Studiu. Filmele cu buget mare care nu reflectă diversitatea rasială au un succes mai scăzut

de Marina Florea în 8 Sep 2021
Totuși, după Shang-Chi, Marvel nu își mai propune să piardă timp reflectând diversitatea rasială în filme

Grijile legate de era pandemiei nu s-au stins cu totul, dar succesul amplu al Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings al lui Daniel Cretton subliniază întoarcerea blockbusterelor. Cu încasări de-a lungul a patru zile de peste 93 de milioane de dolari, filmul cu Simu Liu a îndepărtat mai multe griji ale producătorilor: cum că publicul nu ma vine în sălile de cinema, cum că marile producții au nevoie de staruri ca să le promoveze, scrie - într-o amplă analiză - publicația IndieWire.

De asemenea, dovedește ceva ce Marvel știa de mult, dar încă nu a reușit să profite de acest fapt: anume că publicul este foarte doritor să vadă filme cu „diversitate rasială” în care să apară actori de culoare, în povești ancorate în realitatea culturală a diverselor rase. Atunci când Black Panther al lui Ryan Coogler a ajuns în săli în 2018, filmul a depășit record după record și, asemenea lui Shang-Chi, a depășit chiar și cele mai optimiste previziuni.

Un raport de la UCLA's Center for Scholars & Storytellers a analizat 100 de filme apărute între 2016 și 2019 și a descoperit că „fie și după succes la box-office, filmele cu buget mare care nu reflectă diversitatea rasială au încasări cu 27 de milioane mai scăzute în primul weekend, cu pierderi totale de 130 de milioane de dolari...”

Seria de filme în pregătire din MCU nu reflectă în totalitate această tendință. Eternals al lui Chloé Zhao are o distribuție diversă din punct de vedere rasial - vorbim de Gemma Chan, Angelina Jolie, Salma Hayek, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Don Lee, Lauren Ridloff, Brian Tyree Henry, și alții - dar, în rest, Faza Patru arată la fel ca restul filmelor obișnuite.

Dintre acestea, se numără Spider-Man: No Way Home, Doctor Strange in the Multiverse of Madness, Thor: Love and Thunder, Ant-Man and the Wasp: Quantumania, și Guardians of the Galaxy Vol. 3. De asemenea se află în pregătire filmul lui Ryan Coogler Black Panther: Wakanda Forever și cel al Niei DaCosta The Marvels, în care Captain Marvel Brie Larson va fi colegă de platou cu Iman Vellani în rolul Kamala Khan și cu Teyonah Parris în rolul Monica Rambeau.

Exploreaza subiecte similare:

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, Simu Liu, Ryan Coogler, Black Panther, Eternals, Chloé Zhao, Gemma Chan, Angelina Jolie, Salma Hayek, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Lauren Ridloff, Brian Tyree Henry, Spider-Man: No Way Home, Doctor Strange in the Multiverse of Madness, Thor: Love and Thunder, Ant-Man and the Wasp: Quantumania, Black Panther: Wakanda Forever, Guardians of the Galaxy Vol. 3 , The Marvels, Brie Larson, Iman Vellani, Teyonah Parris

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
spartacus pe 8 septembrie 2021 12:04
Gata, ati percutat și voi prostia cu ”diversitate rasială”?!?... Pentru că este o tâmpenie, dar dak primiti niste bănuti să promovați și voi aberațiile astea, ce mai contează realitatea, nu??... Păcat, speram să vă fi păstrat obiectivismul, dar am greșit. Asta este, mergem înainte.
WreckItRalphMacchio pe 8 septembrie 2021 20:59
Daca nu se potriveste cu principiile tale nu inseamna ca e o chestie platita, subiectiva sau o prostie. Daca vrei sa auzi doar ce-ti place, inscrie-te in AUR, sunteti mai multi aparatori ai sangelui pur.
SynOfficial pe 8 septembrie 2021 19:10
Hai, pe bune? Lăşaţi-o că măcăne.
gogoride pe 8 septembrie 2021 22:22
ce minciuna ieftina!
WreckItRalphMacchio pe 10 septembrie 2021 10:29
Istetii astia care comenteaza pe aici nu inteleg un aspect. Nu e vorba ca a devenit lumea buna si dornica de integrare rasiala. Dar un film cu personaje variate are sansa sa atraga spectatori din mai multe rase, dornici sa vada eroi care seamana cu ei, care eventual au un trecut similar, probleme asemanatoare. De asta are incasari mai mari. Scrie si in articol, dar e mai greu cand n-ai capacitatea de concentrare sa citesti cateva randuri si sa le si intelegi, asa ca citesti doar titlul.
AdrianSe pe 11 septembrie 2021 16:49
Ai fi surprins cati din astia (hAauriti) sunt in tara asta, multi dintre ei nu prea comenteaza ca stiu in ce postura proasta se pun, dar gandesc la fel ca si cei ce comenteaza mai sus.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells