Trei bezmetici: Brody, Wilson & Schwartzman

de Stefan Dobroiu în 7 Sep 2007
Trei bezmetici: Brody, Wilson & Schwartzman

Adrien Brody, Owen Wilson si Jason Schwartzman sunt actorii principali ai acestei reveniri a lui Wes Anderson la stilul absurdo-bezmetic atat de reprezentativ pentru regizor. Cea mai socanta imagine este aparitia lui Wilson, cu fata bandajata, in urma unei incercari de sinucidere (in film!). Asemanarea cu viata reala a actorului a provocat un val de simpatie in randul jurnalistilor prezenti la vizionarea de presa.

Povestea este simpla, dar Anderson reuseste s-o coloreze frenetic, transformand-o intr-o adevarata aventura. Trei frati incearca sa se "reconecteze" dupa ce moartea tatalui lor i-a despartit pentru un an. Ca decor, cei trei aleg o calatorie cu trenul (the Darjeeling Limited) prin India. Hibrid intre doua filme anterioare ale regizorului, The Royal Tenenbaums/O familie geniala (si foarte disfunctionala) si The Life Aquatic with Steve Zissou/Steve Zissou: Cel mai tare de pe mare, cu Angelica Huston si Bill Murray in rolurile principale, filmul este o comedie dulce-amara cu consistente inclinatii absurde.

Calatorie a ciudatei familii prin pitorestile peisaje ale Indiei, The Darjeeling Limited ar castiga cu siguranta premiul pentru "culoare". Stacojiurile aprinse, albastrul pal al caselor, verdele tare al matasurilor indiene, galbenul intens al turbanelor, multicolorele produse din bazarele pe care cei trei frati le frecventeaza cu asiduitate, toate califica pelicula lui Anderson in cursa pentru titlul de cel mai colorat film din competitia de la Venetia.

Dar cele mai colorate aspecte din The Darjeeling Limited sunt cei trei frati, fiecare ales pe spranceana. Owen Wilson este Francis, un individ obsedat de control care are ceva probleme cand vine vorba sa-si controleze propria viata. Francis poarta un ditamai bandajul dupa ce si-a ranit fiecare centimetru al capului cand a intrat cu masina intr-un deal, intr-o ambigua incercare de sinucidere. Peter (Brody) are o disperata nevoie de afectiune si-si imagineaza ca era fiul favorit al tatalui decedat. Cu toate acestea, barbatul are mari probleme cand afla ca in curand va avea un copil, pentru el calatoria in India fiind mai mult o incercare de a ocoli noile provocari familiale decat una de a-si condimenta viata. Jack (Schwartzman) este foarte gelos si-o verifica pe prietena sa (Natalie Portman) din ora in ora. Nu ezita, cu toate acestea, nici o clipa cand vine vorba sa se culce cu insotitoarea indiana care le serveste ceaiul in fiecare dimineata (frumoasa, foarte frumoasa Amara Karan).

Comedie trista, cu dese momente absurde datorate celor trei frati, unul mai bezmetic si neindemanatic decat celalalt, The Darjeeling Limited are toate sansele sa aiba succes de casa, pentru ca va atrage cu siguranta fanii filmelor anterioare ale lui Wes Anderson. Si s-ar putea sa fie o idee buna sa vedeti filmul la sfasitul lui ianuarie, cand apare in Romania, caci regizorul s-a hotarat sa renunte pentru o vreme la stilul sau inconfundabil. In prezent, Anderson pregateste o animatie stop motion (Tim Burton

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells