Dansul Soarelui: Călușarii

(2017)

Dansul Soarelui: Călușarii

Poster Dansul Soarelui: Călușarii Poster Dansul Soarelui: Călușarii

Sinopsis Dansul Soarelui: Călușarii

Mai mult

În spaţiu carpato-dunărean, în timpul echinoxului de primăvară, Zeul Cavaler Trac murea și renăștea. El era reprezentat sub două forme rivale:  Zeul Cabalin, care se încarna în om, și cea a oamenilor care se deghizau în Cal. Aceștia din urmă, numiţi și călușari, trebuiau să alunge spiritele malefice, Ielele. Este un vechi ritual, ce dramatizează opoziţia între Soare și Lună, Bine și Rău, Cunoscut și Necunoscut, care se mai practică încă și astăzi în ziua de Rusalii, sub numele de «Căluș». Din…

citeşte
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
- -
2 păreri
sub 5 voturi

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
SperantaRadulescu pe 12 Octombrie 2017 13:07
Un film asteptat!
Dansul soarelui

Credințe vechi, precreștine și religioase, pe care oamenii le îmbrățișează sau le tratează cu ironie. Gesturi pe care ei știu că sunt datori să le comită, chiar dacă nu le pricep prea bine rostul, pentru că așa așa făceau și strămoșii lor – iată esența conservării obiceiurilor și practicilor rituale! Totul realizat din interviuri în grai local, proaspăt și coerent, dar și în grai local amestecat cu clișee jalnice, mai vechi sau mai noi, de propagandă național-comunistă și de emisiuni TV.

Filmul este un document etnologic asupra Călușului de azi; dar mai ales un document privitor la lumea rurală, năucită de prefaceri confuze și de intervenția statului în cultura sa (prin Cântarea României și prelungirile ei actuale).

Filmul Dansul soarelui este un film pentru noi, dar mai ales pentru cei… citeşte

0 0
AdinaPaula pe 07 Octombrie 2017 10:55
Un ritual e mult mai mult decat un spectacol
"Nu schimbam nimic.Calusul se joaca numai pe tarana. Din tarana am venit si in tarana ne ducem. In tarana sunt batranii nostri. Daca schimbam ceva ne plang batranii''. Cuvintele rostite mi-au patruns in inima si am inteles in alt fel, direct si mai profund,eu cea ce caut mereu noul si practic cu ravna schimbarea, ca exista schimbari si schimbari. Mi s-a deschis o poarta catre semnificatia si puterea pastrarii traditiei pentru popor atacat mereu de alte popoare, i.e. expus schimbarii voite de altii. Un film in care puterea ritualului stravechi a razbatut prin ecran, tricouri de bumbac si tenisi si a ajuns la mine, electrizandu-ma. Multumiri, Cornel Gheorghita! Multumiri calusarilor.
0 0

Spune-ţi părerea despre Dansul Soarelui: Călușarii

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Vezi şi:  filme noi documentare
jinglebells