Interviu cu Tim Burton

16 Mai 2012
Interviu cu Tim Burton

Umbre întunecate, cea mai recentă colaborare a lui Tim Burton cu Johnny Depp se lansează în weekend în cinematografele din ţară. Depp este Barnabas, un bărbat care îndură multe din cauza unei vrăjitoare (Eva Green) după ce-i refuză avansurile. Pe scurt, e transformat în vampir şi îngropat de viu timp de două secole. Când este eliberat, Barnabas face tot posibilul să-şi readucă familia la gloria de odinioară, deşi descendenţii săi, o familie cât se poate de disfuncţională, nu prea-l ajută...

Tim, bunul simt universal ar spune ca tu ai fost cel care a venit cu ideea acestui film, insa inteleg ca de fapt initiativa i-a apartinut lui Johnny Depp, colaboratorul tau fidel de foarte mult timp.
Am discutat despre asta timp de mai multi ani la rand cu Johnny, insa cred ca asta e primul rol pe care el si-a dorit sa-l joace inca de cand era mic copil. Cred ca stia cine e Barnabas Collins inca dinainte de a stii cine este tatal lui. Proiectul asta a avut un impact mare asupra multora dintre noi, pentru ca Johnny, Michelle Pfeiffer si cu mine facem parte din generatia care a prins filmul original.

Faci din nou echipa cu Michelle Pfeiffer dupa 20 de ani de la colaborarea voastra pentru Batman Returns. Cum v-ati reunit fortele?
A fost destul de ciudat, pentru ca abia cu ocazia asta mi-am reamintit cat de mult imi place sa lucrez cu Michelle. Asta a fost in urma cu foarte mult timp, iar amintirea acestei colaborari excelente s-a pierdut in principal pentru ca nu am mai revazut filmul de atunci. Pentru Batman Returns, Michelle a invatat cum sa foloseasca un bici, sa sara pe acoperisuri purtand tocuri imense, sa lase pasari vii sa-i iasa din gura, sa lase pisicile sa o manance... Chestii foarte impresionante, asa ca a fost o mare bucurie pentru mine sa primesc un telefon din partea ei si sa ma anunte ca e o fana nedeclarata a seriei Dark Shadows. Stiam eu ca e ciudata, dar acum mi s-a confirmat acest sentiment. Asa ca doar eu, Johnny si Michelle stiam de acest proiect, pe care nu l-am mai aratat altcuiva, pentru ca altfel cu siguranta ar fi fugit mancand  pamantul.

Cum ai ales piesele incluse pe coloana sonora a filmului, de la trupe interesante precum Black Sabbath, The Stooges si bineinteles Alice Cooper?
Amplasarea actiunii in 1972 a fost foarte importanta. Asa ca am facut o selectie a muzicii din acel an. Asa mi-am dat seama ca am fost probabil foarte bolnav in perioada aia din moment  ce-mi  amintesc numai muzica pe care o prindeam pe frecventa AM a radioului. Eram bolnav, aveam febra mare si auzeam aceleasi piese non-stop. E o amintire ciudata, la fel ca si experienta in sine, pentru ca daca te gandesti numai cum a evoluat muzica de la popul universal, la chestii foarte misto si hardcore, e ceva nemaipomenit. A fost un an ciudat din punct de vedere muzical. Tin minte ca Alice Cooper era pe val atunci si ceea ce e de-a dreptul infricosator este ca si acum arata exact la fel.

Care sunt scenele pe care colectionarii vor avea ocazia sa le vada doar pe DVD?
Vor fi unele dintre cele mai bune scene facute de fiecare actor, pe care eu le-am decupat din film. Fiind realizat in stilul unui serial, a fost destul de mult material filmat asa ca pe DVD fanii vor avea ce sa gaseasca. Oricum actorii au facut o treaba extreaordinara si numai pentru acest motiv ma gandesc sa inserez scenele respective, pentru ca ar fi pacat sa se piarda un material atat de bun.

Care sunt elementele pe care ati vrut sa le aduceti in plus ecranizarii din 2012 fata de original?
Asta e o intrebare dificila, pentru ca sa recunoastem, cand am vorbit cu totii inca de la bun inceput despre Dark Shadows, o mare parte a farmecului acestui fenomen a constat chiar in natura ciudata a elementelor pe care a fost construit. Asa ca au fost anumite aspecte ciudate ale filmului original pe care oricat ne-am fi dorit nu le-am fi putut adapta la un lungmetraj. A fost o reala provocare sa gasesti un anume ton al jocului actoricesc, care sa poata avea ceva in comun cu serialul, ceea ce e extrem de complicat de realizat intr-un film de Hollywood.

E o vara a continuarilor, adaptarilor si relansarilor. Simti cumva presiunea de a realiza un film care sa poata atinge un segment mai larg de public, decat o nisa familiarizata cu acest fenomen? Te-ai gandi pentru acest film la o continuare?
Nu, e raspunsul meu la cea de-a doua intrebare. Chiar daca filmul lasa loc de o continuare as spune ca acesta este inca un alt element specific serialului. Aceasta a fost structura de la care am pornit. Nu vreau sa neg absolut acest lucru pentru ca nu se stie niciodata, dar nu aceasta a fost ideea de la care am pornit.

In ceea ce priveste publicul caruia i se adreseaza filmul, exista fanii Dark Shadows si restul lumii. Si nu poti face un film avand in minte o proiectie a modului in care va fi vazut de public. Incerci pur si simplu sa faci un film. In primul rand am facut un film pe care ne-ar face placere sa-l vedem si nu putem decat sa speram ca va fi bine.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 16 mai 2012 11:29
Si eu sper ca filmul sa-mi placa, desi unii din cei care l-au vazut au spus ca au fost cam dezamagiti.
YepurasAlexandra pe 16 mai 2012 13:48
mie una chiar nu mi-a placut .
wildinthecountry pe 16 mai 2012 17:48
unde ai vazut filmu?
Rose pe 16 mai 2012 14:05
Eu chiar aştept cu nerăbdare să-l văd şi să-mi formez propria opinie, nu bazată pe cei care au spus că nu le-a plăcut sau că au fost dezamăgiţi după vizionare.
cercetas pe 16 mai 2012 20:09
Pe mine omul asta ma fascineaza complet si pana acum, toate filmele lui mi-au placut in mod deosebit. De-abia astept sa-l vad si pe acesta.
JohnnyAddams pe 19 mai 2012 15:06
Nu am incredere in "Dark Shadows". Nu mai am incredere in Tim Burton. "Sweeney Todd", "Big Fish", "Sleepy Hollow" au fost fantastice, insa de atunci, nimic bun.
alex_il_fenomeno pe 4 iunie 2012 17:12
unul dintre cei mai buni regizori ! sper sa confirme din nou .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells