Articole Cold Waves - Război pe calea undelor

(2007)

Război pe calea undelor

Alexandru Solomon: "Se poate invata democratia de la radio?"

"Cold Waves" ("Razboi pe calea undelor") este un film despre cum putem intelege lumea de astazi, ascultand vocile din trecut, a explicat regizorul Alexandru Solomonm, in cadrul unei conferinte de presa. "Cold Waves" relateaza legatura creata intre dictatura nationalist-comunista din Romania si terorismul international, dar si razboiul dintre Radio Europa Libera si regimul Ceausescu.

"Filmul vorbeste despre puterea mediului jurnalistic de radio, care e mai sarac decat cel de televiziune, pentru ca nu are imagine. Dar, totusi, pentru milioane de romani, ascultarea Radio Europa Libera era un soi de ritual zilnic. Ma astept la o reactie buna, sper ca lumea sa fie curioasa. Razboi pe calea undelor e un film despre cum putem intelege lumea de astazi ascultand vocile din trecut", a spus Alexandru Solomon, la conferinta de presa.

Regizorul este cel care reuneste principalele voci ale Europei Libere, la sediul din Munchen, unde acum functioneaza Facultatea de Jurnalism. Intalnirea dintre principalii redactori ai postului este cu atat mai emotionanta cu cat se vorbeste despre cei care nu au reusit sa ramana in viata.

"Explicatia bolii care ne macina democratia poate fi gasita in istoria recenta. Cum au putut teama si coruptia sa ingenuncheze o intreaga societate? Cat de usor am renuntat la liberatate? Se poate invata democratia de la radio? Razboi pe calea undelor este un film necesar, parte a unei operatiuni de curatire mult asteptate in Romania, ca si in intreaga Europa de Est", spune Alexandru Solomon, regizorul. Potrivit producatorului Ada Solomon, filmul a beneficiat de un buget de 450.000 de euro. Aproximativ 25 la suta din buget a fost alocat de CNC, insa au existat si surse adiacente. TVR s-a implicat, de asemenea, in realizarea filmului, atat in calitate de cofinantator, cat si in cea de coproducator, si asta pentru ca asigurat arhiva necesara realizarii filmului. Finantari au venit si din Romania, de la doua firme private, dar si din Luxemburg.

Prima proiectie, in premiera mondiala are loc in aceasta seara, de la ora 19.00, in prezenta lui Emil Hurezeanu, Nestor Ratesh, Andrei Voiculescu (cativa dintre protagonisti), dar si a realizatorilor Alexandru Solomon, Ada Solomon, Elvira Geppert (coproducator), Andrei Butica (director de imagine) si Catalin Cristutiu (monteur).

in 29 noiembrie, "Razboi pe calea undelor" va intra in circuitul cinematografic, cu premiera la Bucuresti, iar apoi va fi proiectat in Cluj, Oradea, Iasi, Timisoara si Constanta, unde vor avea loc spectacole de gala, cu invitati speciali.
"Cold Waves" foarte bine primit de catre public Carlos Sacalul", personaj in filmul lui Alexandru Solomon
jinglebells