L.A. Confidential: unul din cele mai bune filme ale anilor '90

de Ştefan Dobroiu în 9 Nov 2021
În culisele unui film care ar fi făcut mai multă vâlvă dacă nu s-ar fi sincronizat cu Titanic

L.A. Confidential, care poate fi văzut pe 13 noiembrie, de la ora 22.00, pe TV1000, este o ecranizare după romanul omonim al lui James Ellroy. S-a lansat în selecţia oficială a festivalului de la Cannes în 1997 şi a devenit ulterior un succes de casă în SUA, ajungând unul dintre cele mai bune filme ale anului. Dar receptarea sa internaţională a avut de suferit din cauza sincronizării cu ceea ce urma să devină filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile, Titanicul lui James Cameron...

Reamintim că în 1998 Titanicul era nominalizat la 14 categorii ale premiilor Oscar şi câştiga 11. În lipsa acestui blockbuster emblematic, probabil că vâlva provocată de L.A. Confidential în lume ar fi fost mai mare, dar calităţile sale nu ţin doar de premii şi receptarea în epocă. Reamintim că Titanicul a câştigat toate categoriile la care fusese nominalizat alături de neo noir-ul lui Curtis Hanson. Iată mai jos câteva motive pentru a vedea pentru prima oară L.A. Confidential sau pentru a-l revedea.

O reîntoarcere la filmele mai vechi vine întotdeauna cu o anumită plăcere pentru cinefili, din simplul motiv că aceste filme prilejuiesc întâlniri cu actori mult mai puţin cunoscuţi atunci decât în prezent. Din acest punct de vedere, L.A. Confidential ni-i arată pe Russell Crowe, Kevin Spacey şi Guy Pearce într-o perioadă în care cariera lor încă nu luase avânt...

Russell Crowe abia ajunsese la Hollywood, după ce filmografia sa număra doar filme realizate în Noua Zeelandă, Australia şi Canada, L.A. Confidential fiind lansat cu câţiva ani înaintea blockbuster-ului care avea să-l transforme într-un star global, Gladiatorul. De fapt, toţi cei trei actori menţionaţi au obţinut faima în 1999 şi 2000: Guy Pearce pentru Memento, debutul în lungmetraj al lui Christopher Nolan, iar Kevin Spacey pentru American Beauty. Aici trebuie spus că Spacey nu era deloc un necunoscut în 1997, el câştigând Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol secundar cu an în urmă, pentru The Usual Suspects.

De fapt, distribuirea acestor trei actori în rolurile principale a fost un motiv de dispută între regizorul Curtis Hanson şi producătorii lui L.A. Confidential, foarte conştienţi că, pentru a avea succes, filmul avea nevoie de staruri şi nu de anonimi. Pentru a-i linişti pe producători, Hanson a distribuit-o pe Kim Basinger în rolul prostituatei de lux Lynn Bracken, oferindu-i rolul carierei şi şansa să câştige un Oscar. În acelaşi timp, în rolul influentului publicist Sid Hudgens apare Danny DeVito.

L.A. Confidential a impresionat în epocă datorită modului cum explorează legăturile extrem de strânse dintre lumea strălucitoare a starurilor şi a Hollywood-ului anilor '50 şi lumea mult mai sordidă şi mai puţin frecventabilă (dar foarte frecventată) a gangsterilor, a traficanţilor şi a reţelelor sexuale unde fiecare plăcere putea fi satisfăcută. Între aceste două lumi, cei trei poliţişti interpretaţi de Crowe, Pearce şi Spacey au liberă trecere, putându-le observa în profunzime atât splendoarea, cât şi excesele.

Probabil că cel care a surprins cel mai bine spiritul L.A. Confidential este celebrul Roger Ebert, cel mai popular nume al criticii americane în anii '90. "Seducător şi splendid, cinic şi dement, iată unul din cele mai bune filme ale anului", scria Ebert la premiera din septembrie 1997. "Inedit pentru un film cu crime, [L.A. Confidential] este mai preocupat de psihologia personajelor... Are elemente familiare filmelor cu poliţişti, dar aceste elemente sunt bine ţinute în frâu, iar acţiunea există nu doar de dragul acţiunii, ci ca un spaţiu de desfăşurare pentru personalităţile [personajelor]."

Sunt nenumărate ecranizările care au dezamăgit fanii romanului original, dar L.A. Confidential categoric nu se numără printre ele. Însuşi autorul James Ellroy s-a numărat printre cei cuceriţi de această violentă incursiune în lumea crimei anilor '50. Ellroy a scris despre ecranizare: "La 40 de minute de la începerea filmului am înţeles că acesta este o operă de artă ce respiră pe cont propriu (n.r. - adică netributară romanului). A fost uimitor să-mi văd personajele transpuse fizic pe marele ecran."

Acest film pe care Cinemagia îl recomandă cu multă căldură va putea fi văzut pe 13 noiembrie, de la ora 22.00, pe postul TV1000.

Exploreaza subiecte similare:

Viasat World, tv1000, L.A. Confidential, Russell Crowe, Kim Basinger, Kevin Spacey, Guy Pearce, Danny DeVito, titanic, The Usual Suspects, gladiator, Memento

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells