Iată câștigătorii concursului de proiecte cinematografice organizat de CNC în 2017

de Gloria Sauciuc în 13 Mai 2018
Dan Piţa, Radu Jude, Adina Pintilie, Bogdan Mirică, Tudor Giurgiu, Horaţiu Malaele, printre câștigători

Centrul Naţional al Cinematografiei a afişat vineri, pe website-ul oficial, rezultatele singurei sesiuni de Concurs din 2017: cel mai bun punctaj la categoria „Ficţiune lungmetraj" l-a avut proiectul „Tipografic Majuscul", în regia lui Radu Jude. Adina Pintilie (Ursul de Aur 2018) primeşte finanţare pentru dezvoltarea proiectului „Moartea şi fecioara", revine în atenţie veteranul Dan Piţa, apar primele proiecte încadrate în categoria „filme tematice", cu Tudor Giurgiu cap de listă iar la categoria „Debut" cel mai mare credit se alocă proiectului „Simion Liftnicul", la care Adrian Sârbu va semna regia.

La categoria „Ficţiune lungmetraj", Radu Jude semnează scenariul filmului „Tipografic Majuscul" împreună cu Geanina Cărbunariu, autoarea spectacolului de teatru omonim. Spectacolul a rezultat în urma studiului unui dosar din arhivele Securităţii - este vorba despre dosarul elevului Mugur Călinescu, cel care - la doar 17 ani, în anul 1981 - a alertat organele de Securitate pentru că „a scris pe ziduri şi panouri inscripții menite să provoace în oameni o reacție față de încălcarea flagrantă a tuturor drepturilor și libertăților cetățenești".

Continuând cu categoria „Ficţiune lungmetraj", cel mai mare credit alocat (3.000.000 lei) este pentru filmul Boss, în regia lui Bogdan Mirică, semnatar şi al scenariului. Horaţiu Malaele câştigă finanţare pentru două filme - „Cine Verite” (Castel Film), după un scenariu al lui Radu F. Alexandru, şi „Nunţi, botezuri, înmormântări”, după un scenariu semnat de Adrian Lustig. În categorie revine veteranul Dan Piţa, cu „Ecce Homo - 15 august 7222”. Noi filme de Marian Crişan, Nicolae Constantin Tănase, Andrei Gruzsniczki, Napoleon Helmis şi Dinu Tănase sunt finanţate. Lista completă, aici.

Alături de cele 17 proiecte de lungmetraj de ficţiune finanţate, vor mai primi bani de producţie - printre altele - 15 documentare, şapte animaţii, zece proiecte ale unor debutanţi şi patru „filme tematice". Ordinul nr. 2693/2017 emis pentru modificarea și completarea Regulamentului privind concursul de selecție a proiectelor cinematografice, aprobat prin Ordinul Ministrului Culturii și Cultelor nr. 2.335/2006, intrat în vigoare pe 14 noiembrie 2017, introducea categoria „proiectelor de film de ficțiune de lung sau scurtmetraj tematică". La sesiunea 2017 a concursului de proiecte cinematografice, tematica stabilită de Consiliul de Administrație al CNC a fost „Celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918”. La categoria proiectelor de ficţiune tematice, printre câştigători se numără Tudor Giurgiu, cu „Pădurea de molizi” şi Nicolae Mărgineanu, cu proiectul „Cardinalul”.

Între proiectele care nu au primit finanţare se numără „Reostat”, regizat de Ioana Uricaru, după un scenariu de Cristian Mungiu, „O viziune a sentimentelor”, de Ivana Mladenovic şi Adrian Schiop, dar şi Donbass, de Sergei Loznitsa, film ce concurează zilele acestea la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard.

Comisiile de selecție pentru acestă sesiune de concurs au fost alcătuite din Titus Vîjeu, Boglarka Nagy, Adrian Onciu, Alex Ștefănescu, Marin Vladimir, la categoria „Ficțiune”. La secțiunea „Documentar” - Sorin Botoșeneanu, Tudor Potra, Cornel Mihalache iar la „Animație” - Daniel Todoran Rareș, Marius Nedelcu și Constantin Păun. Componența Comisiei de lectori - Emil Stanciu Emanuela Ilie, Sorin Semeniuc, Tudor Călin Zarojanu, Odilia Roșianu, Bogdan Movileanu.

Totalul fondului alocat pentru sesiunea 2017 a concursului de selecție a proiectelor cinematografice a fost de 50.000.000 lei. Perioada depunerii dosarelor de concurs a fost noiembrie - decembrie 2017.

Exploreaza subiecte similare:

Radu Jude, Adina Pintilie, Tudor Giurgiu, Adrian Sarbu, Bogdan Mirică, Horaţiu Mălăele, Adrian Lustig, Radu F. Alexandru, Dan Piţa, Marian Crisan, Andrei Gruzsniczki, Dinu Tănase, Nicolae Margineanu, Nicolae Constantin Tănase

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells