Sparta lui Ulrich Seidl va avea premiera la Festivalul de la San Sebastian, în pofida acuzațiilor de exploatare a minorilor lansate la adresa regizorului

de Gloria Sauciuc în 10 Sep 2022
„Numai o decizie în instanță ne poate face să anulăm o proiecție programată a unui film”...

Sparta, cel mai nou film al lui Ulrich Seidl a fost retras de la Festivalul Internațional de Film de la Toronto în contextul acuzațiilor la adresa regizorului cu privire la comportamente nepotrivite și exploatare a minorilor. Totuși, premiera filmului săptămâna viitoare în cadrul Festivalului de Film de la San Sebastian se va derula conform graficului, anunță Variety.

Un purtător de cuvânt al Festivalului a relatat pentru Variety, din partea conducerii Festivalului, că Sparta va rămâne în competiție...

În cadrul unei liste cu trei puncte în care își explică decizia, echipa Festivalului de la San Sebastian declară că „echipa festivalului evaluează filmele după calitatea și contribuția acestora”, și că Festivalul „nu are calitatea să judece în ce condiții au fost realizate filmările și dacă, în timpul filmărilor, s-a produs vreo infracțiune. Dacă cineva are dovezi în acest sens, trebuie să anunțe autoritățile”.

Declarația trage o concluzie: „Numai o decizie în instanță ne poate face să anulăm o proiecție programată a unui film”.

Asta înseamnă că filmul Sparta se pregătește, conform planului, de premiera programată pe 18 septembrie la San Sebastian, acolo unde filmul va concura pentru premiul cel mare al Festivalului, Golden Seashell/Scoica de Aur, ca parte a Selecțiunii oficiale. Actrița Glenn Close conduce juriul la cea de-a 70-a ediție a Festivalului. Din juriu mai fac parte: regizoarea și producătoarea Antoinette Boulat, regizoarea și scenarista daneză Tea Lindeburg, producătorul argentinian Matias Mosteirin, autoarea și jurnalista spaniolă Rosa Monterio, producătorul și artistul vizual din Lesotho Lemohang Jeremiah Mosese și regizorul și scenaristul islandez Hlynur Palmason.

Știrea vine la o zi după ce Festivalul de Film de la Toronto a retras filmul Sparta în urma publicării unei anchete realizate de publicația germană Der Spiegel.

Ancheta, publicată pe 2 septembrie anul acesta, susține că Seidl nu a avertizat tinerii actori că filmul este despre pedofilie, cu toate că aceștia au între 9 și 16 și că sunt actori amatori. De asemenea, regizorul este acuzat că și-a expus actorii copii la alcoolism, nuditate și violență în timpul producției, fără să îi pregătească în mod adecvat.

Der Spiegel susține că jurnaliștii au petrecut mai bine de șase luni investigând producția filmului în Germania, Austria și România, discutând cu o duzină de membri ai echipei de producție, inclusiv cu unii dintre actori.

Seidl a respins toate acuzațiile. Într-o declarație lungă, publicată pe site-ul său web, regizorul a declarat: „Filmele mele nu sunt rezultatul manipulării actorilor, a prezentării eronate a filmului către ei, cu atât mai mult nu a abuzului la adresa lor. Dimpotrivă: fără încrederea pe care am construit-o cu ei de-a lungul a săptămâni și luni împreună, filmările lungi necesare filmelor mele nu ar fi fost posibile. Am cel mai mare respect pentru toți actorii mei și nu aș lua niciodată o decizie care ar putea să îi pună în pericol, fizic sau psihologic”...

Seidl este un regizor austriac cunoscut pentru filmele sale în limba germană care pun accentul pe latura dură a realității, în care frecvent apar scene explicite sexual. Filmele sale, Import Export (2007) și Paradise: Love (2012) au concurat, ambele, la Cannes pentru premiul Palme d'Or.

Ultimul său film, Rimini, a avut proiecția ca parte din Selecțiunea Oficială la Berlinală, anul acesta. Filmul este despre fostul cântăreț de succes, Richie Bravo, care se întoarce în toiul iernii în orașul său natal, Rimini, pentru a face rost de banii ceruți de fiica lui. Sparta continuă acțiunea din Rimini, avându-l în centru pe fratele protagonistului din Rimini.

Sparta este despre fratele lui Richie Bravo, acum de patruzeci și ceva de ani, care merge într-un colț îndepărtat al Austriei pentru a începe o nouă viață: împreună cu băieții adolescenți din partea locului, transformă o școală abandonată într-o fortăreață. Totuși, pe parcurs, bărbatul se confruntă cu propriile sale porniri de pedofil.

Filmul a fost programat pentru cinci proiecții la Toronto, inclusiv pentru presă și reprezentanți ai industriei de film, înainte să fie retras chiar înaintea premierei, pe 9 septembrie.

Exploreaza subiecte similare:

Ulrich Seidl, Rimini, Glenn Close

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells