Peste 50 de filme la Festivalul Filmului Francez

de Stefan Dobroiu în 29 Oct 2008
Peste 50 de filme la Festivalul Filmului Francez

De vineri vor putea fi vazute mai bine de 50 de filme frantuzesti in cinematografele bucurestene, iar principalul invitat al Festivalului Filmului Francez (FFF) va fi Laurent Cantet, regizorul laureat cu Palme d'Or anul acesta la Cannes pentru Entre les murs. Printre punctele forte ale festivalului se numara un omagiu lui Lucian Pintilie, care va sustine si-o lectie de cinema sambata, o retrospectiva a sectiunii Quinzaine des Realisateurs, precum si Noaptea suspansului, plina de filme horror sau cel putin "bizare", a declarat Didier Montagne, directorul adjunct al Institutului francez din Bucuresti.

O alta sectiune din bogata selectie a FFF este Avanpremiere, in care vor fi prezentate titluri ce vor intra in curand in circuitul cinematografic din Romania. Filmul de deschidere este Mesrine: L'instinct de mort, cu Vincent Cassel in rolul unui infractor care a devenit inamicul public nr. 1 in Franta anilor '70. Lansat acum o luna si jumatate in tara de origine, filmul regizat de Jean-Francois Richet a fost vizionat deja de doua milioane de francezi.

Retrospective Laurent Cantet, Sandrine Bonnaire si Mathieu Amalric, plus deja traditionala Mana libera lui..., cu Cristi Puiu drept invitat, completeaza selectia de peste 50 de filme a festivalului, considerata de Didier Montagne de o mare "diversitate a genurilor", in stare sa alature "tematicilor traditionale o pregnanta parte acordata socialului".

Laurent Cantet isi va reprezenta filmul la Bucuresti, iar Entre les murs va fi insotit, in sectiunea Avanpremiere, de cel mai nou film al lui Oliver Assayas, L'heure d'ete, Un conte de Noel, de Arnaud Desplechin, cu Catherine Deneuve si Mathieu Amalric in rolurile principale, Parfumul doamnei in negru, al lui Bruno Podalydes, sau Le Heros de la famille al lui Thierry Klifa.

Cat despre retrospectiva Quinzaine des Realisateurs, aceasta ar putea cuprinde titluri precum Mean Streets al lui Martin Scorsese, Stranger Than Paradise al lui Jim Jarmusch sau Benny’s Video al lui Michael Haneke. Prezenta acestor filme nu a fost confirmata inca, dar alte titluri, precum Gwoemul/The Host, Reconstituirea lui Lucian Pintilie, Boogie al lui Radu Muntean sau Control al lui Anton Corbijn vor putea fi (re)vazute cu siguranta in cadrul acestei sectiuni a FFF.

Pentru Mana libera lui..., Cristi Puiu a ales, pe langa Moartea domnului Lazarescu, documentarul lui Roger Depardon 1974 - Une partie de campagne si filmul La maman et la putain de Jean Eustache.

Festivalul va avea loc intre 5 si 11 decembrie si va fi gazduit de cinematografele Elvira Popescu, Studio, CinemaPro si Europa.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells