Festivalul de la Cannes

The Imaginarium of Doctor Parnassus

de Gloria Sauciuc in 25 Mai 2009
The Imaginarium of Doctor Parnassus

Dacă vezi câteva dintre tablourile pictorului scandinav Odd Nerdrum îţi vei face o idee despre cum arată universul Imaginarium-ului lui Dr. Parnassus.
Cu o estetică în care celor mai impresionante elemente de decor le sunt date note lugubre şi ambigue, în timp ce personajele sunt luminate de o undă de speranţă, deşi universul care le înconjoară este întunecat, cea mai recentă producţie a lui Terry Gilliam e ca o invitaţie dincolo de oglinda magică a lui Parnassus.

The Imaginarium of Doctor Parnassus a fost proiectat la Cannes în premieră mondială, în afara competiţiei, vineri.
Stilul este ca de pânză veche, aproape medievală, colată peste un peisaj contemporan, mai exact cel al Londrei secolului XXI. Efectul e uşor naturalist, dar - în acelaşi timp - impregnat de mister. Teatrul ambulant al lui Parnassus arată ca venind dintr-o altă epocă, degajă magie, atrage - dar, în acelaşi timp - trezeşte frica, interesul declarat al regizorului fiind să surprindă, să ducă spectatorul într-o zonă absolut nouă, în care să nu mai găsească repere.

Din oraş în oraş, Dr. Parnassus (Christopher Plummer) şi trupa lui călătoresc în rulota stranie, trasă de cai. Acest om fără vârstă posedă puterea de a-i proiecta pe semeni în propria lor imaginaţie, o dată ce curajoşii păşesc dincolo de oglindă pe care Parnassus o posedă. Dar această călătorie fascinantă se încheie de fiecare dată cu o alegere, care poate schimba lucrurile în bine sau în rău.

În urma unui pariu câştigat cu Diavolul, Parnassus devine nemuritor, dar - din dragoste pentru o femeie - cere tinereţea în schimbul nemuririi. Diavolul (Tom Waits) acceptă, cu condiţia că primul copil al lui Parnassus să-i fie dat la vârsta de 16 ani.
Tânăra Valentina (Lily Cole) urmează să împlinească vârsta fatidică de 16 ani, iar Diavolul îşi face deja apariţia. În încercarea disperată de a-şi salva propriul copil, Parnassus se joacă din nou cu focul, şi intră într-un nou pariu cu Diavolul - primul dintre cei doi care va reuşi să seducă cinci suflete şi să le dea pierzării, acela va câştiga. Cu ajutorul lui Percy (Verne Troyer), Anton (Andrew Garfield), şi a misteriosului Tony (Heath Ledger, Johnny Depp, Colin Farrell, Jude Law), apărut ca de nicăieri, doctorul va intra într-o cursă contra cronometru.
Diavolul are toate puterile posibile, dar Parnassus are Imaginarium-ul, un univers situat dincolo de oglindă, în care imaginaţia se dezlănţuie.

Un univers oniric, în care - odată plonjat - eşti acaparat ca spectator. Singurul lucru la care îţi mai rămâne să reflectezi este că Heath Ledger şi-a câştigat tinereţea veşnică, în timp ce trecea prin oglinda lui Parnassus.

De îndată ce s-au dat publicităţii primele fotografii din The Imaginarium, am ştiut ce secvenţă va fi cel mai greu de privit. Cea în care Tony (Heath Ledger este găsit spânzurat sub un pod. În film este salvat, însă, iar el - drept mulţumire - va încerca s-o salveze pe fiica lui Parnassus de Diavol.
După ce a fost filmat cam jumătate din film, Heath Ledger a murit, aşa încât Gilliam a fost nevoit să găsească un înlocuitor, după ce decisese să nu mai facă filmul. Echipa l-a convins că acesta este filmul lui Heath, nu al lui, şi că are această datorie morală de a-l finaliza. Şi cum Tony, personajul lui Ledger trece de trei ori prin oglinda, Gilliam s-a gândit să aducă trei actori în rolul lui Tony.

Johnny Depp a adus personajului ceva din piratul Sparrow, Jude Law i-a adus ceva seducător şi totodată vulnerabil, ceva naiv, copilăresc în bucuria descoperirii noului univers în care intrase, acela al propriei imaginaţii, iar Colin Farrell a avut partea cea mai grea, de a-l incarna pe Tony în momentul deciziei, la finalul filmului. A reuşit să fie, în acelaşi timp, atrăgător şi antipatic, aşa cum o cerea momentul filmului.

Debutanta Lily Cole, cu figura ei bizară, de păpuşă din porţelan, se încadrează foarte bine în peisajul Imaginarium-ului, iar Verne Troyer completează echipa teatrului ambulant al lui Parnassus, cu statura lui literalmente de-o şchioapă.

Filmul va plăcea deopotrivă publicului tânăr - copii şi adolescenţi - dar va fascina şi adulţii. În România filmul va avea premiera pe 18.09.2009.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
criss pe 26 mai 2009 22:17
Heath Ledger, un actor desavarsit, pentru totdeauna!
BLACK-SPIDER pe 31 mai 2009 01:34
Il astept cu nerabdare...pacat de Heath...mare pierdere pentru cinematograful mondial. Prin Joker si prin rolul din acest film si-a luat ramas bun de la noi! Heath...nu te vom uita niciodata!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells