No Hard Feelings: Jennifer Lawrence, în cel mai ireverenţios film al carierei

de Ştefan Dobroiu în 26 Iun 2023
Populara actriţă joacă rolul unei tinere care acceptă să dezvirgineze un licean pentru o maşină

Jennifer Lawrence dă (şi arată) totul în această comedie ireverenţioasă despre o tipă de 32 de ani care, în disperată nevoie să-şi înlocuiască maşina, acceptă neaşteptata propunere de a face prin orice mijloace (ok, sex) un licean să devină bărbat. Premisa este mai mult decât trăsnită şi rezultatul e cu bune şi mai puţin bune, dar No Hard Feelings este fix acel gen de film de care publicul doritor de distracţie la cinema este mult mai încântat decât criticii.

Încă din prima scenă aflăm că Maddie (Lawrence) este genul de tipă care îi face pe bărbaţi să se îndrăgostească de ea şi apoi dispare fără nicio explicaţie. Cum aflăm asta? Gary (Ebon Moss-Bachrach, care impresionează cu rolul său fabulos din excelentul serial The Bear), un fost iubit părăsit fără o vorbă de Maddie, îi tractează cu imensă satisfacţie maşina după ce Maddie rămâne în urmă cu plata impozitelor. Deci avem o tipă în disperată nevoie de bani şi de maşină, prin urmare de aici nu mai e decât un pas până la o întâlnire cu familia Becker (Laura Benanti, Matthew Broderick), care caută cu la fel de mare disperare o tipă dispusă să-l împingă pe timidul lor fiu, Percy (Andrew Barth Feldman), spre un viitor neumbrit de virginitate.

Comedia pune în contrast perspectivele complet diferite ale lui Maddie şi Percy despre sex, arătându-ne-o pe prima venind cu o mulţime de idei pentru a-l atrage pe al doilea pat, în timp ce acesta din urmă e tot mai uimit (şi reticent) în faţa insistenţelor ei. Este ceva incredibil ireverenţios (dar şi amuzant) când o vezi pe tipa de 32 neoprindu-se de la nimic pentru a-l momi pe puştiul de 19 (actorul are 21 de ani, dar arată de 15) ani între cearceafuri, dar scenariul scris de regizorul Gene Stupnitsky împreună cu John Phillips nu sare calul chiar cu totul şi nu devine respingător.

Să ne amintim că Gene Stupnitsky este regizorul şi scenaristul lui Good Boys/Băieţi buni, filmul cu trei copii de clasa a şasea care se bagă în atâtea buclucluri şi înjură în aşa hal încât rating-ul comediei în România a fost "Nerecomandat sub 15 ani". Practic un film cu copii nerecomandat copiilor de vârsta eroilor! Din fericire, stridenţele din acea comedie nu se repetă şi în No Hard Feelings, prin urmare îi dăm şi noi două stele în plus: 7 în loc de 5.

Un atu al premierei de vinerea trecută este că se transformă într-un "aşa nu" în ce priveşte parenting-ul. La un moment dat se pomeneşte de aşa-zişii părinţi "elicopter" (şi nu "cu elicopter", cum greşit se menţionează în subtitrare), adică acei părinţi mult prea protectori şi mult prea grăbiţi să controleze totul în jurul copiilor lor pentru ca ei să nu aibă nicio experienţă negativă. În acest context, să cauţi o tipă care să-ţi dezvirgineze fiul înainte de a pleca la facultate categoric nu este privit ca o practică recomandabilă de către oamenii din spatele filmului. Desigur, şi dezastrul provocat de acest inclasabil complot la inocenţa şi dorinţele lui Percy arată cât se poate de clar că premisa comediei este din start considerată un exemplu de neurmat.

Deşi No Hard Feelings nu este genul acela de comedie care îşi fumează toate poantele în trailer, trebuie spus că filmul suferă din cauza unor excese menite să şocheze. Deranjează mai ales o scenă destul de explicită de nuditate, de unde şi ideea că Lawrence dă totul în film, lucru explicat şi de faptul că este una dintre producători şi că ar avee beneficii directe dacă No Hard Feelings aduce profit.

Exploreaza subiecte similare:

Jennifer Lawrence, Ebon Moss-Bachrach, The Bear, No Hard Feelings, Good Boys, Gene Stupnitsky, Laura Benanti, Matthew Broderick, Andrew Barth Feldman

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Phantom_sub pe 28 iunie 2023 09:45
E bunicel. Aşa şi aşa...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells