Articole Escape Room

(2019)

Scapă, dacă poţi!

Personajele

În film, toate personajele au acceptat să facă parte din experienţa „escape room” - şi vor descoperi că există un mister care îi leagă pe toţi. “Ei au fost de acord să participe la joc - nu au fost răpiţi şi nici forţaţi să intre în cameră,” precizează Marmur. De aceea, ei vor primi mai mult decât s-au aşteptat. “Ei s-au dus acolo ca să experimenteze ceva, dar pe parcurs, lucrul respectiv capătă o cu totul altă turnură.”

Pe măsură ce rezolvă problemele puse în fiecare dintre camere, ei îşi dau seama că există şi un puzzle la scară mai mare care va trebui rezolvat - şi pentru care ei se află acolo. După cum se va dovedi, ei au ceva în comun. “Ideea de a aduna la un loc nişte străini, pentru motive misterioase, de a-i arunca într-un mediu în care vor fi nevoiţi să conlucreze, a fost o idee extrem de atrăgătoare,” susţine Robitel.

Întrucât fiecare dintre personaje are propria sa poveste din trecut, realizatorii au trebuit să caute un grup eterogen de actori, care să interpreteze rolurile. “De aceea am vrut să aducem în acest grup eclectic actori cu personalităţi, aspect, trecut şi perspective diferite,” susţine producătoarea Rebecca Rivo.

Primul personaj este Zoey, interpretată de Taylor Russell. Studentă la ştiinţe, Zoey este retrasă, timidă, introvertă, pentru că a supravieţuit unui accident de avion în care mama sa a murit. Russell, cunoscută pentru rolul ei din filmul Netflix “Lost in Space” şi serialele de televiziune “Strange Empire” şi “Falling Skies,” a fost încântată să se alăture acestui proiect. “Zoey este extrem de isteaţă şi sensibilă; ea încearcă să se descurce singură în viaţă,” explică Russell. “Adam este un mare creator de horror, care dă tot ce poate în acest gen de film. El a adus în acest proiect multă pasiune, care provine din dragostea pe care o are faţă de gen, iar acest lucru se vede cu ochiul liber.”

“Era important ca Zoey să manifeste vulnerabilitate, dar această trăsătură să aibă şi revers,” susţine Robitel. “Taylor Russell a prins esenţa personajului de la bun început. Ea avea tot ceea ce doream de la acest personaj - ştia să pară neajutorată şi în acelaşi timp să fie un personaj puternic prin isteţimea sa.”

Ben (Logan Miller) este un tânăr care-şi trăieşte viaţă într-un mod distructiv pentru a-şi atenua trauma pe care a suferit-o fiind singurul supravieţuitor al unui îngrozitor accident rutier.

“Ben este mai cu picioarele pe pământ,” spune Miller. “El s-a confruntat cu o tragedie, iar acum încearcă să se resemneze în faţa consecinţelor acesteia. Prietenii lui au murit, el nu mai are nimic pe lumea asta, aşa încât cred că atitudinea lui de ‘îmi bag picioarele’ îl face să fie un erou cu totul deosebit faţă de alţi oameni care au avut de suferit.”

Pentru a-şi interpreta rolul, Miller susţine că s-a pregătit şase luni de zile, dar că ar fi putut să-şi scutească o parte din efortul depus. “Antrenorul meu şi cu mine am sărit de pe acoperişuri, am făcut curse de maşini, ne-am ciocnit cu tancurile, ne-am luptat în stil kung fu... Eram într-o formă fizică senzaţională, dar realizatorii filmului mi-au spus: ‘Hei, Logan, trebuie să laşi ştacheta mai jos fiindcă personajul tău este cam epuizat şi dezamăgit de viaţă,’ aşa că am pus punct antrenamentelor şi m-am hotărât să mă relaxez la Cape Town.”

Amanda (Deborah Ann Woll) este o infanteristă care a fost rănită într-o misiune de luptă, din cauza unei explozii şi care încearcă acum să-şi vindece rănile de toate felurile.

Pentru a juca rolul acestei veterane de război, Woll s-a pregătit informându-se de pe forumuri si din discuţii cu specialiştii domeniului, în legătură cu stresul post traumatic şi vina supravieţuitorului. “Acestea au fost nişte surse de informare foarte utile pentru mine,” susţine ea.

Robitel susţine că efectele pe care le suportă Amanda sunt similare cu trăirile celorlalte personaje. “Din cercetările pe care le-am întreprins, mulţi dintre supravieţuitorii acestor traume nu sunt capabili să meargă mai departe cu viaţa lor, rămânând blocaţi în trecut, la momentul întâmplării respective, susţine regizorul. “Ei retrăiesc şocul la nesfârşit, iar acest lucru le afectează viaţa. Personajele noastre, fiindcă sunt supuse din nou unor traume la propriu, devin mai puternice.”

Woll, care este un fan al cuvintelor încrucişate, al ghicitorilor şi al jocurilor Dungeons & Dragons, susţine că a fost intrigată de relaţia dintre cele două femei din acest grup. “Multe dintre filmele genului ne prezintă femeile ca fiind într-o competiţie permanentă, în special în ceea ce-i priveşte pe bărbaţi. Îmi place că filmul nostru prezintă două femei care se aliază, găsind puterea una în cealaltă, deşi sunt două persoane complet diferite.”

Jason (Jay Ellis) este un finanţist carismatic, capabil, dar egocentric. El foloseşte lucrurile bune din viaţa lui pentru a-şi bloca amintirile neplăcute din trecut.

Ellis susţine că personajul său este în acelaşi timp şi un finanţist şarmant, care se bucură de o viaţă bună şi un killer cu sânge rece. “Aş putea asemăna acest personaj cu cel al lui Christian Bale din American Psycho, sau al lui Pacino din Glengarry Glen Ross, sau al lui Ben Affleck din Boiler Room.”

Mike (Tyler Labine) este un şofer de camion din West Virginia şi cel mai vârstnic dintre membrii grupului. Fiind un fost miner, ai crede că se descurcă bine în spaţii înguste, dar după cum se va dovedi, nu e chiar aşa.

Pentru a-şi pregăti personajul pentru traumele prin care va trece în fiecare dintre camere, Labine a explorat Internet-ul pentru a găsi “relatări despre întâmplări adevărate prin care vor trece şi personajele noastre în film. Trebuia să ştiu ce se întâmplă când treci prin hipotermie, printr-un şoc electric şi ce se întâmplă când eşti supus la căldură intensă.”

Danny (Nik Dodani) este un tânăr şi pasionat cibernetician, care se dă în vânt după experienţele din „escape room”. Echipa va avea nevoie de abilităţile şi competenţele lui pentru a supravieţui. Dodani susţine că personajul îi vine ca o mănuşă. “Am multe experienţe personale din care m-am putut inspira: Îi târăsc pe mulţi dintre prietenii mei la jocuri în escape rooms, iar în timpul proiectului anterior la care am lucrat, i-am dus pe toţi actorii la un joc în „escape room” ca să ne sudăm mai bine echipa. Din momentul în care am citit scenariul, am ştiut exact cine e acest personaj; Eu chiar sunt acest personaj. Nu pot să număr câte escape rooms am încercat. Din păcate, n-am câştigat niciodată până acum, dar o voi face într-o bună zi!.”

Actorul veteran Yorick van Wageningen se alătură distribuţiei în rolul lui WooTan Yu, acel “Games Master” care lucrează pentru sinistra entitate Maze Corporation. “El este maestrul jocurilor, care controlează totul,” spune van Wageningen. “El conduce tot ceea ce se întâmplă în toate camerele; el reprezintă legătura dintre oamenii care privesc ceea ce se întâmplă şi se implică atunci direct când lucrurile o iau razna.”

“Nu am vrut ca personajul meu să fie chiar un geniu al răului cu mustăţi răsucite,” susţine Robitel. “Yorick trebuie să aibă o anumită eleganţă şi naturaleţe atunci când îşi spune replicile. E sinistru, dar nu dă pe afară.”

Camerele Despre film
jinglebells