Tot ce știm despre Primul om pe Lună. Alături de erou, în carlingă

de Cinemagia în 14 Oct 2018
Filmul cu șanse la mai multe premii Oscar 2019 rulează în premieră pe marile noastre ecrane

După La La Land, distins cu șase premii Oscar, regizorul Damien Chazelle face din nou echipă cu Ryan Gosling în Primul om pe Lună, povestea fascinantă a primei misiuni NASA de aselenizare cu echipaj uman. Povestea filmului se concentrează pe Neil Armstrong, și exploreză perioada 1961-1969, cu sacrificiile și prețul plătit atât de Armstrong, cât și de națiunea americană, pentru a duce la bun sfârșit una din cele mai primejdioase misiuni din istorie.

Scopul misiunii Apollo 11 a fost să realizeze obiectivul național setat de către președintele John F. Kennedy la 25 May 1961: aselenizarea și reîntoarcerea pe Pământ. De la lansare până la reîntoarcerea pe Pământ a durat 8 zile, 3 ore, 18 minute și 35 de secunde pentru acești 3 piloți din echipajul Apollo pentru a scrie istorie. Pe 20 iulie 1969, au scris istorie.

Scris de Josh Singer, laureat Oscar pentru Spotlight, filmul îl are în echipă și pe Steven Spielberg, ca producător executiv.

DreamWorks Pictures e co-finanțator al filmului.

Bazat pe cartea lui James R. Hansen, „Primul om: Viața lui Neil A. Armstrong”, filmul „Primul om pe lună” ne vorbește despre dedesubturile vieții private ale acestui erou global și despre momentele definitorii în care era încă un personaj necunoscut. După ce și-a obținut doctoratul în istoria științei și a tehnologiei la Universitatea de Stat din Ohio și a petrecut mai bine de 20 de ani scriind și predând despre spațiu și istorie, Hansen și-a propus să scrie prima biografie. În anul 2000, acesta a ajuns să îl contacteze pe Armstrong pentru a-l ruga să-și spună povestea. După două luni, Armstrong – care rareori dorea să dea interviuri – mai mult sau mai puțin încântat de ideea unui documentar despre viața sa – l-a refuzat politicos.

Pentru echipa de producție nu a fost crucial doar să spună o poveste despre un erou, ci să exploreze modul în care acesta a realizat lucruri atât de mărețe...
A durat ceva de la propunerea iniţială până când Hansen a primit aprobarea de a pune pixul pe foaie pentru a redacta biografia eroului.

Pentru echipa de producție nu a fost crucial doar să spună o poveste despre un erou, ci să exploreze modul în care acesta a realizat lucruri atât de mărețe, familia sa, colegii de la NASA. „Aceasta este o poveste despre cât de greu a fost, despre riscul pe care și l-au asumat acei oameni și despre pericolul pe care misiunea aceasta l-a implicat.”, spune producătorul executiv al filmului „Primul om pe lună”. „Neil și-a început cariera în războiul din Coreea ca pilot, apoi a devenit pilot de teste pentru Air Force, iar în cele din urmă pentru NASA. În acea perioadă piloții de teste mureau într-un mod alarmant, așa că încă de la începutul experienței sale mulți dintre oamenii din jurul său au fost uciși. Cu toate astea, Neil și-a urmat drumul și a reușit imposibilul...”

Armstrong a dezvoltat o relație strânsă cu autorul biografiei sale, care a fost și co-producător al filmului, iar acest lucru a permis producției să meargă mai departe. „Neil avea o relație grozavă cu Jim Hansen și a apreciat ideea pe care Jim o capturase în cartea sa - și ceea ce sperase să transmită”, spune producătorul filmului Wyck Godfrey.

Armstrong a fost de acord cu adaptarea cinematografică a vieții sale. Acest lucru s-a întâmplat înainte de 25 august 2012, atunci când Neil a decedat, iar Godfrey explică faptul că fără binecuvântarea astronautului, cel mai probabil filmul nu avea să fie realizat.

Chiar dacă producătorii Wyck Godfrey și Marty Bowen se ocupau de „Primul om pe lună” de ceva timp lucrurile nu se potriveau cum ar fi trebuit până ce aceștia nu l-au cunoscut pe câștigătorul de Oscar Damien Chazelle. Asta s-a întâmplat după ce el crease Whiplash și în timpul pre-producției filmului „La La Land”. Relays Godfrey spune: „I-am povestit lui Damien despre personajul din poveste și a fost atât de încântat încât a hotărât să ni se alăture. Din acel moment totul s-a mișcat foarte repede”.

Regizorul Damien Chazelle a vrut să abordeze situația ca pe un thriller....

Alături de colegii săi, Chazelle îl va căuta pe scenaristul Josh Singer, câștigător de Oscar, pentru a realiza scenariul. Chazelle a fost impresionat de abordarea lui Singer și consideră că scriitorul, dintr-un simplu instinct, a captat tot ce era mai important despre erou. „Damien a vrut să abordeze situația ca pe un thriller”, subliniază Godfrey. „A dorit să sfideze așteptările cu privire la ceea ce era necesar pentru ca un om să aselenizeze cu succes. A vrut ca fiecare să se pună în pielea celor ce au fost acolo în acea perioadă, confruntându-se cu barierele tehnologiei.”

Chazelle a dorit ca echipa să se asigure că tot ceea ce vor vedea spectatorii pe ecran este autentic pentru vremurile acelea și pentru misiunile acelea brutale. Cu câteva luni bune înainte ca partea de pre-producție să înceapă, împreună cu colaboratorii au început scenele de lucru, petrecând timp cu familia lui Armstrong, dar și cu alți oameni care știau povestea.

Atunci când ei încercau să aselenizeze nu aveam tehnologia pe care o avem astăzi...

Colegii regizorului au fost de acord cu faptul că realitatea lui Armstrong este mai terifiantă decât ficțiunea. „Acest lucru se reflectă în estetică filmului”, spune Bowen. „Cu toții am văzut filme realizate în spațiu, iar atunci când te gândești la spațiu, te gândești la tehnologie, la computere, formate digitale și grafică pe calculator. Dorința lui Damien a fost să încerce să facă acest lucru cât mai profund, iar pentru a realiza asta filmul trebuia să fie cât mai analog posibil. Provocarea acestui film și lucrul care îl face atât de incitant de asemenea este cum vom reuși să aducem publicul alături de erou, în carlingă? Cum îi vom face să simtă acele lucruri, nu doar să le vadă, cum îi facem să asiste la această realizare incredibilă?

Ca un refren în timpul pre-producției și al filmărilor s-a auzit replica „avem calculatoare mai puternice decât cele care ne-au dus pe Lună”. „Uitasem că atunci când ei încercau să aselenizeze nu aveam tehnologia pe care o avem astăzi”, spune Bowen. „Am sperat să facem publicul să trăiască această experiență și să scoatem în evidență detaliile de care a fost nevoie și la care au lucrat sute de oameni pentru a ajunge la scopul final. Dacă oricare dintre ei ar fi greșit, totul s-ar fi terminat cu un eșec”.

Gosling în rolul lui Armstrong: Niciodată nu am primit un ajutor mai mare pentru interpretarea unui rol ...

Damien Chazelle a fost foarte impresionat de contribuția actorului la partea de creație. „Ryan a găsit piesa Rapsodia Lunii”, o piesă pe care Neil Armstrong a iubit-o și care a putut fi auzită în timpul misiunii Apolo 11”, își amintește Chazelle. „În plus, tot el a descoperit Egelloc, un musical pe care Neil l-a scris în liceu, dar și un interviu despre atmosfera Pământului, care a devenit bază pentru un discurs pe care scenaristul Josh Singer  l-a scris pentru Neil Armstrong.

Gosling aduce ceva special rolurilor sale, îl laudă Bowen. „Probabil e vorba de umanitatea sa. E vorba despre cum percepe și înțelege anumite sentimente... dar nu cu sentimentalism. De multe ori oamenii vor să copleșească cu emoțiile lor. Actorii cu adevărat măreți știu cum să elibereze sentimentele astfel încât să te țină prins în mreajă.”

Gosling admite că să devină Neil Armstrong ar fi fost imposibil fără ajutorul a numeroși colaboratori. „Am fost cu adevărat privilegiat fiindcă am întâlnit-o pe Janet Armstrong înainte ca ea să moară. Am fost de asemenea foarte norocos să vorbesc cu cei doi fii ai lui Neil, Rick și Mark, și să petrec timp cu sora lui Neil, June, la ferma lor din Wapakoneta, în Ohio, acolo unde Neil s-a născut. Muzeul Aerospațial Neil Armstrong, dar și Cape Canaveral și Centrul de Facilități Houston și-au deschis ușile pentru mine. De asemenea, pe platou se aflau zilnic foarte mulți experți care îmi dădeau sfaturi legate de fiecare misiune în parte pe care încercam să o replicăm. De asemenea am avut ocazia de a putea apela la James Hansen și la cartea lui de fiecare dată când am avut nevoie; o lucrare de mai bine de 700 de pagini de cercetare meticuloasă. Niciodată nu am primit un ajutor mai mare pentru interpretarea unui rol și nici nu am lucrat cu atât de mulți oameni care să fie atât de entuziasmați și fericiți atunci când mă ajutau.

Fascinația lui Gosling pentru Armstrong și echipa sa a pătruns și în partea de producție. „Primul meu instinct în pregătirea acestui rol a fost să învăț să zbor. Neil a zburat înainte să învețe să conducă; era parte integrată a personalității sale, așa că m-am gândit că ar trebui să încep de acolo. La un moment dat în timpul antrenamentelor mi s-a cerut să forțez aeronava într-un stall și am avut un moment de luciditate. Asta fusese o idee groaznică. Am înțeles în acel moment de ce Neil a fost predestinat să fie unul dintre cei mai mari piloți ai omenirii, iar eu nu. La fel ca mulți alți astronauți Neil a început ca un pilot de teste. Este nevoie de un anumit tip de persoană pentru a o pune într-un aparat de zbor ce nu a mai zburat până atunci pentru a-i găsi eventualele defecte.”

Celelalte personaje

Când a venit vorba de casting-ul pentru astronauți, producătorii s-au focusat pe găsirea unor personaje puternice care ar putea captiva publicul reprezentând totodată legătura între personajele pe care le reprezintă.

Proiectul Gemini este antrenamentul de la sol pentru misiunea Apollo, esențial în a face echipa NASA pregătită de aselenizare.

Cei nouă oameni selectați pentru Proiectul Gemini se numără Neil Armstrong (Ryan Gosling), Ed White (Jason Clarke), Jim Lovell (Pablo Schreiber), Gus Grissom (Shea Whigham), Pete Conrad (Ethan Embry), Elliot See (Patrick Fugit), David Scott (Christopher Abbott), Buzz Aldrin (Corey Stoll) and Richard F. Gordon (Skyler Bible).

Printre membrii familiei portretizați în „Primul om pe Lună” se numără Janet Armstrong, interpretată de Claire Foy, Pat White, interpretată de Olivia Hamilton și Marilyn See, interpretată de Kris Swanberg. În pregătirea pentru rolul ei, Foy explică faptul că, la fel ca mulți dintre ceilalți actori, a mers să vorbească cu autorul cărții, Hansen: „Jim mi-a dat casetele pe care le-a avut de la interviul său cu Janet. Ea promova programul spațial și își susținea soțul. Era un fel de purtător de cuvânt pentru NASA la fel ca oricare dintre celelalte femei.

Din păcate, Foy nu a reușit să o întâlnească personal pe Janet Armstrong din cauza vremii nefavorabile ce a împiedicat-o pe Armstrong să viziteze platoul din Atlanta. Janet a decedat pe 21 iunie 2018, la vârsta de 84 de ani. Actrița a fost impresionată de statornicia femeii în pielea căreia avea să intre pe platourile de filmare. A trebuit să iau tot ceea ce spunea ea pas cu pas pentru că sprijinul extern pe care îl oferea a fost puternic influențat de acea perioadă extrem de stresantă. A fost foarte copleșitor și stresant pentru fiecare dintre acele femei”, spune Foy. „La fel ca toate soțiile de astronauți, se află în partea mai puțin știută a istoriei. Nimeni nu a petrecut timp încercând să afle cum s-au simțit ele o bună perioadă de timp.

             

Exploreaza subiecte similare:

Claire Foy, Ryan Gosling, Damien Chazelle, Josh Singer, Steven Spielberg, Wyck Godfrey, Marty Bowen, Jason Clarke, Pablo Schreiber, Shea Whigham, Ethan Embry, Kris Swanberg, Olivia Hamilton, Patrick Fugit, Christopher Abbott, Skyler Bible, First Man, oscar 2019

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells