Santinelele, supereroii europeni

de Gloria Sauciuc în 7 Iul 2014
Soldaţi cu membre metalice, creaţi de o divizie secretă a armatei franceze

Studiourile Marvel trimit Gardienii Galaxiei să schimbe soarta nefastă a omenirii din 8 august, dar pe teritoriul Europei noi supereroi se ridică pentru protejarea celor fără apărare: Santinelele. Regizorul francez Julien Mokrani, remarcat în Hexagon datorită scutmetrajului Ashes to Ashes (în care recrea lumea lui Batman folosindu-se de stilistica şi unele teme utilizate de Frank Miller în Sin City) va aduce pe marele ecran Santinelele, anunţă publicaţia Allocine.

Este vorba despre adaptarea benzii desenate cu titlu omonim, în trei volume, ce spune poveste unui supererou francez, Taillefer. Acesta este un soldat cu membre metalice, creat de o divizie secretă a armatei franceze. Seria este inspirată de personajele lui Alexandre Dumas, trecând prin Watchmen şi RoboCop-ul lui Frank Miller, rezultatul fiind o poveste plină de aventură, realistă, dar - în acelaşi timp - presărată cu elemente fantastice.

„Santinelele”, un fel de Paths of Glory (regia Stanley Kubrick) combinat cu The Dark Knight

Alexandre Aja (Horns, cu Daniel Radcliffe, The Hills Have Eyes) este cel care a achiziţionat drepturile de ecranizare ale benzii desenate, pe care o caracterizează ca fiind „un Robocop în tranşee, imaginat parcă de Jules Verne, dublat de o poveste profund umană. Un fel de Paths of Glory (regia Stanley Kubrick, cu Kirk Douglas - n.red.) combinat cu The Dark Knight”. Lui Aja se vor alătura designerul neo-zeelandez Greg Broadmore (Avatar, District 9), dar şi Vincent Aupetit, plus echipele studioului de efecte vizuale londoneze Third Floor (Gravity).

Om de ştiinţă, soldat şi tată de familie, protagonistul seriei BD este un personaj complex şi profund, e de părere Julien Mokrani. „Seria este pur şi simplu cea mi bună pe care am citit-o în ultimii ani - personaje magnifice, un univers vizual fascinant, o tematică plină de forţă, şi un univers pe cât de fantastic, pe atât de realist, plus referinţe istorice şi ştiinţifice”, a adăugat regizorul în interviu acordat publicaţiei mai sus citate. „Călătorim, ne e teamă, râdem, plângem, ne revoltăm, ne îndrăgostim... Ceea ce mă fascinează cel mai mult la această poveste este că e credibilă. Pot şi vreau să cred că acest soldat a existat cu adevărat. Se pare că rolul principal a fost deja distribuit. Iată cum continuă regizorul: „Dorinţa de a adapta această poveste atât de bogată mi-a fost întărită după întâlnirea cu actorul Xavier Dorison. Împărtăşim aceeaşi viziune, aceeaşi ambiţie. Povestea Santinelelor trebuie adusă pe marele ecran”.

Când scurtmetrajul său, Ashes to Ashes, a fost distribuit în mediul online, Julien Mokrani a primit un telefon de la însuşi Louis Leterrier, care l-a invitat pe platourile de filmare ale producţiei Clash of the Titans. Acest lucru l-a impulsionat pe Mokrani să turneze ceva de anvergură. A adaptat Welcome to Hoxford, comic book semnat de Ben Templesmith, şi a avut în echipă nume ca Thierry Arbogast (operatorul lui Luc Besson), echipa de machiaj a lui Jean- Christophe Spadaccini (Amélie Poulain, seria Bourne).

Nos héros sont morts ce soir, primul film al lui David Perrault, turnat în alb-negru, şi Goal of The Dead, de Benjamin Rocher şi Thierry Poireau, sunt cele mai recente producţii franceze despre supereroi. Rămânând tot pe teritorul francez, să ne amintim de Fantomas, un antierou în fond, care a devenit popular, aşa încât a fost personaj în mai multe filme.

Suedezii o au pe Pippi Långstrump, care s-a bucurat de o prezenţă importantă pe micul şi marele ecran. Ea este o fată cu puteri şi viteză supraomeneşti, creată de scriitorul Astrid Lindgren. Adolescenta poate să doboare fără greutate orice oponent, şi chiar să impiedice o maşină să demareze. Personajul a avut un serial tv dedicat, plus câteva lungmetraje live-action, o serie animată şi o animaţie de lungmetraj. Kenny Starfighter e un alt supererou al suedezilor, aproape la fel de popular.

Spaniolii îl au pe El Coyote, un justiţiar mascat, care luptă împotriva fărădelegii, la final de secol XIX. Chiar dacă seamănă cu Zorro, merită citit romanul din 1949 şi urmărită ecranizarea pentru marele ecran, din 1998. Nu e un supererou în toată puterea cuvântului, dar faptele lui de vitejie sunt memorabile.

Exploreaza subiecte similare:

Paths of Glory, The Dark Knight, Stanley Kubrick, Watchmen, Alexandre Aja, Horns, Daniel Radcliffe, The Hills Have Eyes, Kirk Douglas, Gravity, Louis Leterrier, Thierry Arbogast, Luc Besson, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, David Perrault, Benjamin Rocher, Pippi Långstrump, RoboCop II, Clash of the Titans, Frank Miller

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
gabrrieldc pe 7 iulie 2014 12:16
un articol talmeș-balmeș
gabrrieldc pe 8 aprilie 2016 12:22
prea eclectic , la fel ca si filmul
Bayard pe 7 iulie 2014 13:53
Ce tare ar fi sa iasa un film de tipul asta din Franta (sau o alta tara europeana), poate chiar sunt sanse daca aceiasi oameni care au facut Gravity se ocupa si de asta..... evident americanii nu s-ar uita, pt ca urasc subtitrarile, dar pt noi restul lumii nu prea conteaza.
cristi23 pe 7 iulie 2014 16:36
eu sincer chiar abia astept sa vad filmul....
zeno.marin pe 8 iulie 2014 16:02
Cati oameni de stiinta cunoasteti care sa fie si tati de familie si soldati in acelasi timp? Cumul de functii si incompatibilitate in toata regula!

O idee excelenta pentru niste viitoare jocuri Xbox 360 sau... PC. Venind vorba de PC, citim urmatoarele: "Om de ştiinţă, soldat şi tată de familie, protagonistul seriei BD este un personaj complex şi profund" la fel cum si Varanul Felix este "oligarh, pensionar trist si sensibil, ghebosat intr-o carapace ermetica"...

zeno.marin pe 8 iulie 2014 21:37
Sper ca am voie sa plasez un link aici:
http://politicalhumor.about.com/library/jokes/bljokefrenchmilitaryhistory.htm

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells