Horror-urile care i-au marcat pe nouă dintre cei mai mari regizori ai momentului

de Marina Florea în 31 Oct 2020
Iată preferințele unor Christopher Nolan, Guillermo del Toro, Bong Joon Ho - câştigătorul Oscarului cu Parasite

Căutaţi un film de groază pentru Halloween, sau pur şi simplu iubiți genul și doriți o recomandare pentru anul acesta? Iată o sugestie de la unii dintre regizorii contemporani de calibru, dar și de la maeştri ai genului. Aceștia au ales filme din 2020 sau sunt fanii unor titluri horror mai vechi.

Guillermo del Toro, despre Eyes Without a Face

În horror-ul franco-italian din 1960, Eyes Without a Face, Pierre Brasseur joacă rolul unui chirurg plastician, obsedat să reuşească un transplant de faţă după ce fiica sa este desfigurată într-un accident rutier. IndieWire a numit Eyes Without a Face drept unul dintre cele mai bune horror-uri ale tuturor timpurilor, iar titlul a fost de multă vreme preferatul lui Guillermo del Toro.

„Personajul principal este Audrey Hepburn în varianta zombie. Filmul m-a influenţat puternic privind contrastul între frumuseţe şi brutalitate”, afirma del Toro pentru Criterion despre film. „Ciocnirea între imaginile tulburătoare şi fascinante nu poate fi mai puternic. Eyes Without a Face se poate lăuda şi cu semnătura lui Maurice Jarre pe coloana sonoră”.

Bong Joon Ho, despre Midsommar

Câştigătorul Oscarului cu Parasite a dorit să menţioneze filmele Hereditary şi Midsommar ale scenaristului-regizor Ari Aster pe lista lui. Midsommar a fost menţionat de către Bong drept unul dintre filmele lui preferate pentru anul 2019 într-o listă transmisă către IndieWire, şi a continuat scriind un eseu despre măiestria cu care Aster tratează genul horror, cuprinsă în cartea din colecţia A24 dedicată filmului Hereditary.

Bong remarcă faptul că filmul de debut al lui Aster „merge dincolo de clişeele genului şi oferă groază autentică, profundă. O formă de groază care este primordială şi fără ieşire. Pentru a supravieţui acestei forme de teroare, ne supunem unei vrăji. Sperăm că momentele înfricoşătoare la care suntem martori se vor linişti într-o perspectivă neutră, ca o dioramă inocentă alcătuită din miniaturi”.

Mike Flanagan, despre The Blackcoat's Daughter

Mike Flanagan a devenit unul dintre maeştrii contemporani ai filmelor horror cu filmele sale Oculus, Hush, Ouija: Origins of Evil, Gerald's Game şi Doctor Sleep, plus horror- urile de pe Netflix : The Haunting of Hill House şi The Haunting of Bly Manor. Care dintre horror-urile recente sunt preferatele lui Flanagan? O listă alcătuită de regizor pentru Rotten Tomatoes cuprinde The Invitation, Cargo, şi The Blackcoat's Daughter a lui Osgood Perkins.

Quentin Tarantino despre Audition

Horror-ul lui Takashi Miike din 1999 este adesea menţionat drept unul dintre cele mai tulburătoare filme făcute vreodată. Ryo Ishibashi joacă rolul unei văduve, Shigeharu Aoyama, care cere bărbaţilor să dea probe cu speranţa de a-şi găsi un nou soţ sau partener de viaţă. Aoyama se îndrăgosteşte de Asami (Eihi Shiina), însă trecutul întunecat al acestuia aduce o moştenire brutală şi primejdioasă. Tarantino numeşte filmul drept unul dintre preferatele sale de când e regizor, descriindu-l într-un interviu din 2009 drept „o adevărată capodoperă”.

Martin Scorsese despre The Innocents

Filmul psihologic The Innocents al lui Jack Clayton, din 1961, este adesea privit drept unul dintre cele mai înspăimântătoare filme horror, şi Martin Scorsese în recomandă; regizorul îl consideră drept unul dintre horror-urile lui preferate, spunând: „Această adaptare semnată de către Jack Clayton a romanului O coardă prea întinsă este unul dintre puţinele filme care reuşeşte să transmită mesajul lui Henry James. Este alcătuit şi jucat excelent, cu o filmare perfectă (semnată de Freddie Francis) şi de-a dreptul înspăimântător”.

Jordan Peele, despre Misery

Misery este un film în care eroul negativ pe care îl bănuim cel mai puţin e, de fapt, cel mai înspăimântător, relata Peele pentru USA Today despre adaptarea lui Rob Reiner după Stephen King din 1990. Kathy Bates câştiga Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rolul lui Annie Wilkes, a cărei obsesie pentru celebrul scriitor Paul Sheldon (James Caan) are rezultate sinistre. „De asemenea, e un film în care jocul, scenariul şi dialogul sunt substanţa spaimelor din film”, relata Peele: „Mi-a plăcut această tehnică”.

Christopher Nolan, despre Alien

Alături de Stanley Kubrick, Ridley Scott a fost unul dintre regizorii care l-au influenţat semnificativ pe Christopher Nolan în anii de formare. Aşa cum relata cândva Nolan Pentru Media Company. „Este regizorul al cărui fan am fost dintotdeauna.... Ridley Scott, mai ales în copilărie. Alien, Blade Runner pur şi simplu m-au dat peste cap cu aceste lumi în care m-am scufundat cu totul”.

Andy Muschietti, despre Near Dark

Muschietti a devenit unul dintre regizorii de top de horror-uri de la Hollywood după ce a semnat regia filmului It, dintre care primul este horror-ul cu cele mai mari încasări din istorie. În discuţia cu Shortlist despre filmele horror preferate, Muschietti a menţionat filmul Near Dark al lui Kathryn Bigelow drept filmul preferat cu vampiri. „A fost o deschidere de drumuri”, relata regizorul.

„Aceşti vampiri moderni, care umblă într-o rulotă, cu aerul acela de şosea americană, de Western, acei vampiri ca de la ţară mi-a luat minţile. Nu am mai văzut vreodată ceva la fel. Plus umorul negru şi obscur...felul în care vampirii se joacă cu victimele lor este înfricoşător”.

James Wan, despre The Others

Filmul cu Nicole Kidman The Others ilustrează una dintre cele mai reuşite turnuri din istoria filmului, una care a făcut o impresie majoră asupra regizorului James Wan, cunoscut pentru Insidious şi The Conjuring. „Filmul lui Alejandro Amenabar cu Nicole Kidman este excelent filmat, alcătuit, şi are un stil retro”, relata Wan pentru The Hollywood Reporter atunci când era întrebat despre horror-urile care l-au inspirat. „Este, cu adevărat, unul dintre cele mai reuşite horror-uri victoriene despre fantome, din acelea care te trezesc noaptea”.

Exploreaza subiecte similare:

Les yeux sans visage, Guillermo Del Toro, Audrey Hepburn, Maurice Jarre, Bong Joon Ho, Midsommar, Parasite, Ari Aster, Hereditary, Mike Flanagan, Doctor Sleep, Martin Scorsese, The Innocents, Odishon, Quentin Tarantino, Misery, Jordan Peele, The Others, James Wan, Near Dark, Kathryn Bigelow, Alien, Christopher Nolan

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells