Premiile de la Berlinale 2024. Sebastian Stan, cel mai bun actor în rol principal: „Pentru un băiețel din România, acest lucru înseamnă foarte mult!”

de Mihnea Vonica în 25 Feb 2024
Sâmbătă seara, 24 februarie, a avut loc gala de premiere a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Iată care sunt marii câștigători!

Juriul prezidat de actrița Lupita Nyong'o, compus din actorii și regizorii Brady Corbet și Jasmine Trinca, regizorii Ann Hui, Christian Petzold, Albert Serra și scriitoarea Oksana Zabuzhko au acordat Ursul de Aur pentru cel mai bun film și Ursul de Argint pentru numeroase alte categorii, incluzând cel mai bun actor în rol principal și secundar, cea mai bună regie și cel mai bun scenariu. 

Cel mai bun film

Premiul pentru cel mai bun film a fost acordat producției Dahomey de regizoarea franco-senegaleză Mati Diop, un documentar-eseu de o oră și 7 minute ce ilustrează 26 de artefacte care s-au întors dintr-un muzeu din Paris în țara lor originară din actualul Regat Benin. Filmul începe într-un mod original cu o voce groasă care întruchipează artefactele, însă curând realizăm că atenția se mută rapid de la artefactele aduse înapoi către problemele resimțite de cetățenii din Benin. Deși au fost înapoiate, sute de alte obiecte culturale sunt în continuare în muzeele din străinătate. Urmează dezbateri intense între localnici în care se discută identitatea sau lipsa de identitate pe care încă o resimt din cauza colonizatorilor francezi, o femeie remarcând faptul că esența identității lor a fost furată deoarece până și limba în care vorbesc și care este predată în școli este franceza și nu limba lor originară. Când a primit premiul, regizoarea Mati Diop a afirmat că "susține Palestina".

Cel mai bun actor în rol principal

Actorul român Sebastian Stan, protagonistul comediei negre A Different Man, despre care puteți citi mai multe aici, a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun actor în rol principal. Acesta îl interpretează pe Edward, un actor aspirant din New York, care trece printr-un tratament experimental de reconstrucție facială. Cu toate astea, deși trece printr-un proces de metamorfoză și își reîncepe viața de la zero, având un aparent succes, Edward devine obsedat de Oswald, un alt bărbat care se confruntă cu aceeași problemă facială pe care o avea chiar el inițial, dar care își trăiește la maximum, acceptându-și condiția. Sebastian Stan realizează un rol remarcabil, iar actorul a afirmat pe scenă că este primul lui festival de film european la care participă și ”pentru un băiețel din România, acest lucru înseamnă foarte mult, așa că vă mulțumesc!".

Marele Premiu al Juriului

Regizorul Hong Sang-soo, un obișnuit al festivalului de film de la Berlin, ce a câștigat, consecutiv în ultimii trei ani, trei Urși de Argint cu filmele The Woman Who Ran (2020), Introduction (2021) și The Novelist's Film (2022), s-a întors pentru a patra oară pe scena marilor câștigători, primind Ursul de Argint Marele Premiu al Juriului, al doilea trofeu ca importanță de la Berlinale, pentru pelicula A Traveler's Needs. Având-o ca protagonistă pe Isabelle Huppert, filmul explorează într-un stil simplu, fără accent pe elementele vizuale, viața unei franțuzoaice, care s-a mutat în Coreea de Sud și dă meditații neconvenționale unor localnici. Parodia sci-fi L'Empire regizată de Bruno Dumont a primit Ursul de Argint Premiul Juriului.

Ursul de Argint pentru regie

Premiul Ursul de Argint pentru regie i-a fost decernat regizorului dominican Nelson Carlos De Los Santos Arias pentru producția Pepe, o combinație între ficțiune și documentar despre un hipopotam, însuși naratorul filmului, adus în Columbia de celebrul baron al drogurilor Pablo Escobar.

Cel mai bun rol secundar

Dacă Sebastian Stan a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal, premiul pentru cel mai bun rol secundar a fost câștigat de actrița Emily Watson pentru interpretarea ei de mare clasă din pelicula Small Things Like These, regizată de Tim Mielants, în care joacă și Cillian Murphy, un mare favorit la Oscarul pentru cel mai bun rol principal masculin pentru rolul său din Oppenheimer. Pentru mai multe detalii despre performanța puternică și fascinantă a lui Emily Watson și producția Small Things like These, apăsați aici

Alte premii importante includ Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, ce a fost acordat scenaristului și regizorului german Matthias Glasner pentru filmul Dying, ce îl are ca protagonist pe actorul Lars Eidinger. De asemenea, directorul de imagine austriac Martin Gschlacht a primit Ursul de Argint pentru realizări artistice deosebite pentru filmul horror The Devil's Bath, regizat de Veronika Franz și Severin Fiala.

În ceea ce privește scurtmetrajele, Ursul de Aur a fost desemnat filmului An Odd Turn regizat de Francisco Lezama, iar Ursul de Argint a fost câștigat de producția Remains of the Hot Day în regia lui Zhang Wenqian.

La secțiunea Encounters, premiul pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei Direct Action, regizată de Guillaume Cailleau și Ben Russell. Cineasta de origine braziliană Juliana Rojas a fost desemnată cea mai bună regizoare pentru filmul Cidade; Campo, iar producțiile The Great Yawn (regia Aliyar Rasti) și Some Rain Must Fall (regia Qiu Yang) au primit ambele premiul special al juriului (ex aequo).

Premiul GWFF pentru cel mai bun lungmetraj de debut a fost decernat filmului Cu Li Never Cries, regizat de Pham Ngoc Lan.

No Other Land de regizorii Yuval Abraham, Basel Adra, Hamdan Ballal, Rachel Szor a fost desemnat cel mai bun film documentar, această producție realizată de un colectiv de palestinieni și israelieni ilustrând distrugerea ce a avut loc în zona Masafer Yatta din sudul Cisiordaniei, ocupată de către soldații israelieni.

Exploreaza subiecte similare:

Sebastian Stan, A Different Man, Domangchin yeoja, Introduction, Lupita Nyong'o, Brady Corbet, Dahomey, Small Things Like These, Emily Watson, So-seol-ga-ui yeong-hwa, Yeohaengjaui Pilyo, L'empire, Oppenheimer, Pepe, Sterben, Des Teufels Bad, Un movimiento extraño, Remains of the Hot Day, Cidade; Campo, Khamyazeye bozorg, Cu Li Không Bao Gio Khóc, Some Rain Must Fall, No Other Land

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells