Incredibilul Hulk/The Incredible Hulk

de Stefan Dobroiu în 15 Iun 2008
Incredibilul Hulk/The Incredible Hulk

Desi ne cam sufocam printre atatia super-eroi, incredibilul si verdele Hulk nu da rau pe marile ecrane. Amuzament decent, efecte speciale ok (mult mai ok decat in trailerul facut public acum cateva luni), un protagonist "turmentat" de prostul sau obicei de a umple pe nepusa masa colanti de dimensiuni gigantesti, Liv Tyler si William Hurt (f. bun) fac filmul "transportorului" (a aparut si trailerul partii a treia) Louis Leterrier cat se poate de potrivit pentru un week-end de vara.

Povestea o stie orisicine: Bruce Banner este om de stiinta (una dintre cele amuzante replici ii apartine generalului-vanator/socru Ross: "el nu-i de-al nostru, e om de stiinta!"), iar in timpul unui experiment comandat de armata SUA se lasa expus unei emisii de raze gama care-i modifica structura celulara. Astfel, orice puseu de andrenalina il face pe Bruce al nostru sa se transforme in Hulk, monstrul verde cu incheietura mai groasa ca pulpa unui culturist indopat cu steroizi. Lucrurile devin mai interesante cand generalul Ross il expune pe Emil Blonsky (Tim Roth), un fost agent KGB, acum mercenar si "vedeta" echipei trimisa sa-l captureze pe Hulk, acelorasi raze: eroul are acum un adversar pe masura, prin urmare paruiala poate incepe.

Acum cateva luni, Leterrier anunta plin de mandrie punctul culminant al filmului: o tranta de 40 de minute intre Hulk si Monstruozitatea (the Abomination, adica Blonsky + o portie pantagruelica de raze gama). Fanii din lumea intreaga s-au cam speriat la auzul acestui detaliu, iar rezultatul se vede in film: lupta finala dureaza mult mai putin, iar "excesul", ni se promite, va fi un consistent extra pe DVD-ul ce urmeaza a fi lansat. Lipsa "climax"-ului de 40 de minute este cu toate acestea graitoare pentru una dintre hibele mari ale filmului: stereotipia.

Ce deranjeaza la Incredibilul Hulk este izul puternic de reteta: fiecare ingredient (actiune, drama, umor, romance) ii succede celuilalt la marele fix, dar efectul nu este deloc "artistic", ci mai degraba tehnic: ramai cu impresia de banda rulanta bine unsa. La Hulk radem pentru ca trebuie, plangem pentru ca asa vine si sexul frumos la cinema, iar secventele de actiune par a fi dozate dupa zeci de focus group-uri cu publicul-tinta. Nu e rau, ba chiar e mult mai bine decat Hulk-ul lui Ang Lee, dar nici nu te poti abtine sa nu te intrebi cat de asemanatoare vor fi celelalte filme Marvel (Thor, Captain America, Nick Fury, Ant-Man), programate sa apara pana in 2012. Iar o scena din Incredibilul Hulk, in care generalul Ross are o discutie cu insusi Tony Stark/Iron Man la un pahar de tarie (cum altfel?), intensifica si mai mult senzatia de neconvingatoare "comedie super-umana". Aceasta scena, ca si cea Iron Man vs. Nick Fury, este folosita ca preambul la cel mai complex proiect Marvel, The Avengers, care-i va reuni pe Iron Man, Nick Fury, Captain America, Hulk si altii, cu risc mare ca gasca de supereroi sa se calce literalmente in picioare.

Este interesanta cooptarea in filmele Marvel a actorilor cu pedigree de la Hollywood. Daca pana acum producatorii cautau figuri "proaspete" (a se citi actori necunoscuti, cu un fizic placut si pretentii minime, care dadeau bine in fata ecranului verde), de la Spider-Man incoace au inceput sa fie preferati actorii cu CV puternic. Tobey Maguire, Robert Downey Jr. si acum Edward Norton populeaza universul Marvel transpus pe marele ecran, iar numele lui Leonardo Dicaprio este tot mai des pomenit in legatura cu noul proiect Captain America. Edward Norton se descurca si el onorabil aducandu-i lui Hulk profunzime si delicatete, asa cum Downey Jr. ii aducea lui Iron Man un amestec perfect dozat de umor, inteligenta si sarcasm.

Despre Captain America mai spunem doar un lucru: Leterrier se jura nu ca nu fura, ci ca supereroul imbracat in steagul SUA apare si el in Incredibilul Hulk. Noi n-am reusit sa-l descoperim, dar poate-l descoperiti voi. Oricum, merita sa-l cautati printre aventurile verdelui Hulk.

Foto: Incredibilul si un Emil Blonsky (Tim Roth) inca neexpus razelor gama, intr-una din cele mai cool scene ale filmului.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
charity pe 23 iunie 2009 15:46
Mi-a placut la nebunie filmul merita vazut

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells