filma la prima producție- de fapt, în timpul filmărilor și-a obținut permisul de conducere. În răstimpul decurs, s-a mutat la los Angeles unde străduțele în pantă nu au reușit să o facă mare amatoare de condus. „Încă nu cunosc destul de bine mașinile, mi se pare destul de stânjenitor, de altfel" afirmă ea.

Universal Pictures prezintă - în asociere cu Relativity Media - un film original /One Race Films Production în regia lui Justin Lin. Cu Vin Diesel și Paul Walker, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, John Ortiz, Laz Alonso. Muzica este semnată de Brian Tyler,
costumele aparțin lui Sanja Milkovic Hays. Filmul este montat de Christian Wagner și Fred Raskin; scenografia aparține lui Ida Random. Regia de imagine poartă semnătura lui Amir Mokri. Producătorii execuitivi ai filmului sunt Amanda Lewis și Samantha Vincent. Personajele sunt create de Gary Scott Thomson. Neal H Moritz, Vin Diesel și Michael Fottrell sunt producătorii.
Fast & Furious este scris de Chris Morgan și regizat de Justin Lin.

Despre distributie si echipa de productie
jinglebells