Articole Antichrist

(2009)

Antichrist

Declarația regizorului

Vă invit să aruncați o privire în spatele cortinei, o privire în lumea întunecată a imaginației mele: în natura fricilor mele, în natura Anticristului. - Lars von Trier

Cu doi ani în urmă, am avut o depresie. A fost o experiență nouă pentru mine. Totul, indiferent ce era, părea neimportant. Nu puteam să lucrez. Șase luni mai târziu, doar ca exercițiu, am scris un scenariu. Era un fel de terapie, dar și o căutare, un test să văd dacă voi mai face vreodată vreun film. Scenariul a fost finalizat și filmat fără prea mult entuziasm, făcut de parcă mi-aș fi folosit doar jumătate din capacitatea fizică și intelectuală.

Munca la scenariu nu a urmat obișnuitul meu modus operandi. Adăugam scene fără motiv. Imaginile erau compuse fără logică sau gândire dramatică. Adesea proveneau din visele pe care le aveam atunci. Încă o dată, subiectul a fost ”Natura,” dar într-un fel diferit și mai direct decât în trecut. Într-un fel mai personal.

Filmul nu conține niciun cod moral specific și nu are decât ceea ce unii ar numi ‘strictul necesar’ în ceea ce privește intriga. Nu pot oferi nicio scuză pentru”Antichrist”. Alta decât credința mea absolută în film – cel mai important film din întreaga mea carieră.

Sinopsis Interviu cu regizorul LARS VON TRIER
jinglebells