Recomandări TV: filme magice, pline de speranță, dar și drame colective

de Cinemagia în 16 Mar 2020
În perioada 16-22 martie, filme care ne invită la reflecție, unele care aduc speranță, altele despre dezumanizare ori despre drame colective; alte producții ne ajută să exorcizăm frici

Perioada prin care trecem acum e o cale de a ne testa disciplina în a respecta recomandările guvernanților și un mod de a ne testa răbdarea. E adevărat că izolarea socială poate reprezenta un factor de risc pentru depresie, nevroză. În astfel de vremuri, emoțiile negative (de la anxietate și stres, la furie sau disperare) preiau controlul asupra minții noastre. Dar micul ecran oferă o sursă de relaxare - săptămâna aceasta propunându-ne titluri mai bune decât de obicei. Sunt filme care ne invită la reflecție, unele care aduc speranță, altele despre dezumanizare ori despre drame colective; alte producții ne ajută să exorcizăm frici - e vorba de horror-uri care ne fac să experimentăm acasă, într-un mediu sigur, emoții negative, pregătindu-ne pentru o realitate poate mai dură decât ne-am imaginat că vom avea de înfruntat. Cert este că rămânem împreună, chiar prin intermediul online-ului, ca să vorbim despre filme și despre gândurile care ni le aduc acestea ori realitatea cu care ne confruntăm.

Dramedie. Forrest Gump (1994)
Luni, 16 martie, ora 17:25, Paramount Channel

Povestea tânărului al cărui IQ mic este compensat de o inimă gigantică a vrăjit generații. Roger Ebert, probabil cel mai iubit şi respectat critic american al ultimelor decenii, a scris: „Nu am mai văzut pe cineva ca Forrest Gump într-un film şi nu am mai văzut un film care să semene cât de cât cu Forrest Gump. Orice încercare de a-l descrie îl va face să pară mai convenţional decât este, dar să încerc totuşi. Este o comedie, cred. Sau poate o dramă. Sau un vis. Scenariul lui Eric Roth are complexitatea ficţiunii moderne... Interpretarea este un echilibru cutremurător între comedie şi tristeţe, într-o poveste bogată în râsete în hohote şi adevăruri tăcute. Ce film magic”. 

SF. Autómata (2014)
Luni, 16 martie, ora 20:30, Pro Cinema

Roboţi cu „fibra morală” pe care oamenii au pierdut-o sau au golit-o de conţinut este propunerea pe care ne-o face acest SF, cu Antonio Banderas în rol principal. Când omenirea s-a dezumanizat, iată că roboții duc mai departe esența omului prin trăsăturile morale pe care le dezvoltă. SF post-apocaliptic inspirat în parte de Isaac Asimov. Acţiunea are loc în 2044, după ce suprafaţa Pământului a devenit radioactivă, iar oamenii au început să construiască roboţi pentru a duce la îndeplinire munci în condiţiile periculoase. Două protocoale stau la baza programării roboţilor. Primul îi determină pe aceştia să protejeze viaţa umană cu orice preţ. Al doilea îi împiedică să se modifice sau repare singuri. Când Jacq, angajatul principalului producător de roboţi, dă peste două exemplare care au suferit modificări, devine imperios necesar să îşi dea seama cum s-a petrecut acest lucru. 

Dramă. There Will Be Blood (2007)
Luni, 16 martie, ora 23:45, HBO

Filmul lui Paul Thomas Anderson analizează traiectoria dezumanizării, într-o foarte incitantă relație cu instituția religioasă, pe care avem șansa s-o urmărim sublimata interpretativ de un cuplu actoricesc fascinant: Daniel Day-Lewis și Paul Dano - arivistul și clericul. Primele douăsprezece minute, lipsite de dialog și comentate numai de inspiratele acorduri muzicale ale lui Jonny Greenwood, urmărindu-l pe Daniel Plainview în puțurile sale de argint unde va găsi petrol, amorsează atât dramaturgia întregului film, cât și energia potențială a non-eroicului protagonist căruia Daniel Day-Lewis îi va compune atât de fascinant degenerarea, de la antreprenorul cald, tușant, charismatic, nedespărțit de (se crede) fiul său, pe calea ambițiilor în crescendo marcate de izbucniri violente tot mai dese, atât necontrolat-temperamentale, cât și ucigătoare cu sânge rece, până la brută grobiană din memorabilă secvență finală a hărțuielii criminale pe culoarele de bowling. În tandem cu el, Paul Dano compune dublul portret al gemenilor Sunday, dar mai ales al lui Eli, predicatorul evanghelist și tămăduitorul prin credință cuviincios, suav, eterat, dezlănțuindu-se grotesc în ritualurile de exorcizare și botez, pentru a se descompune isteric în momentele de lașitate. În jurul acestor două personaje centrale își structurează Andreson (regizor și scenarist deopotrivă) demonstrația privitoare la dezumanizarea prin rapacitate, ambiție și fanatism. 

Mister. Lady in the Water (2006)
Marţi, 17 martie, ora 13:25, TV1000

Filmul Doamna din Apă povestește legenda lui Story, o tânără femeie asemănătoare unei nimfe, și Cleveland, superintendentul clădirii cu spiritul frânt care descoperă că ea este chiar un personaj dintr-o veche și epică poveste de culcare - care a călătorit în lumea oamenilor pentru a îndeplini un scop sacru și vital. Prinsă temporal între cele două lumi, misiunea ei și poate chiar fragila ei existență este pusă în pericol, ea se ascunde în clădirea lui Cleveland, trăind în pasajele reci și întunecate de sub piscină. Ĩncercarea lui Story de a se reîntoarce în lumea ei este plină de pericole, împiedicată de către creaturi feroce care - încearcând să o oprească - creează consecințe catastrofice pentru lumea umană. 

Biopic. Professor Marston and the Wonder Women (2017)
Miercuri, 18 martie, ora 00:00, Film Now

Este un film biografic - viața și activitatea lui William Moulton Marston, cel care a inventat detectorul de minciuni. Filmul încearcă să reconstituie fapte și întîmplări de la începutul secolului trecut, când plăteai foarte scump dacă nu te conformai normelor și cerințelor societății. Marston plătește cu postul de la facultate, cu dreptul de a preda și profesa, dar câștigă recunoașterea pentru o altă invenție: personajul de benzi desenate Wonder Woman, o combinație reușită între soția și amanta să. 

Documentar. colectiv
Joi, 19 martie, ora 20:00, HBO

Documentarul nu surprinde momentul incendiului de la Colectiv, ci consecințele catastrofei agravate de incompetența sistemului medical de stat din România și momentul crizei dezinfectantilor diluați din 2016. Filmul nu are în plan trauma victimelor care au suferit de pe urmă acestei tragedii. Ci, tragedia petrecută - așa cum o știm cu toții - s-a transformat într-o evaluare severă a sistemului sanitar, în care numeroase victime cu arsuri au murit în lipsa unui tratament adecvat. Există două grupe de personaje în acest documentar - un jurnalist de investigații (Cătălin Tolontan) și echipa sa, pe de o parte. Apoi, pe de alta, Ministrul Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu, și cabinetul cu consilierii lui, ambele grupe de personaje ducând o luptă inegală cu sistemul. 

Clasic. Dracula (1992)
Vineri, 20 martie, ora 22:45, Pro Cinema

În 1897, când a publicat „Dracula”, Bram Stoker nici nu bănuia că romanul său inspirat vag din personajul istoric al lui Vlad Ţepeş avea să fie una dintre pietrele de temelie ale viitorului gen horror. Versiunea lui Francis Ford Coppola: „Bram Stoker's Dracula” (1992) rămâne în istoria filmului pentru interpretarea lui Gary Oldman, pasajele rostite în română, unele secvențe filmate în țara noastră și nunta dintre personajele lui Winona Ryder și Keanu Reeves. După veacuri întregi petrecute în singurătatea castelului său în ruine, atracția sa față de omenire a devenit îndrazneață și plină de dorință. Atingând formă umană, după ce și-a pierdut-o pe a sa, povestea lui vorbește despre damnare și izbăvire, despre groază și pasiune romantică, despre renunțare și sacrificiu.

Acțiune. 007: Coordonata Skyfall (2012)
Sâmbătă, 21 martie, ora 20:00, PRO TV

 În noua producție cinematografică, 007: Coordonata Skyfall, loialitatea lui Bond față de M (interpretată de Judi Dench) este pusă la încercare atunci când trecutul acesteia începe să o urmărească. Povestea începe cu relatarea ultimelor misiuni Bond, nereușite, care pun astfel în pericol anonimatul agenților secreți din întreaga lume. Sediul MI6 este atacat, iar M este astfel forțată să mute agenția. În urma acestor evenimente, autoritatea și funcția sa sunt amenințate de Mallory (interpretat de Ralph Finnes), noul președinte al Comitetului de Inteligență și Securitate. În aceste condiții, M rămâne cu un singur aliat de încredere: Bond. Agentul 007, alături de Eve (Naomie Harris) pornește în misiune, pe urmele lui Silva (Javier Bardem), ale cărui motivații periculoase și ascunse trebuie dezvăluite cu orice preț.

Film românesc. Concurs (1982)
Duminică, 22 martie, ora 20:10, TVR 2

Un colectiv de funcţionari publici participă la un concurs de orientare, într-o pădure care urmează să fie distrusă pentru a se construi un mastodont industrial. Echipei i se alătură un tânăr necunoscut, pasionat de drumeţii, care devine pe parcurs ghidul şi liderul grupului. Preocupaţi până la obsesie de respectarea regulamentului, concurenţii ignoră până şi strigătul disperat după ajutor al unei femei. Treptat, tensiunile din grup ies la iveală şi explodează, iar paşnica distracţie în natură se transformă într-o scenă de teatru grotesc. Regia: Dan Piţa Cu: Gheorghe Dinică, Claudiu Bleonţ, Ştefan Iordache

Exploreaza subiecte similare:

Forrest Gump, Autómata, Antonio Banderas, Daniel Day-Lewis, Paul Thomas Anderson, There Will Be Blood, Isaac Asimov, Lady in the Water, Jonny Greenwood, Paul Dano, Professor Marston and the Wonder Women, dracula, colectiv, Winona Ryder, Keanu Reeves, Gary Oldman, concurs, Skyfall

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells