Spike Lee arata primele imagini din urmatorul sau film

de Gloria Sauciuc în 20 Mai 2008
Spike Lee arata primele imagini din urmatorul sau film

Regizorul american Spike Lee se afla pe Croazeta pentru a dezvalui primele imagini ale urmatorului sau film, "Miracle at St. Anna", care doreste sa ii reabiliteze pe soldatii afro-americani participanti la al doilea Razboi Mondial. Spike Lee a povestit despre lungmetraj, care se va lansa in octombrie, in Statele Unite. Punctul de plecare al filmului e romanul cu acelasi nume a lui James McBride.

"Miracle at St. Anna" spune povestea a patru soldati americani de culoare, din divizia 92 "Buffalo", surprinsi in 1944 intr-un sat toscan - intr-o incercuire germana, lasati singuri, doar cu slaba sustinere a rezistentei italiene, datorita incompetentei si rasismului superiorilor militari. Scenele din New Yorkul de astazi, intercalate in film, arata soldatii deveniti intre timp veterani, care nu reusesc nici dupa 60 de ani sa uite cosmarurile traite in Europa.

Spike Lee, cunoscut pentru filmele sale angajate in apararea drepturilor comunitatii negre americane, precum "Do The Right Thing" sau "Jungle Fever", explica de ce o drama istorica marcheaza o noua etapa pentru filmele sale. "Intotdeauna am vrut sa fac un film despre al doilea Razboi Mondial care sa ii reabiliteze pe soldatii afro-americani. In razboi au participat un milion de barbati si femei de culoare", isi aminteste regizorul. "Am vrut, de asemenea, sa torn filmul in Italia, iar romanul lui James McBride mi-a oferit toata substanta pentru ca asta sa devina realitate". Lee, pana acum si scenarist al filmelor proprii, i-a incredintat de aceasta data scenariul lui McBride. Dupa parerea lui, filmul se plaseaza cu siguranta in alt gen decat superproductiile recente de razboi precum "Saving Private Ryan", sau "Brothers in Arms". "Steven Spielberg e un mare regizor. Intotdeauna i-am respectat munca, insa filmul lui e total diferit", adauga Spike Lee care vorbeste de o opera "unica, epica si foarte intensa".

Anumite scene au fost filmate integral in italiana si in germana. "Imi place ca ceea ce fac sa fie autentic. Nu vreau ca soldatii germani sa vorbeasca o engleza perfecta. Nu, in nici un caz", a zis Lee. Regizorul new-yorkez nu se considera afectat de filmarea in Europa. "Limba nu e deloc o bariera. Si, in plus, avem o echipa italiana formidabila. Am turnat in Toscana timp de trei luni si inca una in studiourile Cinecitta din Roma, asa ca filmul meu e in primul rand italian", afirma regizorul. "Miracle at St. Anna" e distribuit de American Disney Touchstone in Statele Unite. Lee a precizat ca drepturile de difuzare au fost deja vandute in Franta, ca si in Italia. Tratativele sunt in curs pentru o distributie mai extinsa. In film va juca Alexandra Maria Lara, membra a juriului de anul acesta.

Taguri:  cannes 2008

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells