Recomandări TV. Mize covârșitoare, oroare și exaltare

de Gloria Sauciuc în 8 Iul 2019
Cele mai interesante titluri din programul micului ecran, de luni până duminică

Film de război antologic, horror clasic, fantasy la care s-a lucrat aproape trei decenii, filme cu premii Oscar, toate sunt programate pe micul ecran de luni până vineri. Răsfoiți Programul TV pentru oferta completă a canalelor TV de la noi. 

Clasic. Apocalypse Now (1979)
Luni, 8 iulie, ora 01:10, Film Now

„Dacă nu l-ați mai văzut, pregătiți-vă să-i descoperiți comorile, dar pregătiți-va bine: aveți nevoie de mai mult curaj decât îi trebuie lui Indiana Jones ca să facă față unei zile normale de lucru, pentru că filmul e un templu blestemat – plin de spirite rele și de sipete care ascund gânduri negre, atât de ambițios încât nu putea să iasă decât șui, atât de spectaculos încât o generație întreagă de regizori specializați în filme de acțiune tot visează să se ridice la înălțimea numărului de dresură cu elicoptere și napalm realizat de Coppola. Visează degeaba; pentru combinația aceea de oroare și exaltare, Coppola trebuie să-și fi vândut sufletul”, a scris Andrei Gorzo despre film.

Crimă. American Gangster
Marţi, 9 iulie, ora 02:25, TV1000

 Inspirat din articolul „The Return of Superfly”, publicat în New York Magazine şi scris de ziaristul Mark Jacobson, American Gangster conţine două poveşti paralele: cea a lui Frank Lucas şi cea a lui Richie Roberts, care, de părţi opuse ale legii, trezesc în mod egal simpatia audienţei. Ar trebui să ne pese de gangsterul gentleman care zboară creierii unui duşman la fel de detaşat precum soarbe coniac fin? Ar trebui să simţim dispreţ pentru un poliţist dezmăţat care îşi înşală nevasta, dar refuză să ia mită, asemenea colegilor lui? Pornind de la această ironie cinică, scenaristul Steven Zaillian dezvoltă povestea arătând, pe de o parte, drama interlopă, iar – pe de alta - procedura aplicării legii.

Dramă. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)
Miercuri, 10 iulie, ora 18:05, HBO

 Filmul britanicului Martin McDonagh (In Bruges) ne-o arată pe Frances McDormand în rolul unei mame care provoacă autorităţile din orăşelul ei, după ce cazul uciderii fiicei sale întârzie să fie rezolvat. Șapte nominalizări la Oscar și un premiu pentru interpretare pentru Frances McDormand.

Film independent cu Oscar. Moonlight
Joi, 11 iulie, ora 23:50, TV1000

 Fiu al unei mame dependente de heroină (Naomie Harris, nominalizată și ea pentru interpretare la Globuri), viața lui Chiron e marcată de abuzuri din partea celor din jur. Chiron găsește în copilărie un susținător în persoana lui Juan (Mahershala Ali). Adolescența vine la pachet cu descoperirea fiorilor dragostei, dar e vorba de o iubire damnată social; la vârsta adultă, îl regăsim din nou pe Chiron - dar este el acum cel la care visa în copilărie? Filmul extrem de dramatic e scăpat de câteva ori pe panta melodramatismului. Toate relele se întâmplă protagonistului iar el nu prea reușește să se ridice din postura de victimă. Naomie Harris surprinde bine psihologia dependentului de heroină în Moonlight, făcând portretul unei mame rupte de realitate, iresponsabile, cu câteva clipe de „trezire” în care își asigură fiul de iubirea ei.

Horror. Rosemary's Baby (1968)
Vineri, 12 iulie, ora 21:00, CineMAX

 După ce se mută într-un apartament dintr-o clădire rău famată, Rosemary Woodhouse începe să aibă vise ciudate. Iar soțul ei, Guy, se împrietenește cu doi bătrâni, Roman și Minnie. Rosemary află că este însărcinată, deși soțul ei s-a îndepărtat de ea. Minnie se oferă să o îngrijească pe viitoarea mamă și astfel îi oferă o poțiune despre care îi spune că este bună pentru copil. Rosemary se simte din ce în ce mai rău. Drama fantasy.

Drama fantasy. The Man Who Killed Don Quixote (2018)
Sâmbătă, 13 iulie, ora 21:40, HBO

Poveste clasică în care fantezia și aventura se iau la întrecere în cadre picturale acompaniate de comic de situație și de caracter, Omul care l-a ucis pe Don Quijote își are punctul de pornire în romanul lui Cervantes. Filmat în mai multe locuri exotice din Spania, Portugalia și Insulele Canare - lungmetrajul îl prezintă pe Toby (Adam Driver), un publicitar sarcastic, prins subit în fanteziile unui bătrân cizmar spaniol care se crede Don Quijote (Jonathan Pryce). De-a lungul aventurilor suprarealiste și deosebit de comice pe care ajung să le trăiască împreună, Toby începe să nu mai distingă între vis și realitate. Producția a durat aproape 30 de ani din cauza unor probleme financiare, tehnice și legate de actorii din rolurile principale, obligându-l pe Terry Gilliam să trăiască o adevărată odisee.

Dramă. White Material (2009)
Duminică, 14 iulie, ora 22:10, TVR 2

Favorit la Leul de Aur 2009, filmul regizoarei franceze Claire Denis este plasat într-o țară din Africa, un conflict civil își împinge consecințele distrugătoare până la marginea plantației de cafea administrate de autoritara Maria (Isabelle Huppert). Sfătuită să plece din calea urgiei, femeia refuză să plece capul în fața amenințării și să-și părăsească plantația îngrijită deja de trei generații ale familiei ei. Fostul soț al Mariei, Andre, plănuiește în schimb pe la spatele ei repatrierea familiei și apelează exact la cine nu trebuie.

Exploreaza subiecte similare:

Apocalypse Now, American Gangster, Three Billboards Outside Ebbing Missouri, Moonlight, Rosemary's Baby, The Man Who Killed Don Quixote, White Material

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells