Spy/Master, serialul care îi readuce la viaţă pe soţii Ceauşescu

de Ştefan Dobroiu în 1 Mar 2023
Detalii despre producţia ce a avut premiera mondială la festivalul de la Berlin

Spy/Master, un serial cu spioni a cărui acţiune este plasată în România şi Germania anului 1978, a avut recent premiera mondială în cadrul festivalului de la Berlin. Din lunga serie de seriale realizate de HBO în România, Spy/Master are toate şansele să atragă mai multă atenţie, pentru că îi readuce la viaţă pe Nicolae şi Elena Ceauşescu, interpretaţi de Claudiu Bleonţ şi Elvira Deatcu. Este şi motivul pentru care am inclus acest titlu în seria noastră de articole despre cele mai aşteptate seriale ale anului.

Conform sinopsisului, acţiunea din Spy/Master este plasată la apogeul Războiului Rece şi prezintă o săptămână din viaţa lui Victor Godeanu (Alec Secăreanu, foto dreapta), mâna dreaptă a lui Nicolae Ceauşescu (Claudiu Bleonţ) şi cel mai important consilier al acestuia. Totuşi, Godeanu are un secret: este agent dublu şi trebuie să fugă din România şi să scape de Ceauşescu înainte ca acoperirea lui să fie compromisă. Având doar o şansă pentru a rămâne în viaţă, el se foloseşte de o călătorie diplomatică în Germania pentru a fugi în Statele Unite ale Americii. Ajutat de o agentă Stasi sub acoperire şi fostă iubită (Svenja Jung), dar şi de un agent CIA (Parker Sawyers, foto stânga), Godeanu trebuie să evite agenţii KGB şi spionii propriei ţări (Ana Ularu, Laurenţiu Bănescu), pe deplin conştient că dezertarea îi pune soţia (Andreea Vasile) şi fiica (Alexandra Bob) în pericol de moarte.

Am profitat de ocazia premierei mondiale pentru a discuta cu Ioanina Pavel, producătorul creativ al serialului, despre punctele de atracţie ale poveştii şi provocările din timpul producţiei. Evident, prima întrebare a vizat câtă realitate şi câtă ficţiune este în scenariul scris de Adina Sădeanu şi Kirsten Peters, pentru că acesta pare inspirat din povestea reală a lui Ion Mihai Pacepa, generalul de Securitate care a fugit în 1978 în Statele Unite, provocând o mare problemă de imagine regimului Ceauşescu.

"Serialul este numai în parte inspirat din realitate. La baza lui se află evenimente istorice, fuga unuia dintre consilierii apropiaţi ai lui Ceauşescu, dar eroul nostru interpretat de Alec Secăreanu nu are prea multe în comun cu omul care a inspirat povestea. Acestea fiind spuse, am avut ambiţia să nu ne luăm prea mari libertăţi în ce priveşte personajele istorice pe care toată lumea le cunoaşte: Claudiu Bleonţ îl interpretează pe Nicolae Ceauşescu, iar Elvira Deatcu pe soţia lui, Elena. Departamentul de machiaj şi hair-styling a fost fenomenal în încercarea de a face aspectul celor doi actori să fie cât mai fidel realităţii, dar cea mai mare dificultate a stat pe umerii lor actorilor: au redat gesturile, mimica şi ticurile specifice personajelor reale", spune Ioanina Pavel.

În ce priveşte provocările ridicate de lunga perioadă de producţie, Pavel detaliază: "Serialul nostru este un thriller cu spioni a cărui acţiune se petrece în 1978 şi are loc în Bonn, Köln, Camp David şi Bucureşti, dar este filmat în Ungaria, ceea ce a complicat lucrurile în ceea ce priveşte locaţiile şi scenografia, dar echipa s-a achitat cu aplomb de toate aceste provocări. Şefii de departamente, cărora scenariul le-a plăcut la nebunie pentru că are o anvergură fără pereche în Europa Centrală şi de Est, au profitat de ocazie pentru a oferi tot ce au mai bun, indiferent de dificultăţi."

"Cel mai dificil aspect au fost locaţiile", dezvăluie producătoarea. "Au fost mai bine de 70, cu multe exterioare care trebuie să se potrivească cu interioarele. De exemplu, în ce priveşte vila din Bucureşti a protagonistului, exterioarele au fost filmate în Bucureşti, dar interioarele au fost filmate într-o vilă din Budapesta."

"Şi scenele specifice genului au fost extrem de dificile, dar am scos-o la capăt. Am învăţat o mulţime despre cum se filmează confruntările armate, despre efectele speciale pirotehnice şi toate celelalte 'accesorii' ale thriller-ului. A fost foarte important pentru noi să facem totul ca la carte, de la luminile de atmosferă şi până la mişcările de cameră, asta în timp ce actorii ofereau interpretări extraordinare, uneori încă de la prima dublă."

"Spy/Master este un serial foarte eclectic, care uneori nu poate fi circumscris unui singur gen. Începe ca un thriller complex, plin de subtext, iar apoi, pe măsură ce ne apropiem de ultimul episod, se dezlănţuie într-un action în viteză. Dar este şi o călătorie emoţională, un itinerariu al unui spion, dar şi al unui tată. Este o poveste despre prietenie, dar şi despre dragoste, şi o poveste despre capitalism versus idealism, despre Est versus Vest, despre loialitate şi când aceasta devine imposibilă, totul spus cu o cât mai mare atenţie la detaliile istorice. Sunt sigură că îi va captiva atât pe doritorii de senzaţii tari cât şi pe cei pasionaţi de politică", încheie Ioanina Pavel.

Spy/Master va avea şase episoade şi se va lansa în România în cursul lunii mai.

Exploreaza subiecte similare:

Alec Secăreanu, Ana Ularu, Claudiu Bleonţ, Elvira Deatcu, Laurențiu Bănescu, Svenja Jung, Parker Sawyers, Ioanina Pavel, Spy/Master

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells