Retrospectiva 007: inamicii preferați ai lui Bond

de Cinemagia în 21 Sep 2021
Ce-ar fi agentul de elită 007 fără dușmani? Și-ar pierde slujba din serviciile secrete britanice, și-ar îneca amarul în martini-uri și n-ar mai salva nici omenirea.

De-a lungul celor aproape 60 de ani, filmele din seria James Bond au oferit publicului unele dintre cele mai dereglate, amenințătoare și sadice personaje negative din istoria cinemaului, dar și unele dintre cele mai sclipitoare, șarmante, ba chiar seducătoare.

Inamicii sunt cei mai invidiați

Dacă pentru actrițele distribuite ca fetele Bond nu a fost mereu o onoare să le joace, personajele negative au fost mereu privite drept cele mai ofertante roluri, aducând cele mai memorabile interpretări din franciza Bond. Au dovedit-o actori ca Max von Sydow, Christopher Walken, Christopher Lee, Mads Mikkelsen, Christoph Waltz și, mai nou, în No Time to Die, Rami Malek.

În ipostaze care mai de care mai jucăușe și excentrice, acești actori au adus pe ecran pericolul din mitologia Bond.

Dr. Julius No

Un răufăcător te înspăimântă uneori mai mult prin absență. Mai ales dacă îi știi numele încă din titlul filmului, dar nu îl vezi decât în ultimul act. Și când îl vezi, mai întâi îți e dezvăluită doar silueta lui amenințătoare, apoi mâna lui de fier, care zdrobește până și piatra. Abia către finalul filmului apare și Dr. No, interpretat de actorul Joseph Wiseman.

Chiar prin numele său, „Dr. No” anunță fără ocoliș arhetipul unui personaj negativ. Și, prin apariția sa din primul film al francizei Bond din 1962, acesta anunță și lista de trăsături pe care trebuie să le aibă un inamic tipic al serviciilor secrete britanice.

Cu toate că machiajul nu îi lungește ochii suficient cât să păstreze originile asiatice ale lui Dr. Julius No din romanul lui Ian Fleming, accentul lui ciudat și economia de gesturi faciale schițează portretul robot al mastermind-ului sociopat, un jucător feroce al Războiului Rece care sabotează rachetele americane, pregătind un război fierbinte cu agentul secret 007.

Ernst Stavro Blofeld

Blofeld e de departe cel mai cunoscut, consacrat, parodiat și răsparodiat răufăcător din universul Bond. Am putea spune că stă pe un piedestal alături de Darth Vader, Joker, Don Corleone și alții asemenea.

Chiar dacă nu l-ai văzut în cele șapte filme în care apare, sigur i-ai văzut caricatura în Austin Powers sau în desenele animate, ca în Inspector Gadget, unde apare sub forma lui Dr. Claw. Sau în toate parodiile și sketch-urile în care un criminal mângâie o pisică. Căruia, până să îi vezi celebra cicatrice care îi crestează figura de psihopat, îi vezi doar pisica albă persană pe care o mângâie în timp ce pune la cale cucerirea lumii, ascuns în spatele unui spătar înalt.

În poveste, numele de cod al lui Blofeld e „numărul 1”, acesta fiind șeful organizației teroriste SPECTRE, pe care o prezidează, ca orice supervillain Bond care se respectă, ca un tiran absolut, canibalizându-și cu sadism organizația la cel mai mică greșeală a vreunui subaltern.

Retrospectiv, am putea spune că Blofeld e clișeul întruchipat. Însă de-a lungul filmelor cu Bond, el a fost interpretat de către mai mulți actori și și-a schimbat treptat înfățișarea până când a rămas fără cicatrice și chiar și fără pisică.

În ultima serie Bond, cea cu Daniel Craig în rolul agentului secret, inamicul public „numărul 1” e umanizat cu finețea și cu umorul pe care actorul Christoph Waltz știe să o insufle oricărui răufăcător pe care îl joacă. Urmează să aflăm cum își îndeplinește rolul în ultimul film cu Bond, No Time to Die (2021).

Auric Goldfinger

Dincolo de cicatrici, pisici, mâini de fier și alte trăsături excentrice, un adevărat antagonist al lui Bond e un criminal de o inteligență rară.

Dintre toți inamicii lui 007, puțini pun la cale un plan la fel de simplu și de ingenios ca Auric Goldfinger, în filmul care îi poartă numele, Goldfinger (1964). Așadar, acest personaj e un derivat absolut al cuvântului „aur”: capitalistul devorator suprem.

Prin „Operațiunea Grandslam”, Goldfinger nu vrea să fure tot aurul din trezoreria armatei americane, ci plănuiește să îl iradieze, pentru ca distrugându-l, aurul pe care îl deține el să își sporească valoarea.

Câteva mențiuni speciale

Un antagonist adevărat e ca umbra eroului. Îl oglindește, dar îl și completează. Chiar dacă, în general, planul unui supercriminal e să domine lumea, uneori caută cu orice preț să se răzbune pe un erou de neoprit ca Bond. Ca agentul 006, alături de care agentul 007 (Pierce Brosnan) luptă cot la cot în GoldenEye (1995), pentru ca ulterior, după ce 006 e împușcat, Bond să afle că acesta nu numai că a trădat serviciile secrete britanice, dar și-a înscenat și propria moarte.

Interpretat de către actorul Sean Bean, Alec Trevelyan (006) e un rival de temut pentru Bond, fiindcă îi cunoaște toate trucurile și secretele, reușind să le întoarcă împotriva lui.

În The World is not Enough (1999), întâlnim primul și singurul personaj malefic feminin din toată seria Bond care este antagonistul principal.

Sigur, multe femei își arată o față dublă de-a lungul francizei, însă Electra King (Sophie Marceau) e cu adevărat ucigașa seducătoare care își manipulează victimele folosindu-se de o slăbiciune disimulată, de efuziuni sentimentale și de lacrimi false. Exact punctul sensibil al lui Bond.

Faceți cunoștință cu Safin

După ce a luat Oscarul pentru rolul lui Freddy Mercury în Bohemian Rhapsody și după rolul hackerului nedormit din serialul Mr. Robot, Rami Malek va încheia seria James Bond cu Daniel Craig intrând în pielea unui răufăcător decisiv.

Lyutsifer Safin, personajul său din No Time to Die, este un fost asasin al organizației SPECTRE, devenit între timp un personaj-cheie al terorismului global, un individ cu mult mai periculos decât fosta lui organizație. Safin nu doar că știe cum să îi intre pe sub piele lui Bond, opunându-i o rezistență nemaiîntâlnită, dar îi pune în pericol până și statutul de erou: „Amândoi omorâm pentru a face lumea un loc mai bun. Eu vreau doar să fiu mai... ordonat.”, declară Safin când îl întâlnește pe Bond.

Regizorul filmului, Cary Fukunaga, ni-l prezintă ceva mai succint: „Ce vrea el și ce e dispus să facă e absolut înspăimântător. Nu doar pentru Bond, ci la un nivel global.”

Până la lansarea din data de 30 septembrie (în avanpremieră)/ 1 octombrie (premieră), fanii din România pot începe să facă planuri de mers la cinema și își pot rezerva locurile dorite începând din 15 septembrie, data de la care pot fi achiziționate biletele pentru mult râvnita producție.

Exploreaza subiecte similare:

Max von Sydow, Christopher Walken, Christopher Lee, Mads Mikkelsen, Christoph Waltz, Rami Malek, Pierce Brosnan, Joseph Wiseman, Ian Fleming, Sean Bean, Daniel Craig, Dr. No, No Time to Die, Goldfinger, The World is not Enough, GoldenEye, Bohemian Rhapsody, Mr. Robot, Cary Fukunaga, Sophie Marceau, James Bond 007

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells