Tot ce știm despre The Secret in Their Eyes/Secretul

de Gloria Sauciuc în 15 Nov 2015
The Secret in Their Eyes/Secretul se lansează în România pe 4 decembrie, cu o distribuție remarcabilă: Julia Roberts, Chiwetel Ejiofor, Nicole Kidman

O echipă strâns sudată de investigatori FBI formată din Ray (Chiwetel Ejiofor) și Jess (Julia Roberts), alături de procurorul districtual care îi supervizează, Claire (Nicole Kidman), e distrusă când descoperă că fiica adolescentă a lui Jess a fost ucisă în mod brutal și fără vreun motiv aparent. Acum, 13 ani mai târziu, după ce l-a căutat obsesiv pe ucigaș, Ray descoperă, în sfârșit, un nou indiciu despre care e convins că îl va ajuta să rezolve cazul, să-l prindă pe criminal și să aducă liniștea sufletească membrilor echipei sale. Dar nimeni nu e pregătit pentru Secretul șocant pe care îl va aduce la iveală efectul distructiv al răzbunării personale asupra sufletului omenesc. Trecutul și prezentul se întrețes pe măsură ce misterul își arată profunzimi din ce în ce mai sumbre, iar granițele dintre dreptate și răzbunare sunt tot mai neclare. Apare, așadar, întrebarea: cât de departe ar merge cineva pentru a îndrepta un rău inexplicabil?

Împletind un trecut tragic pe fundalul oraşului Los Angeles, „Secretul” este un mister surprinzător care explorează temele personale ale pierderii, trădării și voinţei nestrămutate a unui părinte de a îndrepta un rău profund. Billy Ray și Mark Johnson se cunosc reciproc de zeci de ani, dar niciodată nu au lucrat impreună. Când au văzut thriller-ul argentinian El secreto de sus ojos/Secretul din ochii lor (2009), nici unul dintre ei nu se putea opri din vorbit despre film. „Secretul din ochii lor este spectaculos”, spune Billy, am fost complet doborât de el, am făcut o reverență vecină cu venerația. Apoi Mark m-a întrebat dacă vreau să-l adaptăm. La început am ezitant, pentru că nu vrei să-ţi asumi nimic din ce este atât de mare încât te simți depășit înainte chiar de a începe. Dar am simţit că există o versiune americană a poveştii, care merită spusă din nou şi explorată”.

De fiecare dată când cei doi s-au simţit frustraţi în abordarea subiectului dificil, ei au avut un susţinător necondiționat în Juan Campanella, care a regizat filmul argentinian. „Aici a fost vorba despre un om care a vrut să rezolve un caz vechi, dar motivul pentru care a vrut să-l rezolve nu a fost numai găsirea vinovatului, ci descoperirea rădăcinilor propriei singurătăţi”, spune Campanella. „Pentru mine a fost foarte original. Contrar a ceea ce ar putea crede oamenii, îmi place foarte mult când cineva ia o parte dintr-o operă și o transformă în ceva diferit”.

Un punct de pornire pentru versiunea americană se afla în evenimentele din 11 septembrie

Billy notează în caietul de presă al filmului, oferit jurnaliștilor, că un punct de pornire pentru versiunea americană se afla în evenimentele din 11 septembrie. „Oroarea acelui eveniment a fost extrem de mare și de neșters pentru oricine a fost în America în la acel moment. Dar a creat o oportunitate pentru filmul nostru, pe care nici un alt context nu ar putea s-o ofere.

„Billy a găsit o răsturnare de situaţie grozavă pentru poveste”, spune Campanella. „A păstrat mult din emoția originalului, dar a găsit un mod foarte american de a spune povestea”. Billy admite că el a crezut inițial că a scris un film despre pierdere. „Dar se pare că am scris un film despre obsesie. Poveştile fac asta uneori, îţi spun ce sunt. Ori de câte ori ce scrii un film”, spune Billy, „primul lucru care te întrebi este ce este în neregulă cu personajul principal, ceva ce numai acest film poate repara? Și aşa structurezi scenariul. E ceva ce nu e în regulă la personaj și, dacă acel personaj nu trece prin experiențele din acest film, nu va răzbi. În acest caz particular, a trebuit să fac acest lucru pentru trei pesonaje. Fiecare dintre ele trebuie să aibă ceva în neregulă, ceva ce doar acest film poate repara”.

Ce este în neregulă cu personajul principal, ceva ce numai acest film poate repara?

După ce Billy a început să scrie scenariul, „Secretul” a făcut un ocol, deoarece locaţia iniţială a fost San Antonio, apoi San Francisco, Londra, Boston şi în final Los Angeles. „Am crescut în Los Angeles şi se dovedeşte a fi oraşul despre care am cel mai mult de spus”, spune Billy. „Oraşul a devenit materialul filmului, într-un mod foarte incitant pentru mine.” Producătorul Matt Jackson, președintele producției la IM Global, spune că este rar „să primeşti un scenariu în care povestea excelează la fiecare pagină, dar are şi o intrigă foarte complicată ce implică două perioade diferite de timp.

Ideea lui Billy de a transforma filmul într-o poveste care are un element de combatere a terorismului este genială. Toată isteria şi paranoia care a fost agresivă după 11 septembrie oferă un mecanism perfect pentru ca criminalul să rămână în liberate, pentru a crea o astfel de poveste personală despre obsesie și pierdere”. „Când scriam scenariul, n-am vrut să separ 2002 și 2015”, spune Billy. „Am simțit că 2015 trebuia să fie un ecou a ceea ce s-a întâmplat în 2002”, declară şi Johnson.

Alegerea actorilor - o abundenţă de talente

Prima piatră de temelie pentru turnarea filmului a fost disponibilitatea nominalizatului la Oscar Chiwetel Ejiofor. „Cred că Ray Kasten, așa cum e jucat de Chiwetel Ejiofor, sugerează acele temeri prin interpretarea sa, dar ele nu se manifestă pe deplin, ceea ce adaugă forţă personajului. E un om foarte decent, nici nu ştie cât de decent este și, probabil, se testează mai mult decât ar trebui. El are în mod clar o mare pasiune în viaţa lui şi a făcut sacrificii care l-au împiedicat probabil să fie deplin fericit.  „Ray este un tip foarte motivat, foarte funcţional, care a făcut greșeala să creadă că datorează cuiva o viață și nu poate trece peste asta. Întotdeauna am crezut că Chiwetel ar fi uimitor în rol și că niciodată nu i s-a mai dat să joace ceva asemănător.

Pe de altă parte, există două Jess în acest film. Când o întâlnim prima dată, este plină de viață și îndrăgostită nebuneşte. Ceva se întâmplă cu Jess (Julia Roberts) și devine o altă persoană. Acestea sunt cele două extreme pe care Julia Roberts le joacă extrem de bine. Și, la fel ca cele mai bune personaje, Jess are secrete.

Personajul lui Jess a fost scris iniţial pentru un bărbat, Mitch Cobb, până când Julia a spus că, dacă-l trasform în femeie, îl va juca ea. Era o afacere uriașă și o idee grozavă, dar nu era ce mă gândeam eu când m-am apucat să scriu scenariul. Jess funcţionează cu greu. Ea a îngheţat cu treisprezece ani în urmă și viața ei s-a oprit. Inima ei a continuat să bată, așa că a continuat să meargă la muncă în fiecare zi, dar ea a murit. În special Ray încearcă s-o elibereze pe Jess, deoarece ea a primit o lovitură teribilă şi nu şi-a mai revenit. Să ceri unei actriţe să joace acest rol este un fel de capcană mortală, deoarece poți să joci doar tristețe și să nu mai ieși din ea, apoi ai parte de o interpretare într-o singură notă. Există o gamă largă de emoţii înrol și Julia venit cu toată această dinamică. Există şi un alt nivel pe care l-a adus filmui pentru că este foarte curajoasă. A mers în locuri în care n-am văzut-o până acum. Au fost foarte multe scene cu Julia la care mă uitam în jur și vedeam echipa uimită și cu gura căscată la ce făcea ea. Acesta era darul pe care ea l-a adus din prima zi, de la prima dublă și niciodată nu a dispărut, niciodată.

În al treilea rând, Claire (Nicole Kidman) este pe cale de a deveni superstar în biroul Procurorului din LA. E ambițioasă, deșteaptă, bine educată, este logodită cu bărbatul potrivit și totul pare să meargă bine pentru ea. Din păcate, ceea ce o prinde pe Claire în capcană este propria ei slăbiciune de fiinţă umană, propriile ei impulsuri și sentimente de dragoste”.

 „Nicole a fost ultima piesă din puzzle și este spectaculoasă. Când m-am dus să distribui rolul lui Claire, erau două aspecte ce trebuiau verificate din punct de vedere al actriţei care l-ar putea juca. Ea trebuia să fie fata pe care n-o poţi uita – sau filmul nu mai are nici un sens – și trebuia să fie cineva credibil ca procuror general. Nicole, desigur, le are pe amândouă. Este fata pe care nu o poţi uita, are o minte brici și este complet credibilă ca procuror. Are o prezență copleşitoare și o mare forţă interioară. O puteți vedea în modul în care joacă scena interogatoriului cu Marzin, unde cucereşte audienţa. Există o inimă mare acolo, iar Secretul este un film uimitor ce merită vizionat”.

Exploreaza subiecte similare:

El secreto de sus ojos, The Secret in Their Eyes, Chiwetel Ejiofor, Nicole Kidman, Billy Ray, Mark Johnson

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
donald_dechant pe 19 noiembrie 2015 18:25
Тайна в их глазах кино смотреть онлайн ==> http://goo.gl/yvJjZS

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells