Între revoluții, de Vlad Petri, ia Premiul FIPRESCI la Berlin. Regizorul dedică premiul femeilor din Iran

de Alice Kanterian în 25 Feb 2023
Berlinale are loc în perioada 16 – 26 februarie 2023

Între revoluții/Between Revolutions, filmul regizorului român Vlad Petri selectat în secțiunea „Forum” a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (Berlinale), a fost distins cu Premiul FIPRESCI, vineri. „Îi mulțumesc Annei Hoffmann pentru selecționarea filmului la secțiunea `Forum` din Berlinale, întregii echipe de la Forum și producătoarei mele, Monica Lăzurean-Gorgan pentru contribuția sa. Sunt foarte onorat că filmul a fost prezentat la Berlin și recompensat cu premiul FIPRESCI acordat de către criticii de film, mai ales după evenimentele din Iran. Filmul le are ca sursă de inspirație pe mama mea și protestele femeilor din Iran, cărora le dedic premiul. WOMEN, LIFE, FREEDOM!”, a declarat regizorul Vlad Petri la Berlin, relatează corespondenta Cinemagia la festival, Alice Kanterian.

Între Revoluții este un film construit exclusiv din arhive și pune în oglindă viețile și destinele a două femei, Maria și Zahra, una din România, cealaltă din Iran, prietene și colege de facultate la Universitatea de Medicină din București în anii ’70. Regizorul a fost inspirat de experiențele propriei mame, studentă la Medicină și bună prietenă cu alte tinere studente în România, venite la studii din Orientul Mijlociu.

copyright foto Alice Kanterian/Cinemagia

Regizorul Vlad Petri a folosit imagini și documente de arhivă, dar și elemente de ficțiune, ceea ce a dus la realizarea unui lungmetraj hibrid, în care documentarul și ficțiunea se îmbină. Scrisorile prezente în film sunt scrise de Lavinia Braniște și au ca inspirație scrisori din arhivele Securității și poeziile a două importante scriitoare din România și Iran - Nina Cassian și Forugh Farrokhzad.

Juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film a premiat vineri, 24 februarie, încă alte trei producții, din celelalte secțiuni competiționale, anume The Survival of Kindness (Australia), de Rolf de Heer, din principala secțiune competițională, Here (Belgia), de Bas Devos, din secțiunea „Encounters” și The Quiet Migration (Danemarca), de Malene Choi, din secțiunea „Panorama”. Berlinale are loc în perioada 16 – 26 februarie 2023.

România mai este reprezentată la Berlinale de către Judith State, selecţionată ca Shooting Star, serialul Spy/Master (secțiunea Berlinale Series), de filmul Mammalia (secțiunea Forum) și de către Radu Jude, ca membru al Juriului principalei secțiuni competiționale.

Exploreaza subiecte similare:

Vlad Petri, Between Revolutions, Mammalia, Radu Jude

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells