Proteste religioase la un film al lui Takashi Miike

de Gloria Sauciuc în 8 Oct 2007
Proteste religioase la un film al lui Takashi Miike

 "Sukiyaki Western Django",  in regia legendei japoneze Takashi Miike, a starnit controverse de natura religioasa. Trailerele promotionale, posterele si fluturasii referitoare la filmul japonez "Sukiyaki Western Django" au fost modificate dupa ce responsabilii altarelor Shinto au protestat impotriva unei scene in care un om e spanzurat de un "torii", o poarta care marcheaza intrarea intr-un templu Shinto si un simbol religios traditionalFilmul care contine un cameo al lui Tarantino are majoritar actori japonezi, insa dialogurile sunt in engleza.

Producatorii filmului au primit mai intai patru e-mailuri de plangere, trimise independent de altarele Shinto care protestau in fata acestor imagini, afirmand ca e o "prezentare nepotrivita" si "o blasfemie fata de sacrul tori". Iar dupa acestea, un grup care reprezinta 80.000 altare shinto din intreaga tara,  a cerut catre Sony Picture Entertainment, distribuitorul, daca n-ar fi mai bine sa fie "un film pe care toti sa-l vada cu sufletul in pace". Sony si-a cerut scuze "pentru ca a cauzat disconfort" si a acceptat plangerile, ceea ce a dus la un trailer modificat, si o imagine diferita pentru postere si fluturasi promotionali, in care poarta torii, ca si omul spanzurat de ea, nu mai era vizibila. Odata confruntata cu aceasta informatie din partea Asahi Shimbun, asociatia a comentat „libertatea de exprimare este importanta, dar credem ca ( autorii de film) trebuie sa sa gandeasca despre cum cei implicati ( in religia Shinto) vor reactiona".

Filmul in sine nu a fost modificat din cauza plangerilor, potrivit purtatorului de cuvant a Sony. "Spre deosebire de materialul promotional, filmul va fi vazut doar de cei care aleg sa il vada. De asemenea credem ca a devenit clar ca filmul nu este blasfemitor fata de altarele Shinto, daca il privim in intregime". .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells