Articole Confessions of a Shopaholic

(2009)

Mă dau în vânt după cumpărături

New York – ul face cinste !

NY s-a potrivit "manusa" pentru decorul filmul

"Ma dau in vant dupa cumparaturi"

Dupa ce s-a luat decizia ca decorul filmului sa se mute in Statele Unite, a devenit clar ca povestea personajului Rebecca Bloomwood, ahtiat dupa cumparaturi, nu se putea derulat decat intr-un singur loc. "Orasul New York este el insusi un personaj, un simbol al tuturor oraselor si o capitala mondiala a modei," spune producatorul Jerry Bruckheimer. "Schimbarea locatiei de la Londra la New York nu a fost o provocare prea mare, fiindca ambele orase au acelasi gen de stil si simt al modei - plus haos, trafic aglomerat si mult umor."

Regizorul P.J. Hogan adauga: "Toata nebunia sta in magazine. in a doua carte din serie, Becky Bloomwood ajunge in Manhattan si constata ca a intrat in paradisul absolut al cumparaturilor. si unde ai putea pune o asemenea persoana, care se da in vant dupa cumparaturi, daca nu in Paradisul Cumparaturilor ?!"

Filmarile elaborate, care au inceput la temperaturi polare, de -10 si s-au incheiat la +32 grade Celsius, au reprezentat o provocare considerabila, caci filmarile s-au derulat pe strazile si in magazinele unuia dintre cele mai aglomerate si mai haotice orase din lume. "Cand filmezi pe strazile New York-ului e ca si cum te-ai interna de bunavoie la spitalul de nebuni," spune Hugh Dancy. "Lucrezi fix in mijlocul unui oras extrem de aglomerat si de ocupat. Ai parte de inghesuiala si haos total, dar tocmai asta e ideea. De asta faci asa ceva. Fiindca secventele din New York sunt foarte importante pentru jocul actorilor si adauga mult la stilul filmului."

Echipa care a realizat filmul a apelat la Kristi Zea ca designer de productie. "Kristi este cel mai bun designer de productie din New York," spune Bruckheimer. "Ea intelege orasul si acest gen de "oala care fierbe la foc mare", textura de care are nevoie. Avand in echipa noastra simtul ei pentru design si moda, am avut decoruri minunate - si pentru birourile revistelor Successful Saving sau Alette, si pentru reconstituirea unor magazine celebre, cu vitrinele lor cu tot."

Zea adauga: "De la bun inceput mi-am dat seama ca filmul are un potential vizual imens. E placut sa te misti prin lumea modei, intre trenduri si stiluri. Cum eu am pregatire in domeniul costumelor, mi-am dat seama ca acest film va fi unul dintre cele care ar putea sa lase totul la voia intamplarii sau sa lanseze propriile mode. Filmul parcurge intregul spectru, de la o extremitate la cealalta, in materie de opinii si zone economice. Avem super-moda de pe Madison Avenue, Fifth Avenue, Meatpacking District, Tribeca, SoHo si Lower East Side, dar ii avem si pe parintii lui Becky, care traiesc intr-o lume placuta din clasa de mijloc. Mi-a placut sa gasesc elemente simbolice pentru New York si sa ma laud cu ele, dar si noi modalitati de a prezenta New York-ul."

in afara de New York, filmarile s-au derulat in Miami si Connecticut. Odiseea "Shopaholic" si-a inceput cu prima saptamana de filmari in Connecticut, unde Zea si echipa ei au creat o multitudine de locatii - inclusiv prima zi de filmare, din birourile aflate intr-o cladire cu aspect oarecare. S-a produs aici o coincidenta care a uluit-o pe scriitoarea Sophie Kinsella. "tinand cont de ceea ce am invatat de curand, si anume ca secventele sunt filmate intr-o ordine aleatorie, intamplarea a facut ca prima scena pe care am filmat-o sa fie si prima scena pe care am scris-o eu cu Rebecca Bloomwood, pentru prima carte. Mi s-a parut un moment absolut paranormal !"

Decorul interior pentru apartamentul unde locuiesc Becky si Suze este placut, vioi si plin de culoare. in film este situat in cartierul foarte sic NoLita (North of Little Italy - in nordul Micii Italii), in sudul Manhattan-ului, dar filmarile au fost realizate intr-un studio din Norwalk. Zea spune: "Pentru mine, era esential ca interiorul apartamentului sa fie mic, ca sa corespunda in mod realist cladirii de 100 de ani pe care am gasit-o pe Strada Mott din Manhattan, ca exterior. Suze sta in dormitor, iar Rebecca - in sufragerie. Practic, stau una in capul celeilalte. Cele doua femei au stiluri foarte deosebite, dar ideea era sa luam toate aceste diferente si sa ne facem putin de cap cu culori, materiale frumoase, oglinzi-mozaic si sticle multicolore - un mediu placut."

in urmatoarele cateva luni, productia a intrat in mai multe locatii istorice din New York City, intre care biserica St. James, St. Anthony of Padua, elegantul Grand Salon din hotelul Jumeirah Essex House, in Central Park South, impunatoarea cladire unde candva functiona Emigrant Industrial Savings Bank din districtul Wall Street, Hearst Tower al Lordului Norman Foster si exteriorul Centrului Rockefeller. O secventa nocturna cu Rebecca si Luke a fost filmata pe o terasa din Rockefeller Center, la orizont profilandu-se catedrala St. Patrick si (poate chiar mai importanta pentru Rebecca Bloomwood) cladirea la fel de impunatoare ca o catedrala a magazinului Saks Fifth Avenue, chiar peste drum.

Directorului de imagine Jo Willems i-a revenit menirea sa ia unul dintre cele mai filmate orase de pe glob si sa il priveasca acum cu alti ochi. "Obiectivul nostru era ca fetele, hainele si orasul sa arate cat mai grozav," spune Willems. "Nu e un film dur, in tonuri sumbre, ci un film placut, amuzant si optimist. Stilul lui este dictat de poveste si de personajul principal, iar eu am incercat sa il "ridic" cat am putut. Multe filme din zilele noastre sunt desaturate, dar noi am incercat sa saturam cadrul cu cat mai multe culori."

Costume pentru “Cumparaturi” “La cumparaturi” in cautarea distributiei perfecte
Film - Confessions of a Shopaholic

Confessions of a Shopaholic

(2009)
Mă dau în vânt după cumpărături
7.1 987 voturi 88 păreri
jinglebells