Musical, dragoste, ucigași în serie, miercuri seara la TV

de Gloria Sauciuc în 29 Apr 2020
Chicago (CineMAX, 21:00), Before Sunset (TV1000, 22:00), Zodiac (FilmCafe, 22:00), diseară pe micul ecran

Seara aceasta avem parte pe micul ecran de numere de dans și cântec în musicalul Chicago, de una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din isoria filmului, plus un film portret psihologic al ucigașului în serie arhetipal. Nu exitați să consultați programul complet sau secțiunile dedicate exclusiv filmelor, respectiv serialelor.

Chicago (difuzat de CineMAX, de la ora 21:00) este bazat pe musical-ul scris de John Kander, Fred Ebb și Bob Fosse. „Chicago” oferă un spectacol ale cărui elemente-cheie sunt intriga, dragostea, trădarea, rivalitatea și prietenia, o competiție de muzică și dans care depășește cu îndemânare granița dintre realitate și ficțiune, pe măsură ce lumea lui Roxie (Renée Zellweger) gravitează între închisoare, sala de judecată și scenă. Visul lui Roxie este sa aibă tot atât de mult succes ca celebra actriță de vodevil Velma Kelly (Catherine Zeta-Jones).

Piesa, al cărei titlu original a fost „The Brave Little Woman”, a câștigat laudele criticilor atunci când a apărut (1926). Au urmat două adaptări: „Chicago”, un film mut apărut în 1927, și „Roxie Hart”, cu Ginger Rogers, distribuit în 1942 de Twentieth Century Fox. Chiar dacă satira se referea la o anumită perioadă și la niște circumstanțe specifice, povestea lui Watkins despre crimă și manipulare a presei se va dovedi în cele din urmă profetică și atemporală.

În 1975, John Kander, Fred Ebb și Bob Fosse, binecunoscuți publicului de pe Broadway, au adaptat „Chicago”, transformându-l într-un musical de succes. Soluția regizorului Rob Marshall pentru ecranizarea din 2002 constă în transformarea numerelor muzicale în creații imaginare ale protagonistei, Roxie Hart. Filmul capătă, astfel, două dimensiuni: realitatea orașului Chicago, aflat în perioada prohibiției, și ceea ce Marshall numește „interpretarea suprarealistă dată de Roxie acelei lumi”.

Trilogia Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004), Before Midnight (2013) a fost numită „cea mai bună poveste de dragoste din toate timpurile" (The Week). Trilogia este un experiment cinematografic ce durează aproape două decenii. Povestea de dragoste dintre Celine (Julie Delpy) și Jesse (Ethan Hawke) a început când cei doi s-au cunoscut într-un tren spre Viena, în filmul Before Sunrise, și s-au revăzut după alți nouă ani în Before Sunset, programat de TV1000 miercuri seara, de la ora 22. Acum cei doi sunt mai puțin idealiști și văd lumea mai puțin boem. În Before Sunset, ei au la dispoziție exact 90 de minute până la despărțire, iar filmul durează 90 de minute. Așa că fiecare clipă curge firesc, stai cu sufletul la gură știind că mai sunt 30-20-5 minute până când Jesse trebuie să plece spre aeroport.

Zodiac-ul lui David Fincher, programat de FilmCafe de la ora 22:00, este unul dintre cele mai interesante filme despre ucigași în serie. „Nu e o capodoperă, nu va rămane în neuitare, și nici nu se compară cu Fight Club sau Se7en-dar e foarte bun, luat de sine stătător”, scria Cinemagia la data lansării filmului. Este un film de non-ficțiune, relatând virtualmente neromantat unul dintre cele mai celebre cazuri din criminalistică americană. Reconstituirea e meticuloasă, la nivel de personaje, locuri, date, ore și alte detalii. Zodiac se distinge în primul rând ca un film portret psihologic al ucigașului în serie arhetipal.

Exploreaza subiecte similare:

chicago, Renee Zellweger, Zodiac, Ethan Hawke, Julie Delpy, Before Sunset, Rob Marshall

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells