Leul de Aur merge în Israel

de Ştefan Dobroiu in 12 Sep 2009
Leul de Aur merge în Israel

Lebanon (foto), filmul israelian despre experienţa terifiantă a patru tineri soldaţi prizonieri într-un tanc în prima zi a războiului israelo-libanez din 1982, a luat premiul cel mare de la Veneţia. Filmul este regizat de Samuel Maoz, iar subiectul este inspirat din experienţa personală a regizorului. Deşi zvonurile sugerau aseară că favoritul la Leul de Aur ar fi White Material al regizoarei franceze Claire Denis, se pare că juriul condus de Ang Lee a decis în favoarea lui Lebanon, filmul prezent pe mai toate listele de "must"-uri ale acestei ediţii a festivalului de la Veneţia.

Leul de Argint pentru regie i-a revenit iraniencei Shirin Neshat pentru Women Without Men, un film despre patru femei care se retrag într-o livadă paradisiacă în timpul intenselor proteste sociale din 1953, când la conducerea Iranului este adus Mohammed Reza Pahlevi.

Colin Firth, actorul britanic care a interpretat rolul profesorului universitar homosexual din debutul în film al designerului de modă Tom Ford, A Single Man, a câştigat Coppa Volpi pentru cel mai bun actor, în timp ce varianta feminină a trofeului i-a revenit actriţei italiene de origine rusă Ksenia Rappoport pentru rolul imigrantei cu trecut misterios din La doppia ora.

Premiul juriului i-a revenit filmului german Soul Kitchen, în regia lui Fatih Akin, iar trofeul Osella pentru regie lui Todd Solondz, pentru Life During Wartime.

Premiul Marcello Mastroianni pentru tinere speranţe i-a revenit actriţei italiene Jasmine Trinca din filmul Il grande sogno al lui Michele Placido.

O Osella a primit şi Sylvie Olive pentru excelentul design de producţie al filmului Mr. Nobody al belgianului Jaco von Dormael.

Echivalentul trofeului Camera d'Or de la Cannes, trofeul Luigi de Laurentiis pentru cel mai bun debut, a plecat în Filipine, fiind câştigat de Engkwento, un film regizat de Pepe Diokno. Acesta a concurat şi în secţiunea Orizzonti.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lisa_demir pe 14 septembrie 2009 06:14
scuze..dar nu stiu cum sa procedez pt a viziona filmele.....sorry

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells