Oscar 2013: recorduri, premiere

de Ştefan Dobroiu în 26 Feb 2013
Cea mai recentă ediţie a galei Oscar, în cifre

Producătorii galei Oscar 2013 pot fi mulţumiţi. Poate că această ediţie nu a avut cele mai bune cronici şi nici foarte multe laude pentru Seth MacFarlane, dar promovarea evenimentului drept unul „pentru băieţi” şi glumele fără perdea ale prezentatorului au făcut ca gala de duminică seara (sau luni dimineaţa, în funcţie de fusul orar) să aibă audienţe de mai bine de 40 de milioane, cele mai bune din 2010 încoace. Iată mai jos o trecere în revistă a celor mai interesante recorduri, premiere şi rarităţi statistice de la Oscar 2013.

În primul rând, Daniel Day-Lewis. A devenit actorul cel mai premiat de către Academia americană de film, cu trei Oscaruri pentru Cel mai bun actor în rol principal. şi Jack Nicholson are trei Oscaruri, dar unul dintre ele este pentru rol secundar. Daniel Day-Lewis mai are de lucrat până să ajungă cel mai premiat interpret de la Hollywood, căci încă nu a ajuns-o din urmă pe Katharine Hepburn, premiată de patru ori (pentru Morning Glory, Guess Who's Coming to Dinner, The Lion in Winter şi On Golden Pond) pentru rol principal.

Jennifer Lawrence a devenit cea mai tânără actriţă (are 22 de ani) de două ori nominalizată şi o dată câştigătoare a Oscarulului. Anul acesta categoria Cea mai bună actriţă a fost o adevărată sursă de recorduri: Emmanuelle Riva, cea mai vârstnică nominalizată din istoria premiilor, la 85 de ani (Riva a împlinit 86 de ani în ziua galei), iar Quvenzhané Wallis cea mai tânără, la doar nouă ani. Rolul ei din Beasts of the Southern Wild a fost o adevărată rampă de lansare pentru mica Wallis, care a obţinut recent rolul principal din Annie, ecranizarea/remake la celebrul muzical de pe Broadway, deja transformat în film în 1982.

Într-o cheie amuzantă, Harvey Weinstein, co-proprietarul casei de producţie The Weinstein Company, este mai importand decât însuşi Dumnezeu la gala Oscarurilor. Un studiu a arătat că lui Harvey Weinstein i s-au adresat de 12 ori mulţumiri în discursurile câştigătorilor la Oscar, în timp ce lui Dumnezeu i-au mulţumit doar 11 câştigători.

O altă raritate a serii a fost Oscarul câştigat de două filme pentru Cel mai bun montaj de sunet. Cu peste 6000 de buletine de vot completate de membrii Academiei, egalitatea la puncte este foarte puţin probabilă. Prima oară s-a întâmplat în 1949, pentru Cel mai bun documentar. Cea mai celebră egalitate din istorie a avut loc în 1968, când Barbra Streisand şi Katharine Hepburn au împărţit premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal. A fost momentul când Barbra Streisand s-a uitat la mult-râvnita statuetă din mâna ei şi a spus „Hello, gorgeous”, celebra ei replică din filmul Funny Girl şi una dintre cele mai citate replici din istoria filmului. În 2013, egalitatea a fost între Zero Dark Thirty, probabil marele perdant al serii, şi Skyfall.

Argo a devenit al patrulea film din istorie care a câştigat Oscarul pentru Cel mai bun film fără ca regizorul său, în acest caz Ben Affleck, să fie nominalizat la Cel mai bun regizor. S-a mai întâmplat în 1928 (Wings), 1932 (Grand Hotel) şi 1989 (Driving Miss Daisy). Este posibil ca această nesincronizare între cele două categorii să aibă loc mai des de acum înainte, de când Academia a schimbat numărul de nominalizaţi la categoria Cel mai bun film (între cinci şi zece) limitând nominalizaţii la Cel mai bun regizor la cinci.

A fost o seară proastă pentru Steven Spielberg, dar şi pentru Lincoln. Din 12 nominalizări, biopicul nu a reuşit să câştige decât pentru Cel mai bun actor şi pentru Cea mai bună scenografie. Mulţi comentatori îl considerau favorit pe Spielberg, aflat în 2013 la nominalizările cu numerele 15 şi 16 (ca regizor şi producător pentru Lincoln). Spielberg a câştigat până acum de trei ori, ca regizor pentru Saving Private Ryan şi ca regizor şi producător pentru Lista lui Schindler.

Exploreaza subiecte similare:

oscar 2013, Seth MacFarlane, Daniel Day-Lewis, Jack Nicholson, Katharine Hepburn, Jennifer Lawrence, Emmanuelle Riva, Quvenzhané Wallis, Barbra Streisand, Zero Dark Thirty, Skyfall, Argo, Ben Affleck, Steven Spielberg, Lincoln

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
SANDA45 pe 26 februarie 2013 15:00
DDL a scris istorie.. !
metalhead72 pe 26 februarie 2013 16:01
Bai Optimvs si Liviu, marii cinefili ai Romaniei, marii critici de cinema, unde sunteti lasilor??? Unde sunteti cu ZDT sau TDKR-urile voastre imbecile, cu presupunerilor voastre de 2 lei??? V-ati dat la fund??? Amandoi probabil, reciproc !!! J. Lawrence, C. Waltz, A. Hathaway atat va zic, ati fost pe langa, habar nu aveti nimic despre cinematografie !!! Ramaneti fani Bigelow si muriti in liniste !! TA TA
Iulian. pe 26 februarie 2013 18:36
Frumoasa reusita lui Jennifer Lawrence si ce diferenta de varsta intre doua nominalizate..
Theodoric pe 26 februarie 2013 19:39
pacat de Spielberg.....Lincoln a fost un genul horror,foarte putine filmul au fost premiate la acest gen .....
Felicitari pentru ceilalti,acum a sosit randul lor sa fie apreciati

Iulidesprefilme pe 26 februarie 2013 20:31
Daniel Day-Lewis este un actor bun, nimic de zis, dar să-l tot împovărezi de statuete atât de des, parcă e prea mult, când alţi actori, şi ei atât de talentaţi, stau la rând ani în şir...
metalhead72 pe 27 februarie 2013 12:28
Ai mare dreptate ! Leo Dicaprio este unul dintre marii defavorizati! Rolul lui din Django a fost foarte expresiv si merita o statueta ! Marea lui nesansa a fost ca a jucat in acest film, cu C. Waltz, care este un maestru (in special in roluri negative), un actor pe care as dori sa il vad in TOATE filmele !
ha.drian pe 26 februarie 2013 22:14
O alta premiera cred eu, e ca C. Waltz a luat pentru a doua oara Oscar pt rol secundar intr-un film al aceluias regizor pt care l-a luat si pe primul.
monicarusu25 pe 27 februarie 2013 09:26
interesant!
metalhead72 pe 27 februarie 2013 12:30
FRATILOR, repet in continuu, J. Lawrence este o actrita colosala !!! Daca nu se va imbata cu apa rece, daca banii nu ii vor lua mintile, va deveni cea mai mare actrita din toate timpurile !!! TRUST ME !!!
alex_il_fenomeno pe 15 martie 2013 14:49
Tipic americanilor, pana la urma: statisticile, mai ales ca sunt pozitive mai din toate punctele de vedere.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells