Steven Spielberg. Ecce Homo!

de Gloria Sauciuc în 4 Mar 2013
Iată un portret, pe scurt, al unuia dintre cei mai valoroşi oameni de la Hollywood

Regizorul şi producătorul Steven Spielberg va fi preşedintele juriului la cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, ce se va derula între 15 şi 26 mai, urmându-i italianului Nanni Moretti. Inegalatul în sufletele cinefililor E.T. a fost difuzat la Cannes în 1982 în premieră mondială, iar Sugarland Express lua în 1974 Premiul pentru scenariu la acelaşi prestigios festival. Color Purple, al aceluiaşi Spielberg, rula în 1986 în afara competiţiei. 

"Amintirea primului meu Cannes se întoarce în timp acum mai bine de 31 de ani, şi rămâne unul dintre momentele cele mai puternice ale carierei mele", a declarat regizorul. "De mai bine de şase decenii Cannes este o platformă inegalabilă făcută pentru a fi descoperite filme extraordinare venite din întreaga lume. Pentru mine este o mare onoare şi un privilegiu imens să conduc juriul unui Festival care nu încetează să demonstreze, neobosit, că cinema-ul este limba mondial înţeleasă".

Născut în Ohio în 1946, Spielberg a fost pasionat de cea de-a şaptea artă de mic. Unul dintre primele sale scurtmetraje, Amblin, i-a deschis calea către o carieră dedicată filmului. Universal a început să-i producă primele filme. Curând, filmul Duel (1971), conceput iniţial pentru televiziune, este băgat în săli.

Primul său film pentru cinema, Sugarland Express, este selecţionat la cel mai important festival de film al lumii, Cannes Film Festival, unde ia premiul pentru scenariu. Urmează pentru Spielberg o serie de succese în lanţ, care îşi vor pune amprenta pe cinematografia mondială şi vor facce istorie: Jaws, 1975, Close Encounters of the Third Kind, 1977, Raiders of the Lost Ark, 1981 şi E.T (1982), prezentat prima dată în închiderea Festivalului de Film de la Cannes.

În 1993, cu Jurassic Park, Spielberg dă un suflu nou divertismentului hollywoodian, îmbinând cu succes genul de aventură cu cel science-fiction, aducând la cinema un public eterogen sub aspectul vârstei. Popularitatea filmelor lui atinge cote impresionante. Imaginaţia debordantă, curiozitatea fără limite, gustul pentru inovaţie, şi stăpânirea cu virtuozitate a tehnicii punerii în scenă, fac din Spielberg unul dintre cele mai importante figuri ale industriei cinematografice.

Dincolo de succesul comercial, a uimit cu filme mai intimiste şi angajate - The Color Purple, 1986, Empire of the Sun, 1987, Always (1989), Schindler’s List, 1993, filme care îi aduc consacrarea, dar şi trofee Oscar. Filmografia lui Steven Spielberg este un continuu du-te-vino între vis şi realitate. Filmele de divertisment alternează cu reflecţiile grave asupra istoriei, rasismului şi condiţiei umane.

În cei 40 de ani de carieră, a realizat 27 de producţii, cele mai multe fiind pietre de temelie în istoria cinematografului mondial - Saving Private Ryan, 1998, Minority Report (2002), Catch Me If You Can, 2002, War of the Worlds, 2005, The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn, 2011 - primul său film 3D şi Lincoln, nominalizat la zece premii Oscar anul acesta.

 

copyright foto: Mediafax Foto

Exploreaza subiecte similare:

Steven Spielberg, The Sugarland Express, The Color Purple, duel, Jaws, Close Encounters of the Third Kind, Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark, E.T. The Extra-Terrestrial, Jurassic Park, Empire of the Sun, Always, Schindler's List, Saving Private Ryan, Minority Report, Catch Me If You Can, War of the Worlds, The Adventures of Tintin, Lincoln

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
CosminMoion pe 4 martie 2013 12:20
O adevarata comoara,un om de un talent si valoare inestimabila!Filme ca :Schindler's list,Color purple,Saving private Ryan,War horse si multe altele ii demonstreaza maiestria!
wildinthecountry pe 4 martie 2013 12:43
Overrated
MikkaelWolfganger pe 4 martie 2013 13:06
Spielberg overrated?Uita-te la comentariul de mai sus, la care mai adaug si eu E.T.,Jaws, Empire of the Sun, Jurassic Park, Munich, Minority Report...Inteleg ca ai ceva cu el de la Oscaruri,dar totusi e o valoare...
nicolas84 pe 4 martie 2013 22:45
@ wild -> + 10 man..................Overrated like hell !!! ...Pe cuvant, Spielberg e pentru unii in lumea cinematografiei cu e eminescu sau "Shecspir" in lumea poeziei sau respectiv a teatrului(poate e putin deplasata comparatia but you get my drift)...trebuie sa iti placa, e o legenda, e un titan, e o stea, un nemuritor... La toate astea eu spun : "hai mai lasa-ma !" un om trebuie sa iti placa pentru ceea ce a facut nu pentru ca "asa trebuie" "sa il placi ca sa nu te creada lumea zbanghi".....cine il place pentru munca lui n-am nimic impotriva,"like away" gusturile chiar nu se discuta, INSA muuuuuuuuuuuulti il plac pentru ca TREBUIE(inclusiv Academia). P.S: Mie chiar nu imi displace omul si chiar ii agreez CATEVA creatii INSA wild...dude .....................you do have a point, Mister Spielberg este overrated la greu !
Lewis pe 4 martie 2013 16:25
Schindler's list rămîne cea mai mare "opera" a lui, fie iți plac filmele de acel gen, fie nu
AndreBlack pe 4 martie 2013 16:45
Este un adevarat regizor . Il admir foarte mult , am vazut filme precum Lincoln , Saving Private Ryan , War of The Worlds etc.. care au fost filme extrem de bune .
Iulian. pe 4 martie 2013 18:47
Mi-au placut co-productiile sale,anume "The Pacific" si "Band of Brothers",adevarate opere de razboi si drame personale.
SANDA45 pe 4 martie 2013 18:56
un regizor genial.
Ovidiu239 pe 4 martie 2013 19:03
Totusi Spielberg are muuulte filme bun, e un regizor foarte bun.
rob3rt_89 pe 4 martie 2013 21:05
Lincoln nominalizat la 12 premii oscar , nu la 10 ...
cosmin742000 pe 4 martie 2013 22:26
Valoros in sensul paralelor pe care le-a muls de la" cinefili" :)))))
monicarusu25 pe 5 martie 2013 09:40
un nare regizor!
cosmin_kedii pe 5 martie 2013 19:41
War Horse 2011 6 nominalizări Oscar, 2 nominalizări Globul de Aur ect care : După părerea mea merita mult mai mult
africanus pe 8 martie 2013 09:51
Spielberg de-a lungul timpului a avut si scapari ce-i drept, dar nu se pot ignora filme ca Salvati soldatul Ryan, Schindlers-list, Falci, Jurassic Park, Imperiul Soarelui, Minority Report, Et, Culoarea purpurie,Sugarland Express,War Horse, mai sunt cateva dar nu le mai enumar.
alex_il_fenomeno pe 23 martie 2013 18:02
Un regizor constant, ce a aratat ca si in prezent si pot realiza filme bune.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells