Liam Neeson: talent şi suferinţă

de Ştefan Dobroiu în 18 Feb 2011
Liam Neeson: talent şi suferinţă

Unul dintre cei mai versatili actori de la Hollywood, Liam Neeson a apărut în filme de toate genurile, de la blockbuster SF până la film biografic mult-oscarizat, trecând prin fantasy şi comedie romantică. Ultima oară ne-a uimit în 2008, când actorul în vârstă de 56 de ani a nimicit Parisul în action-ul Taken, o producţie Luc Besson cu un buget de 25 de milioane de dolari şi încasări mondiale de zece ori mai mari.

În acest moment, Liam Neeson este pe ecrane cu un film asemănător, Necunoscutul (chiar ai impresia că este Taken 2, doar că acţiunea se petrece în Berlin), ceea ce ne dă ocazia să-i explorăm cariera extrem de sinuoasă.

Începuturile actoriceşti ale irlandezului au avut loc în şcoala primară. Dar nu pentru că îl atrăgea scena, ci pentru că fata pe care o plăcea juca şi ea în aceeaşi piesă a acceptat micul Liam primul rol oferit de chiar profesorul său de engleză. Fără să-l fi prins microbul, au urmat alte apariţii pe scenă de-a lungul anilor de şcoală, dar un lucru e clar: va mai dura multă vreme până când viitorul star din Lista lui Schindler va considera că ar putea trăi din actorie.

După ce intră la universitatea din Belfast şi face o scurtă carieră de amator în box, Neeson renunţă la cursuri şi se angajează muncitor la fabrica Guiness. Alte slujbe de muncitor necalificat îl ţin departe de scenă, dar în 1976 intră în trupa de teatru Lyric Players' Theatre şi joacă roluri mai mult sau mai puţin importante în piesele puse în scenă de aceasta. Prima experienţă pe marele ecran o are în 1977, în Pilgrim's Christ, unde-l interpretează pe nimeni altul decât Iisus. În această perioadă intră în trupa teatrului Abbey, este remarcat în piesa Oameni şi şoareci şi primeşte un rol consistent în Excalibur, filmul fantasy despre regele Arthur şi Cavalerii Mesei Rotunde.

În 1980 se mută la Londra şi are o relaţie cu celebra Helen Mirren, întâlnită la filmările lui Excalibur. Capătă roluri puţine, dar din ce în ce mai importante, cele mai cunoscute fiind cele din The Bounty, alături de Mel Gibson şi Anthony Hopkins, şi The Mission, alături de Robert De Niro şi Jeremy Irons.

Mutarea la Hollywood are loc în 1987. Exact în acelaşi an apare cu Cher şi Dennis Quaid în Suspect, un rol lăudat de critici ce-l va aduce mai aproape de Darkman/Omul întunericului (1990), popularul film regizat de Sam Raimi care îl va aduce în atenţia publicului larg. Chiar şi aşa, următorii ani vor fi săraci în roluri interesante pentru irlandez, iar acesta îşi împarte timpul între apariţii în seriale, reclame, dar şi apariţii pe Broadway. Aici o cunoaşte pe Natasha Richardson, viitoarea sa soţie, iar în 1994 cei doi împart afişul cu Jodie Foster în Nell.

Poate că Nell a fost lăudat mai mult pentru interpretarea lui Foster (actriţa a primit şi o nominalizare la Oscar) decât pentru cea a lui Neeson, dar irlandezul este remarcat în acest film de cel care îi va oferi rolul carierei: Steven Spielberg, aflat în căutarea unui actor pentru Lista lui Schindler. Interpretarea irlandezului în rolul industriaşului care salvează sute de copii evrei în timpul Holocaustului îi aduce cronici pozitive în toată lumea şi o nominalizare la Oscar şi îl catapultează, alături de Ralph Fiennes în grupul actorilor de categorie A. Chiar dacă pierde Oscarul în favoarea lui Tom Hanks (Philadelphia), interpretarea lui Neeson în Lista lui Schindler rămâne una dintre cele mai lăudate ale tuturor timpurilor.

Liam Neeson a devenit o celebritate mondială în 1993, când rolul principal din Lista lui Schindler a devenit unul dintre cele mai lăudate ale tuturor timpurilor.

Transformat într-o celebritate mondială de Spielberg, Neeson devine unul dintre favoriţii pentru roluri principale. Primeşte o mulţime de scenarii şi în sfârşit poate să-şi aleagă partiturile. Impresionează în drama istorică Rob Roy, dar cel mai mare succes al următorilor ani îl va repurta cu Michael Collins, care îi aduce premiul de interpretare al festivalului de film de la Veneţia şi o nominalizare la Globurile de Aur.

Următorul pas logic în carieră? Blockbusterele! În 1999 apare în rolul maestrului Jedi Qui-Gon Jinn în primul Star Wars din noua trilogie a lui George Lucas. Filmul a devenit un imens succes de casă şi în acest moment este cel mai profitabil din trilogie.

Apariţii lăudate în K-19: The Widowmaker (regizat de viitoarea câştigătoare de Oscar Kathryn Bigelow) şi Gangs of New York de Martin Scorsese, dar pentru amatorii de comedie romantică este mai memorabil în Love Actually (2003), una dintre cele mai proaspete şi lăudate producţii ale genului din ultimele decenii. Impresionează şi în Kinsey, filmul biografic despre celebrul psiholog ale cărui studii scot homosexualitatea de pe lista bolilor mentale, şi primeşte o nouă nominalizare la Globurile de Aur, dar pierde în favoarea lui Leonardo DiCaprio în The Aviator.

O nouă încercare pe tărâmul filmelor cu supereroi o are în Batman Begins, în 2005, an în care furnizează şi vocea leului Aslan în prima producţie din seria Narnia, Cronicile din Narnia - Leul, Vrăjitoarea şi Dulapul. Următorul succes de casă cu Neeson în rolul principal este Taken, pentru care sunt deja planuri pentru o continuare.

Pierderea soţiei

După ce au jucat împreună pe Broadway şi au împărţit afişul lui Nell, Liam Neeson şi Natasha Richardson se căsătoresc pe 3 iulie 1994. Urmează unul dintre cele mai calme mariaje de la Hollywood, întrerupt în 2009 nu de divorţ, ci de moartea tragică a actriţei, provocată de un accident de ski petrecut în Canada.

Aflat atunci pe platourile de filmare de la Chloe, Neeson renunţă la filmări pentru a fi alături de familie, dar se întoarce o săptămână după moartea Natashei, terminându-şi restul scenelor în doar două zile.

Despre pierderea soţiei, actorul va spune mai târziu: "Cel mai ciudat lucru la durere este că nimic nu te pregăteşte pentru ea. Ai impresia că o să plângi şi la un moment dat o să-ţi treacă. Faci planuri, iei decizii, depui eforturi, dar nimic nu funcţionează. Durerea mă loveşte în mijlocul nopţii... Sau când mă plimb sau oricând. Am impresia că sunt mulţumit şi deodată bum!, îmi explodează în piept..."

Părerea ta

Spune-ţi părerea
trecatoare pe 18 februarie 2011 10:29
Imi place foarte mult ca actor.Imi pare tare rau de ceea ce i s-a intamplat...o adevarata tragedie....Domnul sa-i fie alaturi....
CRISTINA pe 18 februarie 2011 10:55
UN ACTOR REMARCABIL !
Piratu pe 18 februarie 2011 11:24
Chiar nu stiu ce succes va avea acest film "Necunoscutul" la box-office dar dupa cum spuneti vad ca a jucat in multe filme cu succes la incasari si mai mult este recunoscut prin rolurille sale bine jucate....
ani pe 18 februarie 2011 12:07
Un mare actor, de mare anvergura. Sper sa ne bucuram de prestatiile lui multa vreme de acum inainte
kronos18 pe 18 februarie 2011 13:43
super actor nota 11
codau_tina80m pe 18 februarie 2011 14:16
un actor bun pacat ca e batran
tina pe 18 februarie 2011 14:19
nu cred ca o sa mai avem actori asa buni ca astia batrani dar ei cand nu mai pot astia ne baga relori cu filme de-al lor si gata
Colceriu Stefan pe 18 februarie 2011 16:38
Sunt impresionat de acest artist.Sunt un om in varsta si nu ma impresionez asa usor.
marllenn pe 18 februarie 2011 17:34
@codau
Chiar daca e batran totusi joaca foarte bine. E un actor de nota 10

Radan pe 18 februarie 2011 18:23
Taken a fost destul de reusit, sa-l vedem si pe asta.
Actorul f. foarte bun:D

Carmen pe 18 februarie 2011 19:31
Imi place tot ce vad cu el.......... E deosebit! Un fffffffffffoarte mare actor.........
papanas pe 19 februarie 2011 00:41
Cel mai tare actor cu o voce incomparabila. TAKEN e cel mai tare film pe care l-am vazut din genul lui .
Gabibo66 pe 19 februarie 2011 07:19
Mare actor. Recomand - Taken - la toate "domnisoarele" care viseaza Occidentul..!
vladone5 pe 19 februarie 2011 11:33
un super actor!!!pacat ca toti granzii hollywoodului sunt acum batrani el,al pacino,de niro,morgan freeman,jack nicholson...
danymury pe 19 februarie 2011 12:41
foarte bun actorul...
RomaniaMare pe 19 februarie 2011 15:18
Unul dintre cei mai buni actori in viata!
Vorador pe 19 februarie 2011 19:22
pacat ca acest actor nu a avut sansa de a primi Oscarul,este unul dintre favoriti mei
Mihai2508 pe 20 februarie 2011 00:17
Unul dintre cei mai buni actori, sper ca si filmul sa fie reusit
Krakatau pe 20 februarie 2011 01:38
Ce batran ma oameni buni? Are 58 de ani! Cum sa-l compari ca varsta cu Al Pacino, Jack Nicholson sau Morgan Freeman, care au peste 70?!? A zis unu' ca e batran si au mai sarit apoi cativa.
E foarte bun omul, chiar daca nu are carisma specifica unui actor de clasa.
Pana la urma, cu tot Takenul vostru cu tot, tot Schindler's List e cel mai bun film al lui.

norww3 pe 20 februarie 2011 11:52
Aplauze..aplauze..aplauze..un mare actor
AbrahamLincoln pe 20 februarie 2011 19:31
Omuleeeee , sa compari Schindler List cu Taken e ca si cum ai compara razboiul dintre Daci si Romani cu Al Doilea Razboi Mondial - tot razboaie sunt , dar armele parca difera putin , nu-i asa ?
alex_il_fenomeno pe 21 februarie 2011 20:11
o personalitate foarte puternica , a reusit mereu sa se ridice deasupra greutatilor ! bravo lui !
circarul pe 23 februarie 2011 00:18
mare actor
fan pe 15 martie 2011 21:44
este intr-adevar un actor de milioane..............pacat pentru durerea prin care trece
Gebeleizis pe 13 aprilie 2011 05:28
Unul dintre cei mai buni actori de la Hollywood si din lume la acest moment.
milunitapopa pe 28 aprilie 2011 13:21
mare actor ... la propriu si la figurat, il apreciez foarte mult, pacat de drama din familia lui. imi placea mult si de Natasha, filmul Nell in care au jucat impreuna, cu Jodie Foster. Iar Lista lui Schindler o capodopera, impreuna cu Ralph Fiennes. sper sa primeasca vreun rol potential de Oscar pe viitor

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells