Promisiunea unei renașteri, în posterul oficial al Cannes Film Festival

de Marina Florea în 21 Apr 2022
De marți, 17 mai, și până sâmbătă, pe 28 mai, Festivalul de la Cannes își va derula cea de-a 75-a ediție; iată posterul ei

În perioada pandemiei, niciun festival de film nu a avut de suferit precum cel de la Cannes, care a fost nevoit să își anuleze ediția 2020 și să schimbe data festivalul din 2021 pentru una din vară. Însă, acum, acest important eveniment al cinematografului de artă internațional revine în forță cu cea de-a 75-a ediție: săptămâna aceasta a fost lansat posterul oficial, după ce - pe 14 aprilie - aflam că România este reprezentată în principala secțiune competițională de Cristian Mungiu, care concurează pentru Palme d'Or cu filmul R.M.N., iar în secțiunea Un Certain Regard România e reprezentată de Metronom, debutul în lungmetraj al lui Alexandru Belc.

Numit „O sărbătorire poetică a căutării inegalabile a expresivității și a libertății. O călătorie de a contempla trecutul și de a ne îndrepta către promisiunea unei renașteri”, festivalul a transmis printr-un comunicat oficial motivul alegerii unui cadru din The Truman Show pentru posterul oficial.

Covorul roșu duce în sus, cu speranța de a fi în lumina reflectoarelor

„Pe măsură ce inegalabilul Truman, întruchipat de unicul Jim Carrey, mângâie orizontul cu degetele, Festivalul de la Cannes abordează natura lumii noastre pe care încearcă să o înțeleagă”, își începe Festivalul de la Cannes motivarea alegerii acestui poster. „Criza climatică, dezastrele umanitare, conflictele armate... motivele de îngrijorare sunt numeroase. Ca în 1939 sau în 1946, Festivalul își afirmă cu convingere părerea că arta și cinematograful sunt ocazii de desfășurare a reînnoirii lumii. Și, totuși, acestea rămân credincioase declarației lor fundamentale scrise în articolul 1:'Obiectivul Festivalului Internațional de Film, în spiritul prieteniei și a cooperării universale, este cel de a prezenta filme de calitate în scopul evoluției artei cinematografice'”.

„The Truman Show (1998) al lui Peter Weir și Andrew Niccol este o contemplare contemporană a mitului peșterii al lui Platon, iar scenele cheie forțează publicul nu numai să experimenteze granița între realitate și reprezentare dar și să reflecteze asupra puterii ficțiunii, între manipulare și catharsis. Pe măsură ce Truman scapă de caracterul ei fals pe măsură ce urcă scara, Festivalul, cu covorul roșu ascendent, oferă spectatorului perspectiva adevărului artistului pe măsură ce intră în sălile de cinema”, se mai vede În comunicatul oficial al Cannes Film Festival.

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Jim Carrey, The Truman Show

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells