Premierele lunii martie 2015

de Ştefan Dobroiu în 2 Mar 2015
17 filme ne aşteaptă pe ecrane în următoarele patru weekend-uri

După ce februarie s-a terminat în stil mare, cu nu mai puţin de şase premiere în cinematografe în ultimul weekend al lunii (prezentarea lor aici), martie pare să fie acalmia dinaintea furtunii din aprilie, când două dintre cele mai aşteptate filme ale anului (Furios şi iute 7 şi The Avengers: Age of Ultron) vor umple sălile de cinema. Iată mai jos informaţii despre cele 17 premiere ale lui martie.

6 martie
Chappie
Al treilea lungmetraj al lui Neill Blomkamp, devenit celebru cu District 9 şi intrat în "grupa mare" de la Hollywood cu Elysium, discută despre pericolele inteligenţei artificiale, dar şi despre motivele pentru care ea este atât de fascinantă. Cu ajutorul unui robot, Chappie, care capătă conştiinţă şi învaţă din propriile experienţe, Blomkamp evadează din graniţele unui SF de acţiune şi comentează pe seama unor teme mai mult decât relevante: ce ne face umani. Pe lângă Chappie, interpretat de Sharlto Copley cu ajutorul tehnologiei motion capture, filmul îi are pe afiş pe Hugh Jackman, Sigourney Weaver şi Dev Patel.

Tot pe 6 martie se lanseză The Loft, remake al regizorului Erik Van Looy după propriul film, producţia olandeză din 2008 Loft. Povestea îi are în centrul atenţiei pe cinci prieteni care folosesc un apartament pentru aventuri amoroase. Totul se schimbă când în apartament este descoperit cadavrul unei femei. Cinema-ul european este Jimmy's Hall/Salonul lui Jimmy, filmul selectat la Cannes al lui Ken Loach, despre un tânăr care se întoarce în Irlanda anului 1932, după un deceniu petrecut în SUA, supărând comunitatea locală cu ideile sale radicale.

13 martie
Aferim!
Film istoric şi politic premiat cu Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din acest an, Aferim! a fost lăudat cu entuziasm de criticii prezenţi la festival, pentru modul cum prezintă rădăcinile discriminării împotriva populaţiei de etnie romă. Povestea îl are în centrul atenţiei pe zapciul Costandin (Teodor Corban), pornit în urmărirea unui rob ţigan (Cuzin Toma) fugit de la curtea boierului său. Suntem curioşi dacă succesul de la Berlin şi subiectul foarte nefamiliar va face Aferim! un film la fel de popular ca Poziţia copilului, văzut de aproape 120.000 de spectatori în 2013.

În acelaşi weekend vom vedea Cinderella/Cenuşăreasa, simpatica ecranizare după celebra poveste. Cinemagia a văzut deja filmul la festivalul de la Berlin, iată o cronică). Îl vedem pe Liam Neeson într-un nou rol de acţiune în Run All Night/Urmărit în noapte, iar fanii trupei One Direction au ocazia să-i reaîntâlnească pe membrii formaţiei în premiera One Direction: The Inside Story/One Direction: Povestea din culise. Tot atunci putem vedea hitul festivalier Leviafan/Leviatan, premiat la Cannes pentru scenariu şi nominalizat la Oscar. Regizorul Andrei Zviaghinţev a atras atenţia la sfârşitul lui ianuarie, când îi îndemna pe ruşi să-i pirateze filmul.

20 martie
Insurgent
A doua parte a seriei de ecranizări după cărţile Veronicăi Roth ne-o va arăta din nou pe Shailene Woodley în rolul lui Tris Prior, tânăra care se trezeşte în centrul unui conflict ce ameninţă pacea într-o societate distopică a viitorului. Kate Winslet este Jeanine, lidera unei organizaţii ce ar da orice să o vadă pe Tris moartă. Printre noile achiziţii ale continuării se numără Naomi Watts şi Octavia Spencer.

Pe 20 martie mai putem vedea The Gunman. Pe viaţă şi pe moarte, în care Sean Penn îşi încearcă puterile cu genul action, în rolul unui agent secret nevoit să gonească de-a lungul şi de-a latul Europei din cauza organizaţiei pentru care lucrează. În acelaşi weekend vom vedea şi Le sel de la terre/Sarea pământului, documentarul selectat la Cannes al lui Wim Wenders despre fotograful brazilian Sebastião Salgado.

27 martie
Get Hard/Mare şi Tare
Ca şi februarie, martie se încheie "în trombă", cu şase premiere. Pe primul loc în box office va urca, probabil, Mare şi Tare, comedia cu Will Ferrell şi Kevin Hart despre un milionar (Ferrell) condamnat la zece ani de închisoare pentru fraudă. Disperat că nu va face faţă vieţii de după gratii, milionarul îl angajează pe Darnell (Hart), un bărbat de culoare, să-l pregătească pentru provocările puşcăriei. Doar că Darnell nu a fost în viaţa lui în închisoare, aşa că trebuie să improvizeze încontinuu.

Vom mai vedea animaţia Home/Acasă, despre un grup de extratereştri care caută adăpost pe Terra, dar şi Big Game/Ţinta: Preşedintele, un film de acţiune cu Samuel L. Jackson în rolul preşedintelui SUA care apelează la ajutorul unui puşti de 13 ani pentru a supravieţui în sălbăticie, unde a ajuns după ce avionul Air Force One a fost atacat de terorişti. O producţie promiţătoare este şi Kidnapping Mr. Heineken/Răpirea lui Freddy Heineken, cu Anthony Hopking şi Sam Worthington, despre răpirea din 1983 a preşedintelui producătorului de bere Heineken, Freddy Heineken. Tot din 20 martie vom vedea filmul ucrainean premiat la Cannes The Tribe/Tribul, dar şi Aliyah DaDa, documentar despre istoria evreilor din România.

Care ţi se pare cea mai interesantă premieră a lunii?

Exploreaza subiecte similare:

Chappie, The Loft, Jimmy's Hall, Aferim!, Cinderella, Run All Night, One Direction: The Inside Story, Leviafan, Insurgent, The Gunman, Le sel de la terre, Get Hard, Big Game, Kidnapping Mr. Heineken, The Tribe, Aliyah DaDa, Home

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 2 martie 2015 14:05
Get Hard nu il voi rata ;) !
wildinthecountry pe 2 martie 2015 16:11
1. Chappie
2.Gunman

Skyrim pe 2 martie 2015 19:20
am vazut Jimmy's Hall acum o luna pe net :)
AlineziaBumfi pe 2 martie 2015 21:04
Chappie, Cinderella si Insurgent.
fendal pe 3 martie 2015 13:33
Chappie si Insurgent.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells