Articole Dumb and Dumber To

(2014)

Mai tăntălău, mai gogoman

Note de producție

Jim Carrey și Jeff Daniels își reiau rolurile de Lloyd Christmas și Harry Dunne în continuarea filmului de succes care a aruncat în aer comedia de situație: Mai tăntălău, mai gogoman. Regizorii primul film din serie, frații Peter Farrelly și Bobby Farrelly, îi duc de această dată pe Lloyd și pe Harry într-o călătorie ce are ca scop găsirea unui copil pe care Harry nu știa că-l are și asumarea unei responsabilități pe care niciunul dintre cei doi nu ar trebui s-o aibă.

Au trecut exact 20 de ani de când iu-am părăsit pe Lloyd și Harry și totul, în afară de idioțenia lor, s-a schimbat. Atunci când Harry, cel care are nevoie de un transplant de rinichi, află că are o fiică undeva în lume, el trebuie să plece în căutarea ei alături de Lloyd care tocmai a ieșit din starea de așa-zisă comă în care fusese de la refuzul lui Mary. Călătoria lor în lungul și în latul țării, cu mijloace de transport complet demente, îi poartă dintr-o instituție de boli mintale – unde le-ar fi locul și lor – la o întrunire a celor mai luminate minți ale lumii.
Sau nu...

Lui Carrey și lui Daniels li se alătură legendara Kathleen Turner (Eu și Marley, Idilă pentru o piatră prețioasă), în rolul Fraidei Felcher, fosta prietenă a lui Harry și cheia în găsirea fiicei lui de mult pierdute; Rachel Melvin (My Funny Valentine, serialul TV Zile din viața noastră), în rolul lui Penny, copilul lui Harry și răspunsul la rugăciunile sale; Laurie Holden (serialul TV Walking Dead: Invazia zombi, Silent Hill ) în rolul lui Adele Pinchelow și Steve Tom (serialul TV Major Crimes, Șapte suflete) în rolul dr. Pinchelow, părinții adoptivi ai lui Penny care o trimit într-o călătorie în Southwest; Rob Riggle (Marea mahmureală, 21 Jump street: O adresă de pomină) care joacă atât rolul lui Travis, omul la de toate al cuplului, cât și pe cel al căpitanului Lippincott, fratele geamăn al lui Travis, care face tot ce-i stă în putere pentru a se asigura că Lloyd și Hrry nu mai scapă vii din El Paso, „orașul denumit după sosul de fasole”.

Frații Farrelly au adunat o echipă de talente în spatele camerei pentru a crea această comedie. Echipa îi include pe Matthew F. Leonetti (Cei trei nătărăi, Dragoste în ofsaid), production designerul Aaron Osborne (Săruturi și focuri de armă, Eu sunt Sam), editorul Steven Rasch (Curb Your Enthusiasm, O familie modernă) și creatoarea de costume Karen Patch (Școala de rock, O familie genială). Muzica originală din film este creată de Empire of the Sun.

Pornind de la personajele create de Bennett Yellin (Tăntălăul și gogomanul, Lipit de tine) și de Peter Farrelly și Bobby Farrelly, Mai tăntălău, mai gogoman este scris de Sean Anders (Noi suntem familia Miller, Teleportați în adolescență) și de John Morris (Noi suntem familia Miller, Pinguinii domnului Popper) și de Petter Farrelly, Bobby Farrelly, Bennett Yellin și Mike Cerrone (Cei trei nătărăi, Eu, cu mine și Irene).

Asociați de multă vreme ai celor doi Farrelly, Charles B. Wessler (Mary cea cu vino-ncoa’, Tăntălăul și gogomanul) și Bradley Thomas (Mary cea cu vino-ncoa’, Lipit de tine) produc Mai tăntălău, mai gogoman alături de Bobby Farrelly, Peter Farrelly și de Riza Aziz (Lupul de pe Wall Street, Coarne) și Joey McFarland (Lupul de pe Wall Street, Prieteni cu copii). Producătorii executivi ai filmului sunt Brad Krevoy, Steve Stabler, Marc S. Fischer, David Koplan, Danny Dimbort și Christian Mercuri. Universal Pictures distribuie Mai tăntălău, mai gogoman în Statele Unite, Canada și în unele teritorii la nivel internațional.

Pregătește-te, partenere,
începe producția pentru Dumb

Premiera, în 1994, a filmului Tăntălăul și gogomanul a fost un moment unic în istoria cinematografiei: cu încasări de aproape 250 milioane de dolari la nivel mondial, filmul a devenit un mare succes de box-office, dar, în mod cu totul ciudat, despre el se vorbește ca despre un clasic. Comedia a devenit nelipsită din colecțiile particulare de filme și o prezentă săptămânală în programele televiziunilor de cablu și și-a păstrat fanii originali, în timp ce aduna o nouă generație de fani care replicile numai bune de citat și de prietenia pe care o vedeau între doi tipi simpli, porniți într-o călătorie.

Cu toate că echipa de creație din spatele primului film s-a gândit, a reflectat și a rumegat ideea unui nou capitol pentru pseudo-eroii noștri, aveau să treacă vreo câteva decenii înainte ca stelele să se alinieze cum trebuie și să înceapă producția sequel-ului.

Jeff Daniels era când uluit, când foarte convins de succesul primului film. „Tăntălăul și gogomanul nu era un film pentru toată lumea, dar l-a văzut toată lumea”, spune Daniels. „Când l-am făcut, ne-am gândit că puștii de 14 ani vor fi impresionați, dar cine ar fi zic că publicul-țintă va fi de la 8 la 80 de ani ? Vin la mine, pe aeroport, să-mi spună că este filmul lor preferat și cred că asta este datorită faptului că frații Ferrelly au pus în Lloyd și Harry un soi de inocență. Cu toții am simțit presiunea momentului în care aveam să facem următorul film, dacă aveam să-l facem”.

Privind înapoi 20 de ani, Daniels recunoaște că el, Jim Carrey și frațșii Farrelly au atins exact coarda necesară cu primul film. Dar nimeni nu voia să facă o continuare decât la momentul potrivit și au găsit povestea potrivită. „Pete și Bobby au ghicit bine la primul film”, spune el, „dar acum ei știu ce e amuzant, știu ce ține și știu și de ce”.

Momentul potrivit pentru o continuare a venit cu câțiva ani în urmă, când Carrey era la un hotel și s-a uitat la comedia lor clasică. „Văzusem bucăți din Tăntălăul și gogomanul de mai multe ori”, ne explică el, „dar, de data asta, am stat și l-am văzut pe tot și nu mi-a venit să cred ce am făcut atunci. Am prins fulgerul într-o sticlă”.

În ultimii ani, Daniels și Carrey au fost adesea abordați de tineri care erau încântați de filmul pe care li-l recomandaseră părinții. Carrey spune: „Lloyd și Harry au rămas în memoria oamenilor și ei erau mai apropiați de mine decât mi-am dat eu seama. Este minunat să simți dragostea pe care o au oamenii pentru ei. Aceste personaje au devenit ca o mobilă în casele oamenilor, așa că nu trebuie să-i informăm pe oameni despre primul film și despre aceste personaje”.

Producătorul Charles B. Wessler, care a lucrat cu frații Farrelly timp de peste 20 de ani, la filme ca Mary cea cu vino-ncoa’, Lipit de tine și Cei trei nătărăi, reflectează asupra motivului pentru care primul film a atras așa de mulți oameni: „Unul dintre lucrurile esențiale care au făcut din Tăntălăul și gogomanul o comedie de succes este că Lloyd și Harry sunt prea bătrâni ca să fie așa de proști, dar ei trăiesc în această lume și, cumva, supraviețuiesc”.

În timp, Peter și Bobby Farrelly au discutat ideile pentru un film continuare a primului, dar ceva le era clar: dacă nu aveau swcenariul perfect, nu se puteau gândi la o continuare. Tuturor părților implicate, 20 de ani mai târziu li s-a părut momentul potrivit pentru o continuare, iar realizatorii filmului știau foarte bine ce făcuse ca primul film să fie așa de iubit.

Carrey ne explică despre perioada de preproducție. „Pete și Bob lucrează fantastic în echipă și, cumva, când noi trei ne-am întâlnit să discutăm despre scenariu, mi-am dat seama că uitasem cât de distracitv era”. Ne-am întrebat cu toții de ce nu am face asta mereu, căci era fantastic.

Yellin, care a fost coautor la scenariul pentru primul film și revine și de această dată, face o analogie: „La fel ca vinul bun, ca o murătură bună, ca brânza bună, și acest film a trebuit să aștepte o vreme pentru a fi de calitate. Timpul necesar pentru a dezvolta și scrie scenariul a funționat în favoarea noastră.”

Producătorul McFarland apreciază faptul că echipa adora ceea ce i-a făcut pe cei doi eroi ai filmului așa de iubiți și așa de caraghioși. „Harry și Lloyd fac gafă după gafă, sunt ciudați și foarte tâmpiți”, spune el, „dar totul se rezumă la inocența la care ei rămân, pentru că nu știu altceva.”

Echipa de producție nu era interesată să facă un film mai bubn decât primul, ci doar să rămână corecți față de mulțimea de fani. Asta a însemnat că frații Farrelly au lucrat mai mult la scenariu. „Știam că trebuia să fie ceva special”, spune Bobby Farrelly. Iar Carrey este de nedepășit ca forță comică, foarte apreciat de scriitorii de comedii. „Motivul real este că Jim nu este niciodată mulțumit cu ceea ce ai. El gândește, se agită în platou, încercând să găsească mai mult decât i s-a oferit”.

Carrey explică această energie: „Etica mea se naște din faptul că vreau să fac ceva interesant în fiecare scenă. Am mulți complici în aceast sens, mai ales pe Pete și pe Bob, care sunt alt gen de oameni. Ei sunt cei mai ciudați lideri pe care ai putea alege să-i urmezi, dar ei primesc pe toată lumea cu brațele deschise și se poartă frumos cu toți”.

Carrey a mai găsit un complice și în Daniels, care a încercat foarte metodic să creeze o logică pentru personajul care, aparent, nu avea niciuna. „Eu urmez întotdeauna, reacționez la ceea ce face Jim, la mintea lui setată pe comedie și așa se întâmplă și cu Lloyd și cu Harry. Harry este mereu a doua jumătate a lui Lloyd și treaba merge minunat”, notează Daniels. „Am creat chimia dintre personaje și prietenia există și dincolo de cameră, pentru că noi chiar ne plăcem și asta se vede când merge camera”.

Admirația actorului pentru Daniels coincide destul de tare cu calitățile care i-au fost atribuite lui Carrey. El notează: „Ideea este că Jeff este foarte implicat. Nu se teme să meargă în acea direcție. Asta este important, pentru că un film ca acesta nu înseamnă să vorbim despre ceea ce se întâmplă, ci să punem lucrurile la cale și să le jucăm la maximum așa încât publicului să nu-i vinp că creadă că facem așa ceva”.

Laureați ai Premiului Nobel și cei ce sug degete de la picioare:
Personajele principale ale comediei

Dincolo de atracția pe care o reprezintă cei doi actori din rolurile principale, frații Farrelly auvrut să infuzeze comedia cu personaje care nu erau doar niște oameni serioși pe lângă Lloyd și Harry. În primul film, se făcea doar o referire vagă la Fraida Felcher, dar în Mai tăntălău, mai gogoman, „păsărica din Cranston” prinde viață întruchipată de actrița nominalizată la Premiul Oscar, Kathleen Turner.

Mai tăntălăm, mai gogoman a fost o reîntâlnire pentru Carrey și Turner, pentru că ei doi au mai lucrat împreună cu aproape 30 de ani în urmă pentru Peggy Sue se mărită. „Am fost uimit că a acceptat să facă accest film”, spune Carrey. „Cu toate că eu și Jeff lucrăm diferit de majoritatea actorilor, ea s-a încadrat imediat și a vrut să meargă pe varianta noastră”.

„Kathleen este parte din dinastia regală a actorilor americani”, spune Daniels. „Și noi ne prosteam în fața ei. Am fost extrem de mândru de scena de la casa de pompe funebre, unde am făcut-o să râdă în fața camerei”. El face o pauză: „Dăm și noi ceva !”

Din aceeași distribuție mai fac parte Steve Ton, în rolul dr. Bernard Pinchelow, strălucitul laureat al Premiului Nobel și tată adoptiv al lui Penny, care a apărut și în Major Crimes, Don Lake din Grudge Match: Faceți jocurile, în rolul dr. Meldmann, cel care participă la conferința KEN, Tembi Locke, din Eureka în rolul dr. Barbara walcott, directoarea simpozionului KEN și Patricia French din Hai să fim polițiști, în rolul draconicei dre Sourpuss, cea care respectă regulile conferinței până la ultima virgulă și le refuză lui Lloyd și lui Harry accesul la convenție. De parcă pe ei i-au oprit vreodată regulile !

Sinopsis Despre distribuție
jinglebells