« Înapoi la pagina festivalului

Outrage, al lui Takeshi Kitano, atrage atenţia la Cannes

de Gloria Sauciuc in 17 Mai 2010
Outrage, al lui Takeshi Kitano, atrage atenţia la Cannes

Outrage, în regia lui Takeshi Kitano, a avut duminică seară premiera mondială la Cannes, cu o sală Debussy de 1000 de locuri insuficientă - câteva zeci de persoane nu au mai putut participa la proiecţie. După Mike Leigh, Takeshi era singura speranţă a unei săptămâni la Cannes în care filmele din competiţie au fost preponderent slabe.

Outrage, despre lupta mai multor clanuri din mafia japoneză Yakuza, concurează cu o poveste în care te pierzi printre atâtea nume de familii în luptă pentru câştigarea favorurilor conducătorului lor, cu atâţia şefi rivali şi subalterni, cu atâtea intrigi, răzbunări şi trădări.

Dar te prinde prin ritmul infernal dat de montajul agresiv şi scenele de execuţie sau reglările de conturi de o violenţă exhibată pe ecran fără menajamente - provocând reacţii la unison în sală. De data aceasta nu mai au loc eviscerări, dar execuţiile sau torturarea pentru aflarea unor informaţii arată tot atâta cruzime.

Personajul lui Takeshi Kitano e un hibrid straniu între violenţă şi melancolie. O nuanţă nouă, faţă de calmul rece al mafioţilor clişeistic portretizaţi în cele mai multe filme.

Otomo (Takeshi Kitano) e un veteran al mafiei, care şi-a văzut colegii avansând de la stadiul de bătăuşi cu tatuaje la faza de mari oameni de afaceri. Lupta e mereu pentru a fi primul, sau măcar pentru a supravieţui, într-o lume coruptă care nu are eroi, ci doar trădare şi răzbunări...

Outrage va atrage în mod cert atenţia juriului condus de Tim Burton, dar - trebuie să recunoaştem -  ar avea şi mai multe şanse cu un Tarantino ca preşedinte.

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Kalrak pe 17 mai 2010 09:49
O sa fie superb.
RomaniaMare pe 17 mai 2010 09:56
Merita privit.
Radu1711 pe 17 mai 2010 10:33
o sa ma uit si eu la el
Chambord pe 17 mai 2010 12:09
Da normal. Merita contemplat.
Cate filme despre Yakuza tre sa mai faca nea Kitano pana sa se apuce si el de kestii mai serioase ?! Shhh

phufu.ruoz pe 17 mai 2010 16:28
abia astept sa l vad!
margott pe 22 aprilie 2012 20:17
Pare interesant din cronica.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells