Intră în culisele House of the Dragon și află toate detaliile de la creatorii serialului!

de Cinemagia în 19 Aug 2022
Ryan Condal, coordonatorul show-ului: Am învățat mai multe de la George R. R. Martin decât de la orice alt scriitor

House of the Dragon, mult-așteptatul prequel la Game of Thrones, bazat pe cartea „Fire & Blood”, scrisă de George R.R. Martin, are premiera pe 22 august în România pe HBO Max. Povestea fascinantă a Casei Targaryen are loc cu aproximativ 200 de ani înainte de evenimentele desfășurate în Game of Thrones.

Din distribuția serialului fac parte actorii Paddy Considine (din producțiile HBO The Third Day și The Outsider), Matt Smith (Doctor Who, The Crown), Olivia Cooke (Slow Horses, Ready Player One), Emma D'Arcy (Truth Seekers, Wanderlust), Steve Toussaint (It’s A Sin, Doctor Who), Eve Best (Nurse Jackie, The King’s Speech), Sonoya Mizuno (Devs, La La Land), Fabien Frankel (Last Christmas, The Serpent) și Rhys Ifans (Berlin Station, The King’s Man). Îi secondează Milly Alcock, Bethany Antonia, Phoebe Campbell, Emily Carey, Harry Collett, Ryan Corr, Tom Glynn-Carney, Jefferson Hall, David Horovitch, Wil Johnson, John Macmillan, Graham McTavish, Ewan Mitchell, Theo Nate, Matthew Needham, Bill Paterson, Phia Saban, Gavin Spokes și Savannah Steyn.

George R.R. Martin și Ryan Condal sunt co-creatorii seriei de 10 episoade. Miguel Sapochnik și Ryan Condal sunt coordonatorii seriei, dar și producători executivi, alături de George R.R. Martin, Sara Hess, Jocelyn Diaz, Vince Gerardis și Ron Schmidt. Sapochnik, Clare Kilner, Geeta Vasant Patel și Greg Yaitanes sunt regizorii episoadelor. Compozitorul Ramin Djawadi (care a lucrat la producțiile HBO Game of Thrones și Westworld) a compus coloana sonoră a serialului.

Condal, co-creator al serialului, descrie House of the Dragon ca o „dramă complexă, shakespeariană, de familie” și adaugă: „Game of Thrones era o poveste despre familii multiple care se războiesc din cauza unor idei precum justiție și decență. Existau crime și trădări și toate aceste lucruri există și aici, dar povestea de față este despre dizolvarea unei singure familii, iar acea familie se întâmplă să fie cea mai puternică din istoria Westerosului”. 

Sapochnik, celălalt coordonator al serialului alături de Condal, care și regizează multiple episoade din primul sezon, adaugă: „Povestea noastră începe cu membrii familiei Targaryen într-o zonă de siguranță și încredere, pentru că ei au dragonii – ei au armele de distrugere în masă – și atât timp cât îi au, e greu să-ți imaginezi că cineva le-ar putea contesta puterea. Ei știu lucrul ăsta, dar tocmai această aroganță ar putea duce la declinul lor”. 

Ryan Condal, coordonatorul show-ului e în primul rând recunoscător cărților lui George R.R. Martin: „Am învățat mai multe de la George R.R. Martin decât de la orice alt scriitor...”

Atunci când Ryan Condal a ajuns în Beverly Hills pentru masa de prânz cu prietenul lui – și câteodată mentor – George R.R. Martin, nu avea idee ce anume va găsi în meniu și că viața lui urma să se schimbe. Condal era de mult timp un admirator al lui Martin și al operelor sale. Se întâlniseră pentru prima oară la jumătatea anilor 2000, atunci când autorul era la o sesiune de autografe iar Condal, care atunci era contabil, dar își dorea să fie scenarist, a apărut în New York cu un volum greu care cuprindea povestirile lui Martin, în speranța că acesta îi va oferi un autograf. 

„Cred că am învățat mai multe de la George decât de la orice alt scriitor și parțial motivul era că știam că George lucrase la seriale de televiziune timp de zece ani și că scrie în acest stil cinematografic”. 

În 2018, HBO deja explora idei pentru prequel-uri la Game of Thrones, care era în mijlocul filmărilor pentru al optulea și ultimul sezon, urmând să fie difuzat în anul următor, 2019. Martin era în Los Angeles și l-a sunat pe prietenul lui pentru a-l invita la prânz. Acest prânz a fost diferit – George voia să lucreze cu Condal. 

Condal a plecat de la prânz fără să-i vină să creadă ce se întâmplase. „Se întâmplă genul ăsta de întâlniri și oamenii îți promit că-ți vor da lumea întreagă, tot timpul. Am plecat de acolo gândindu-mă că tot ce s-a întâmplat e o nebunie și probabil nu o să mai aud niciodată ceva despre asta”.

„În ziua următoare m-au sunat agenții mei și m-au întrebat dacă am avut o întâlnire cu George R.R. Martin și le-am confirmat asta. Mi-au spus că HBO tocmai i-a contactat, că vor să scriu un episod pilot. O lună mai târziu stăteam cu George în biroul lui din Santa Fe și lucram la episodul pilot cu eroul meu”. 

Următoarea piesă crucială din puzzle-ul creativ era implicată intens, la vremea aceea, în sezonul final din Game of Thrones. 

Miguel Sapochnik a regizat șase episoade în trei sezoane diferite ale serialului, inclusiv Battle of the Bastards, episodul penultim din al șaselea sezon, care i-a adus un Premiu Emmy. HBO știa valoarea premium a acelei experience și voia ca aptitudinile și cunoștințele lui Sapochnik să fie canalizate în următorul proiect din franciză. 

La vremea aceea, Condal și Sapochnik aveau același agent și se întâlniseră deja, descoperiseră că sunt suflete-pereche din punct de vedere al creativității și dezvoltaseră un proiect împreună, care nu a ajuns pe ecrane. 

Condal știa că Sapochnik va fi partenerul perfect pentru el și că amândoi trebuie să fie coordonatori ai serialului House of the Dragon. Cu toate astea, inițial, Sapochnik era reticent la ideea de a participa la proiect. 

„Era cumva în mijlocul experienței infernale de la filmările pentru ultimul sezon din Game of Thrones. Cred că a lucrat 11 săptămâni la rând, cu filmări de noapte pentru (al treilea episod) The Long Night și mi-a spus: n-o să mai am de-a face vreodată cu nimic legat de Game of Thrones, mersi”, râde Condal. 

„Cu Game of Thrones fiecare sezon era o mare provocare și al optulea a fost relativ traumatizant”, spune Sapochnik zâmbind. „Așa că nu știam dacă vreau să mai fac ceva de genul ăsta vreodată”.
Dar Sapochnik s-a bucurat de o binemeritată odihnă și apoi s-a răzgândit. Și-a dat seama că House of the Dragon e o poveste diferită și o nouă ocazie. Așa că s-a aruncat în proiect. 

Condal și Sapochnik au fost în centrul acestui proiect masiv de creație și implicați în profunzime în orice aspect al serialului – Condal scrie și produce, dar este și coordonator, împreună cu Sapochnik, care și regizează și produce serialul. Și amândoi recunosc că procesul de producție al House of the Dragon, unul dintre cele mai așteptate seriale de televiziune din ultimii ani, a fost o mare provocare, mai ales în timpul unei pandemii globale.

„Chiar trebuia să fii acolo pentru a înțelege exact tot ce a presupus proiectul”, spune Condal. „Teama constantă că producția va fi întreruptă din cauza COVID, testările constante”. „Dar din fericire nimeni nu s-a îmbolnăvit grav și cumva, datorită unei distribuții și unei echipe grozave, am trecut cu bine peste provocare”.

Așa cum explică coordonatorul serialului Ryan Condal, fiecare dintre dragoni are personalitatea sa. „Există o umanitate în dragoni și fiecare dintre ei formează o relație cu călărețul său și au o legătură puternică, iar fiecare dintre ei are o personalitate distinctă. În punctul culminant al poveștii vor exista 17 dragoni și trebuie să putem face diferența între e și să-i putem identifica după culoare, siluetă, mărime și vârstă”. 

„Există o cantitate mare de informații în scrierile lui George și apoi există o cantitate de elemente pe care a trebuit să le inventăm pe parcurs. Asta înseamnă să construiești o lume și ne place mult să facem asta”, spune Sapochnik. 

„Și în lumea noastră există tipuri diferite de dragoni: există dragoni cărăuși și dragoni mai canini și apoi dragoni mai asemănători cu dinozaurii. Și a trebuit să găsim și pentru ei o poveste – cum trăiesc dragonii și ce se întâmplă cu ei și dacă se opresc vreodată din crescut. Și ne-a venit această idee potrivit căreia dragonii continuă să crească până la moarte și motivul pentru care mor este că devin pur și simplu prea mari. Cel mai vârstnic dragon al nostru, Vhagar, este ca o bătrână arțăgoasă și morocănoasă”. 

„Deci a fost important să le dăm personalități tuturor dragonilor și acest proces este realizat în timpul perioadei de design și apoi cea în care sunt animați. De exemplu, Caraxes, care este dragonul prințului Daemon, se numește blood worm și aceasta are un corp deformat, anormal de lung, care duce la tot felul de probleme în realitate – ce s-ar întâmpla cu ea dacă acest dragon ar putea să zboare, pentru că partea inferioară a corpului ei ar atârna în gol”.

„Astfel, împreună cu animatorii, a trebuit să ne uităm la legile fizicii pentru acest dragon! Până la urmă am decis să adăugăm mici aripi pe picioarele din spate. De asemenea, Caraxes șchioapătă și lucrurile de genul ăsta imediat îi dau personalitate dragonului”. 

Povestea incitantă a conflictelor care macină Casa Targaryen și spectaculoasa lume a dragonilor acestora poate fi urmărită din 22 august pe HBO Max.

Ryan Condal (coordonator, regizor și producător executiv)

Ryan Condal a fost co-creatorul, producătorul executiv și coordonatorul serialului Colony produs de USA, timp de trei ani. A scris scenariul Neo Earth pentru Netflix și Brad Peyton, a vândut un pitch la Lionsgate care trebuia să fie regizat de Chad Stahelski și a scris Highlander, tot pentru Chad Stahelski, care este în curs de dezvoltare la Lionsgate. În trecut, Ryan a vândut scenariul Infinite Horizon la Warner Bros. și a scris lungmetrajul Hercules în care a jucat Dwayne Johnson. De asemenea, a colaborat cu Carlton Cuse la episodul pilot The Sixth Gun, filmat pentru NBC. Ryan a fost prezent pe lista Variety 10 scenariști de televiziune de urmărit, publicată în 2015. 

Miguel Sapochnik (coordonator, regizor și producător executiv)

Miguel a câștigat Premiul Emmy pentru Cel mai bun serial dramatic, din postura de producător executiv al ultimului sezon Game of Thrones și a regizat multiple episoade ale serialului, inclusiv Battle of the Bastards, pentru care a primit un Emmy și un premiu DGA, și The Long Night, pentru care de asemenea a primit nominalizări la Premiile Emmy și Premiile DGA. Miguel a regizat și episoade din True Detective, Masters of Sex și episodul pilot al serialului Altered Carbon. Pe marile ecrane, Miguel a regizat Finch, cu Tom Hanks în rolul principal, care a fost lansat în 2021 și Repo Men, cu Jude Law și Forest Whitaker în rolurile principale. 

DESPRE DISTRIBUȚIE

Emily Carey (tânăra Alicent Hightower)

Emily Carey este o tânără actriță britanică în ascensiune. Recent, Emily a avut rolul principal în filmul animat al lui Ari Folman, Where is Anne Frank, în care și-a împrumutat vocea lui Anne. Filmul a debutat în afara competiției la Festivalul de Film de la Cannes din 2021. 

Înainte de asta, Carey a apărut în serialul de succes BBC Get Even, care a avut peste un milion de descărcari pe BBC iPlayer în primele două săptămâni de la lansare. Serialul a avut premiera în Marea Britanie pe 14 februarie 2020 și s-a lansat pe Netflix în toate teritoriile internaționale pe 1 august 2020. 

Actrița a mai apărut și în seriale de televiziune precum Casualty, o producție BBC. Emily este cunoscută pe plan internațional pentru rolul tinerei Diana în blockbusterul Wonder Woman, regizat de Patty Jenkins, care o are pe Gal Gadot în rolul principal, dar și ca tânăra Lara Croft în cel mai nou Tomb Raider, în care rolul principal era interpretat de Alicia Vikander. 

Emily a apărut și în filme precum The Lost Girls, o producție Myriad Pictures care adaptează romanul cu același nume de Laurie Fox, în care a jucat alături de Vanessa Redgrave și Louis Partridge. 

Emma D'Arcy (prințesa Rhaenyra)

Emma D’Arcy este o actriță de film și teatru care a studiat Artele Frumoase la Ruskin School of Art. Pe scenă, Emma a apărut în The Crucible la Yard Theatre, Against la Almeida Theatre, A Girl in School Uniform (Walks Into a Bar) la West Yorkshire Playhouse și Mrs Dalloway și Callisto: A Queer Epic la Arcola Theatre.

Creditele pe micile și marile ecrane includ Wanderlust pentru Netflix/BBC, Truth Seekers și Hanna II pentru Amazon Prime, Wild Bill pentru ITV și lungmetrajul regizat de Philippa Lowthorpe Misbehaviour.

Emma a apărut în Mothering Sunday, care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Cannes Film Festival în 2021, alături de Olivia Colman, Colin Firth, Josh O’Connor și Odessa Young.

Eve Best (prințesa Rhaenys Velaryon)

Eve Best este o actriță și regizoare britanică apreciată de critici a cărei operă se extinde în film, televiziune și teatru. 

În TV și film, Beste este cunoscută pentru rolurile ei Dr. Eleanor O’Hara în serialul Showtime Nurse Jackie, Monica Chatwin în mini-seria BBC The Honourable Woman și Wallis Simpson în The King’s Speech. Creditele pe ecran includ și Fate: The Winx Saga, Lucky Man și Life in Squares.

Pentru munca pe scenă, Best a fost premiată cu Evening Standard Award pentru Debut de Excepție în ‘Tis Pity She’s A Whore și Olivier Award pentru Cea mai bună actriță, datorită interpretării rolului titular în Hedda Gabler. Pe Broadway, ea a primit premiul pentru Cea mai bună actriță la Tony Awards pentru relansările pieselor A Moon for the Misbegotten și The Homecoming.

Printre alte spectacole de teatru notabile în care a jucat se numără A Woman of No Importance, The Coast of Utopia, Macbeth, Anthony and Cleopatra și Much Ado About Nothing.

Fabien Frankel (Ser Criston Cole)

Fabien Frankel a fost inclus pe lista „Top zece britanici de urmărit” publicată de Variety în 2021. Cel mai recent, Fabien a apărut în rolul Dominique Renelleau în seria creată de Tom Shankland The Serpent (2021) pentru BBC și Netflix. Dominique a fost victima criminalului în serie Charles Sobhraj (jucat de Thar Rahim) și a evadat din ghearele lui cu ajutorul vecinilor Nadine și Remi Gires.

În urma lansării, The Serpent a devenit rapid cel mai urmărit show pe BBC iPlayer de la Normal People încoace; a avut parte de 31 de milioane de spectatori de când a fost difuzată pe 1 ianuarie 2021. 

Creditele din televiziune ale lui Fabien includ și NYPD Blue (2019), unde l-a jucat pe Theo Sipowicz. În film, Fabien poate fi văzut alături de Emilia Clarke și Henry Golding în comedia romantică de succes Last Christmas (2019) și joacă în comedia Venice at Dawn (2022). Povestea urmărește doi hoți de ocazie Dixon (Fabien) și Sally (Greta Bellamacina), care complotează să fure un tablou scump de la fostul iubit al lui Sally, Stephen (Tom Basden).

Graham McTavish (Ser Harrold Westerling)

Graham McTavish și-a construit constant un drum la Hollywood ca un actor veteran multifațetat. Pe lângă rolul în distribuția principală a House of the Dragon, unde îl joacă pe Ser Harrold Westerling, comandantul gărzii regelui, anul acesta va apărea și în al treilea sezon al serialului dramatic apreciat de critici The Witcher, din nou în rolul interpretat și în sezonul anterior, Sigismund Dijkstra. Serialul a fost în top 10 al vizionărilor pe Netflix la debutul sezonului al doilea, și a ocupat primul loc la premieră. 

El va și fi naratorul versiunii internaționale a documentarului produs de Love Nature The Ocean’s Greatest Feast, care prezintă sezonul anual al sardinelor în Africa de Sud. McTavish a apărut și în producția multi-premiată Starz Men in Kilts: A Roadtrip with Sam and Graham alături de actorul și prietenul său de cursă lungă Sam Heughan, în care cei doi fac un tur al Scoției și explorează istoria și cultura țării. Show-ul a câștigat trei dintre cele patru categorii în care a fost nominalizat la The American Reality Television Awards, inclusiv Cea mai bună docu-serie, Cel mai bun show feel-good și Cel mai bun show de lifestyle și a fost nominalizat pentru un Critics' Choice Television Award pentru Cel mai bun show de călătorie/ aventură de către Critics' Choice Association.

A avut atât de mult succes încât Starz a comandat un al doilea sezon al show-ului, în care de această dată cei doi vor călători în Noua Zeelandă. Împreună, cei doi au scris și cartea premiată Clanlands: Whisky, Warfare, and a Scottish Adventure Like No Other, care să fie complementară cu show-ul. Cartea a debutat pe primul loc în listele bestseller compilate de New York Times și USA Today, printre multe altele, iar versiunea audio a intrat în top 5 pe platformele Amazon și Audible

Lectura audiobook-ului le-a adus un Audie Award în categoria Cea mai bună carte istorică/ biografică, o celebrare a statutului cărții ca audiobook de excepție. Datorită succesului cărții, au continuat seria cu un alt titlu favorit, The Clanlands Almanac” Seasonal Stories from Scotland.

Cu o listă impresionantă de credite în actorie, există câteva care ies în evidență pentru McTavish. Pe marele ecran, a apărut în toate cele trei filme din franciza blockbuster a lui Peter Jackson, The Hobbit. Acolo l-a interpretat pe Dwalin, curajosul războinic gnom, în filmele The Hobbit: An Unexpected Journey, The Hobbit: The Desolation of Smaug și The Hobbit: The Battle of Five Armies.

A putut fi văzut recent în blockbusterul Warner Bros. Aquaman cu Jason Momoa. Pe marele ecran a apărut și în The Finest Hours cu Chris Pine și Casey Affleck, dar și în producția Warner Bros. nominalizată la Oscar Creed, în care l-a interpretat pe antrenorul de box Tommy Holiday, în care a jucat alături de Sylvester Stallone și Michael B. Jordan.

L-a interpretat pe The Saint of Killers în serialul AMC Preacher, cu Dominic Cooper și Ruth Negga, produs de Seth Rogen și Evan Goldberg. Serialul este bazat pe seria de benzi desenate de succes, care poartă același nume. Rolul lui McTavish a crescut în amploare pe parcurs și a avut parte de multe întorsături de situație timp de patru sezoane. De asemenea, a putut fi văzut în serialul multipremiat produs de Starz Outlander, în care l-a interpretat pe Dougal MacKenzie, un scoțian machiavelic din zona Highland, în secolul al șaptesprezecelea. 

McTavish și-a început cariera în Londra, cu proiecte diverse precum serialul favorit cult, Red Dwarf, King Lear de Brian Blessed și miniseria Empire. În același timp, McTavish a apărut în roluri principale pe scene prestigioase din Marea Britanie, inclusiv Royal Court Theatre și National Theatre din Londra și Royal Lyceum din Edinburgh. La o săptămână după ce a ajuns în Los Angeles, McTavish a obținut un rol în producția Lionsgate Rambo, de asemenea alături de Sylvester Stallone. De atunci, a interpretat o varietate de roluri în televiziune și film, inclusiv rolul diplomatului rus amenințător Mihail Novakovich în ultimul sezon al serialului Fox 24 cu Kiefer Sutherland, rolul Earl Jansen în Secretariat cu Diane Lane, în Middle Men cu James Caan și Giovanni Ribisi și în filmul regizat de Olivier Megaton Columbiana cu Zoe Saldana, printre multe altele.

McTavish și-a creat și o comunitate largă de fani datorită interpretării lui Dante Alighieri în filmul animat și jocul video Dante’s Inferno și i-a împrumutat vocea lui Loki în seriile animate Hulk vs. Thor și The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes, dar a fost și vocea a altor câteva personaje din seriale de televiziune și jocuri video. McTavish își împarte timpul între Noua Zeelandă și Los Angeles.

Matt Smith (prințul Daemon Targaryen)

Matt Smith este unul dintre cei mai dinamici și talentați actori activi în zilele noastre. Este cunoscut pentru interpretarea unică a longevivului personaj „Doctorul” în serialul esențial Doctor Who, un rol care i-a adus aprecierea criticilor și o nominalizare BAFTA

Cel mai recent, Matt a jucat personajul negativ în Morbius, de Daniel Espinosa’s Morbius. Înainte de asta, a putut fi văzut în filmul horror popular regizat de Edgar Wright Last Night in Soho, alături de Anya Taylor-Joy, Thomasin McKenzie, și regretata Diana Rigg.

În curând va putea fi văzut în proiectul lui John Michael McDonagh The Forgiven alături de Ralph Fiennes și Jessica Chastain. El va juca și în lungmetrajul horror supranatural Starve Acre alături de Morfydd Clark.

La finalul lui 2019, Matt s-a întors pe scenă în adaptarea semnată de Matthew Warchus a poveștii de dragoste unice scrise de Duncan Macmillan, Lungs, la The Old Vic, unde s-a reunit cu Claire Foy. De asemenea el a apărut alături de Keira Knightley în povestea de spionaj inspirată din realitate Official Secrets.

Demonstrându-și versatilitatea și mai mult, Matt a fost văzut în rolul Charles Manson în filmul dramatic independent Charlie Says, cu Mary Harron (American Psycho) drept regizoare. Matt a apărut și în filmul horror al lui Remi Weekes His House, în care a interpretat un proprietar imobiliar care se luptă cu propriul lui trecut, bântuit de elemente supranaturale. 

în vara lui 2018 Matt a apărut în lungmetrajul produs de Sony Screen Gems, Patient Zero, regizat de Stefan Ruzowitzky și în care au jucat și Natalie Dormer, Clive Standen și Stanley Tucci. Matt a deținut rolul principal și în Mapplethorpe, alături de vedeta din Girls Zosia Mamet.

Matt a putut fi văzut în rolul Prințului Philip în două dintre sezoanele serialului Netflix extrem de popular The Crown, despre familia regală a Marii Britanii, în care a jucat alături de Claire Foy care o interpreta pe regina Elisabeta a II-a și Vanessa Kirby, în rolul prințesei Margaret.

Înainte de acest proiect, Matt s-a întors la teatrul Royal Court – pentru prima oară din 2007 – când a jucat în piesa regizată de Polly Stenham That Face. Matt a avut și rolul principal în piesa Unreachable pusă în scenă de Anthony Neilson. În februarie 2016, Matt a devenit Domnul Collins, în Pride and Prejudice and Zombies, regizat de Burr Steers, care i-a avut în rolurile principale pe Lily James, Lena Headey și Douglas Booth.

Mai devreme, în 2015, Matt a apărut în Lost River, debutul în regie al lui Ryan Gosling, care a fost selecționat pentru a merge la Cannes. La finalul lui 2014 și apoi în 2014, Matt a jucat în adaptarea muzicală a cărții American Psycho de Bret Easton Ellis, la Teatrul Almeida. 

Matt a debutat în teatru la Royal Court Theatre în Fresh Kills, regizat de Wilson Milam, care l-a dirijat pe Matt și în producția de West End a piesei Swimming with Sharks alături de Christian Slater. Alte piese de teatru în care a apărut Matt sunt On the Shore of the Wide World, Burn, Citizenship, Chatroom și The History Boys, toate la National Theatre.

În 2011, Matt a obținut rolul principal, Christopher Isherwood, în filmul de televiziune (produs de BBC) Christopher and His Kind. Matt a deținut rolul principal, Thomas, și a jucat cu Eva Green în Womb, filmul din 2010 regizat de Benedek Fliegauf.

Matt a jucat alături de Jim Broadbent și Timothy Spall în drama BBC apreciată de critici The Street, realizată de Jimmy McGovern. El a avut un rol consistent și în drama BBC2 Party Animals și apoi l-a interpretat pe atletul olimpic ‘Burt Bushnell’ în drama produsă de BBC Bert & Dickie. Pe lângă actorie, Matt a regizat Cargese, un scurtmetraj pentru seria marca Sky Arts Playhouse Presents scris de dramaturgul Simon Stephens.

Milly Alcock (tânăra prințesă Rhaenyra)

Milly Alcock a deținut unul dintre cele două roluri principale, împreună cu Tim Minchin, în drama produsă de Sky Atlantic și Foxtel Upright, care i-a adus un premiu AACTA (Australian Academy of Cinema and Television Arts Awards). Milly a debutat în televiziune la vârsta de 14 ani, în comedia romantică Wonderland. Alte titluri din filmografia ei sunt drama despre un criminal în seria Reckoning, unde a jucat alături de Aden Young, scurtmetrajul Furlough unde a jucat alături de Ryan Corr, mini-seria în șase părți Fighting Season cu Ewan Leslie, Pine Gap, thrillerul de spionaj produs de Netflix, The Gloaming, Janet King și ultimul sezon din A Place to Call home, o dramă de epocă extrem de populară, produsă în Australia. 

Olivia Cooke (Alicent Hightower)

Olivia Cooke este o actriță britanică premiată care și-a construit o carieră de excepție pe ambele laturi ale Atlanticului. Mai devreme anul acesta, Olivia a putut fi văzută în Slow Horse. Seria Apple TV+ urmărește o echipă de spioni britanici care lucrează în Slough House, o clădire MI5 în care agenții dezonorați sunt trimiși pentru a lucra pentru cât le-a mai rămas din carieră. Olivia interpretează o tânără agentă, Sid Baker, alături de Gary Oldman, Kristin Scott Thomas și Jack Lowden.

Anul trecut, Olivia a jucat alături de Riz Ahmed în filmul Sound of Metal, regizat de Darius Marder, care a câștigat două Premii Oscar. Filmul apreciat de critici urmărește povestea lui Ruben, un toboșar heavy metal, a cărui viață începe să se destrame atunci când începe să-și piardă auzul. 

În aprilie anul trecut, Olivia a jucat alături de John Boyega și Bill Skarsgård în comedia thriller Naked Singularity, bazată pe cartea cu același nume. În 2020, ea a jucat personajul principal Pixie, în lungmetrajul de comedie Pixie. Regizat de Barnaby Thompson și cu Alec Baldwin și Ben Hardy în roluri principale, filmul urmărește o femeie și doi bărbați care încearcă să scape de lege la țară, în Irlanda, după ce un jaf a avut un final nefericit.

În 2019, Olivia și Jack O’Connell au jucat în Little Fish, o dramă romantică distopică în care joacă un cuplu american afectat de o pandemie care duce la pierderi de memorie. În același an, Olivia a jucat în Life Itself, regizat de Dan Fogelman, alături de Oscar Isaac, Samuel L. Jackson, Olivia Wilde și Annette Bening.

În 2018, ea a interpretat rolul principal, Art3mis/Samantha, în filmul science fiction de succes al lui Steven Spielberg, Ready Player One. Înainte de asta a interpretat rolul Rachel Kushner în dramedia Me & Earl & The Dying Girl, care a câștigat premiile Grand Jury și Audience Awards la festivalul Sundance. Datorită interpretării ei, Olivia a apărut în lista publicată de Hollywood Reporter Următoarea generație de actori.

Alte titluri din filmografia ei includ producția Focus Features Thoroughbreds în care a jucat alături de regretatul Anton Yelchin și de Anya Taylor-Joy, produsă de câștigătorii premiului Oscar Nat Faxon și Jim Rash.

Olivia a interpretat-o pe Lizzie Cree în The Limehouse Golem, în care a jucat cu Bill Nighy și Douglas Booth și rolul titular în Katie Says Goodbye alături de Chris Abbott, Mireille Enos și Mary Steenburgen. Alte roluri în seriale de televiziune includ antologia Amazon Studios Modern Love, Becky Sharp în drama istorică produsă de ITV Vanity Fair și rolul Emma Decody alături de Vera Farmiga și Freddie Highmore în toate cele cinci sezoane ale thrillerului produs de A&E Bates Motel.

Paddy Considine (Regele Viserys Targaryen)

Actor, scenarist, regizor și muzician, Paddy Considine este cunoscut pentru interpretările sale versatile ale unor antieroi sau personaje vulnerabile din punct de vedere emoțional. 

Paddy a primit multiple premii și nominalizări, inclusiv două British Academy Film Awards, câte trei Evening Standard British Film Awards și British Independent Film Awards, un Leu de Argint, dar și nominalizări la Olivier Awards și Tony Awards. Paddy poate fi văzut recent alături de Jude Law și Katherine Waterston în thrillerul psihologic The Third Day, creat de Felix Barrett și Dennis Kelly pentru HBO și Sky Atlantic. El a jucat și cu Cynthia Erivo în The Outsider, adaptat de Richard Price pentru HBO, o adaptare a romanului de Stephen King.

Alte roluri notabile și recente în seriale TV includ seria BBC Informer, rolul titular, adică detectivul inspector Jack Whicher în seria ITV The Suspicions of Mr. Whicher, dar și seria BBC Peaky Blinders creată de Steven Knight.

Câteva dintre rolurile memorabile din filmografia ilustră a lui Paddy le includ pe cele din filme precum Hot Fuzz și The World’s End regizate de Edgar Wright, The Bourne Ultimatum regizat de Paul Greengrass, Cinderella Man regizat de Ron Howard, The Death of Stalin regizat de Armando Iannucci și The Girl With All the Gifts regizat de Colm McCarthy.

Paddy și-a făcut debutul în regie în 2007, cu scurtmetrajul Dog Altogether, pentru care a câștigat un BAFTA pentru Cel mai bun scurtmetraj, un British Independent Film Award, un Leu de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Veneția din 2007 și premiul juriului la Seattle International Film Festival Short Film. Ulterior a adaptat scurtmetrajul într-un lungmetraj plin de forță în 2011, Tyrannosaur, care i-a avut pe Peter Mullan și Olivia Colman în rolurile principale, pentru care Paddy a câștigat un al doilea BAFTA Award Debut de excepție pentru un scenarist, regizor sau producător britanic, dar și un British Independent Film Award.

A debutat pe scenă în piesa The Ferryman a lui Jez Butterworth la Royal Court Theatre, care a fost mutată apoi în West End la Gielgud Theatre, dar și pe Broadway la Bernard B. Jacobs Theater. Pentru interpretarea sa, Paddy a primit nominalizări la Olivier Awards și Tony Awards pentru Cel mai bun actor, în 2018 și 2019.

Rhys Ifans (Ser Otto Hightower, MÂNA REGELUI)

Rhys Ifans este un actor câștigător al Premiului BAFTA, cunoscut pentru prezența lui longevivă, abordarea distinctivă pe care o are în comedie și abilitatea lui de a dispărea cu eleganță în roluri captivante și complexe, care sunt mereu memorabile. 

În prezent, Ifans filmează pentru Inheritance, un lungmetraj Miramax în care joacă alături de Phoebe Dynevor, din Bridgerton. Cel mai recent, Ifans a încheiat filmările pentru Nyad, o dramă biografică din lumea sporturilor, regizată de Jimmy Chin și Elizabeth Chai Vasarhelyi, în care joacă și Jodie Foster și Annette Bening.

Recent l-am putut vedea pe Ifans în filmul de comedie The Phantom of the Open alături de Mark Rylance și Sally Hawkins, dar și în al doilea sezon al thrillerului Temple, cu Mark Strong. În cel mai nou film al lui Matthew Vaughn, The King’s Man, Ifans l-a interpretat pe Rasputin.

A jucat în dramedia istorică Misbehaviour alături de Kiera Knightly și Keeley Hawes, lansat în martie 2020. În 2019, Ifans a jucat timp de o stagiune a piesei de teatru On Bear Ridge la The Royal Court, în care l-a jucat pe John Daniel.

Al treilea sezon al Berlin Station, un serial cu spioni produs de Epix, l-a avut pe Ifans în rolul agentului CIA Hector De Jean, la puțin timp după succesul cu o piesă de teatru, nouă adaptare a lui Patrick Marber a textului clasic atemporal Exit The King la National Theatre.

Interpretările lui captivanta din 2018, în rolul Ebenezer Scrooge în A

Christmas Carol și King Lear, ambele la Old Vic Theatre, i-au adus cronici de patru/cinci stele de la toți criticii. A jucat în filmul lui Oliver Stone Snowden, alături de Joseph Gordon-Levitt și Shailene Woodley.

În 2016, a jucat în filmul lui James Bobin Alice Through the Looking Glass alături de Johnny Depp, Anne Hathaway și Helena Bonham Carter. În 2014, Ifans a jucat în one-man show-ul de la National Theatre Protest Song, și a avut parte de cronici excelente, și de la public, și de la critici. 

Când vine vorba de succes comercial, Rhys Ifans e probabil cunoscut cel mai mult pentru interpretarea – în care i-a eclipsat pe toți colegii de scenă – din Notting Hill (1999), regizată de Roger Michell, film în care l-a jucat pe colegul de apartament al lui Hugh Grant, Spike, în care a jucat alături de Julia Roberts și Hugh Grant. Ifans a primit o nominalizare la BAFTA pentru Cel mai bun actor în rol secundar. 

El a mai apărut în filmul din 2016 Dominion în rolul Dylan Thomas, regizat de Steven Bernstein, filmul regizat de Kevin Allen Under Milk Wood în rolul  Captain Cat și Len and Company, regizat de Tim Godsall. Filmul lui Judd Apatow The Five-Year Engagement, alături de Jason Segel și Emily Blunt, filmul independent Serena regizat de Susanne Bier în care rolurile principale erau interpretate de Jennifer Lawrence și Bradley Cooper, filmul lui Isabel Coixet Another Me, filmul lui Marc Webb The Amazing Spiderman, Anonymous, regizat de Roland Emmerich; ultimul capitol al francizei Harry Potter, Harry Potter and the Deathly Hallows, comedia neagră a lui Noah Baumbach, Greenberg cu Ben Stiller; The Boat that Rocked, cu Philip Seymour Hoffman; filmul lui Shekhar Kapur, Elizabeth: The Golden Age, filmul lui Peter Webber Hannibal Rising și Once Upon A Time in the Midlands regizat de Shane Meadows.

În dramedia lui Michel Gondry Human Nature, el a jucat alături de Patricia Arquette. Alte filme ale sale sunt Hotel de Mike Figgis; The Shipping News de Lasse Hallström și comedia lui Howard Deutch, The Replacements, în care a jucat alături de Keanu Reeves și Gene Hackman.

În ceea ce privește producțiile TV, Ifans l-a jucat pe Peter Cook în Not Only

But Always, de Terry Johnson, pentru care a primit Premiul BAFTA pentru Cel mai bun actor. A apărut de asemenea în Shakespeare Shorts, Trial and Retribution, The Two Franks; Judas and the Gimp; ‘Night Shift, Spatz; Burning Love și Review.

Pe scenă, Ifans a avut un rol principal la Donmar Warehouse în producția de Patrick Marber Don Juan in Soho, Accidental Death of an Anarchist de Robert Delamere și Bad Finger de Michael Sheen.

A putut fi văzut la National Theatre în producția de Matthew Warchus Volpone și Under Milk Wood de Roger Michell, la Duke of York Theatre în Beautiful Thing de Hettie MacDonald și la Royal Court Theatre în Thyesters de James MacDonald și la Royal Exchange în Smoke de Braham Murray și Poison Pen de Ronald Harwood.

În fine, Ifans ne-a frânt inimile cu interpretarea lui bântuitoare în The Parting Glass, alături de Melissa Leo, Edward Asner, Anna Paquin, Cynthia Nixon și Denis O’Hare; o dramă despre o familie care încearcă să gestioneze moartea uneia dintre surori, care a avut premiera la Edinburgh International Film Festival în august 2018.

Steve Toussaint (Lord Corlys Velaryon alias Sea Snake)

Steve Toussaint a fost o prezență constantă în filme, pe scenă și în televiziune în ultimele două decenii; cu un CV de invidiat în ceea ce privește proiectele, Steve a lucrat într-o gamă variată de genuri și medii în Marea Britanie și în lumea întreagă. 

Cel mai recent, Steve a apărut în seria BBC apreciată de critici și realizată de Steve McQueen Small Axe, în episodul Red, White and Blue, în rolul Kenneth Logan. De asemenea l-a interpretat pe tatăl lui Jill Baxter, Alan Baxter, în serialul lui Russell T. Davies It’s A Sin. În televiziune el a mai apărut în The Knock, unde l-a interpretat pe Barry Christie; Steve a fost unul dintre cei doi membri originali ai distribuției care a fost invitat să-și reia rolul în continuarea serialului.  

Alte roluri a mai avut în Waking The Dead, Silent Witness, Line of Duty, England Expects și Spooks. A putut fi văzut și în serialele britanice Casualty și The Bill și în longeviva drama americană polițistă CSI: Miami alături de drama istorică Tut.

În film, Steve a jucat alături de Jake Gyllenhaal și Alfred Molina în blockbusterul Prince of Persia. A jucat și în Mutant Chronicles, Point Break și Judge Dredd, dar și în drama intensă despre genocidul din Ruanda Shooting Dogs.

Steve a scris și jucat în scurtmetrajul A Viable Candidate. Avându-i și pe Sara Carver, Robert Gwilym și Cornell John în distribuție, filmul este despre un bărbat pe cale să devină lider al unui partid politic major în Marea Britanie (și posibil primul premier de culoare); dar, la un briefing despre siguranță, secrete din trecut se întorc pentru a-l bântui și amenință să-i distrugă și ambițiile politice, și căsnicia. 

Pe scenă, Steve a jucat la National Theatre în Fix Up, dar a apărut și în Macbeth și The Merchant of Venice pentru Royal Shakespeare Company și la Almeida în Ruined. Cel mai recent, Steve a fost văzut în A Doll's House la Young Vic, care a fost transferat apoi la West End din Londra. Steve este și un scenarist împlinit, care are mai multe scenarii în dezvoltare.

Exploreaza subiecte similare:

House of the Dragon, Game of Thrones, George R.R. Martin, Paddy Considine, Matt Smith, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Steve Toussaint, Eve Best, Sonoya Mizuno, Fabien Frankel, Rhys Ifans, Milly Alcock, Bethany Antonia, Emily Carey, Harry Collett, Ryan Corr, Tom Glynn-Carney, David Horovitch, Wil Johnson, Alfred Molina, Jake Gyllenhaal, Johnny Depp, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Alice Through the Looking Glass

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells