Articole 11'09''01 - September 11

(2002)

11 povești pentru 11 septembrie

Sinopsis

Din cauza abordării neașteptat de sincere și de oneste a evenimentelor de la 11 septembrie 2001, este foarte probabil ca acest film să nu se difuzeze niciodată în Statele Unite ale Americii. Producătorul francez Alain Brigand a ales 11 dintre cei mai buni regizori de film din 11 țări diferite și le-a acordat libertate totală de a-și exprima viziunea asupra evenimentelor de atunci.

Filmul, împărțit in 11 cadre, fiecare de 11 minute, 9 secunde și o sutime înfățișază drama sfâșietoare a națiunii americane, devenită în scurt timp tragedie a întregii planete. Fiecare regizor își lasă amprenta asupra propriilor 11 minute, 9 secunde și o sutime, înfățișând percepțiile personale ale evenimentului fără precedent. Devenim martori la povești zguduitoare cum este cea a grupului de copii refugiați care nu înțeleg ce se întâmplă, fiind convinși că Dumnezeu nu are cum să omoare oamenii, sau a cuplului francez care, neștiind ce haos se va declanșa, nu își dau seama că, în loc să se certe, ar fi trebuit să profite de ultimele momente petrecute împreună. Ne mai sunt relatate povești ale poporului bosniac, cunoscător vechi al terorii. Tot filmul este presărat cu capturi de coșmar ale haosului ce de-abia începea (oameni aruncându-se din turnuri, alții răniți și suferinzi, rude căutându-și cu disperare apropiații).

E nevoie de timp și de meditație pentru a înțelege acest film cu adevărat: nu este un atac la adresa Americii, ci, mai curând, o încercare de a înțelege ce s-a întâmplat la 11 septembrie 2001 și, mai ales, de ce. Prin acest film se confirmă, de asemenea, puterea incontestabilă a cinematografiei și nevoia de artiști.

Sinopsis (en)
jinglebells