Filme-şoc! Cele mai deprimante filme din toate timpurile

de Răzvan Boboc în 7 Apr 2009
Filme-şoc! Cele mai deprimante filme din toate timpurile

1. REQUIEM FOR A DREAM (2000)

Cronica lui Darren Aronofsky despre vieţi devastate de droguri nu poate fi comparată cu nimic mai deprimant. Cu Ellen Burstyn, Jennifer Connelly şi Jared Leto în distribuţie, acesta este genul de film pe care îl vezi o singură dată, după care te duci să bei ceva, jurând că nu îl vei mai revedea vreodată. "Purple in the morning, blue in the afternoon, orange in the evening" (Roşu dimineaţa, albastru după-amiază, portocaliu seara) este meniul zilnic de pilule al personajului interpretat de Burstyn. De urmărit şi transformarea fizică a personajului ei până la finalul filmului. Şi mai e ceva! Muzica lui Clint Mansell este foarte reuşită.

2. THEY SHOOT HORSES, DON’T THEY? (1969)

Acţiunea filmului este plasată în timpul marii recesiuni şi se concentrează pe unul din cele mai degradante şi exploatate hobby-uri din perioada aceea. Gândite ca o distracţie, maratoanele de dansuri au devenit foarte repede spectacole respingătoare în care competitorii, care sperau cu disperare să câştige nişte premii infime în bani, dansau până cădeau din picioare sau chiar mureau de epuizare – toate acestea spre deliciul publicului plătitor. Până la final, filmul lui Sydney Pollack devine o caricatură monstruoasă a visului american.

3. LEAVING LAS VEGAS (1995)

Deprimant la maxim! Nicolas Cage este un scriitor ratat care se îmbată cu determinare până la moarte alături de Elizabeth Shue, o prostituată naivă, care nu are nicio putere să îl salveze. Dilema personajului lui Cage? "I don't know if my wife left me because of my drinking or I started drinking 'cause my wife left me" (Nu ştiu dacă soţia m-a părăsit din cauză că beau sau am început să beau din cauză ca soţia mea m-a părăsit). Şi ca drama să fie completă… Scriitorul John O'Brien, pe a cărui carte este bazat scenariul filmului, s-a sinucis la două săptămâni după ce filmul a intrat în producţie.

4. LA STRADA (1954)

Filmul lui Federico Fellini ni-l prezintă pe Anthony Quinn în rolul unui circar foarte puternic, care călătoreşte mult dintr-un loc în altul. Acesta cumpără o fată tânără de la o mamă împovărată de griji. În cele din urmă, personajul lui Quinn se îndrăgosteşte de tânără. Povestea dintre Zampano şi Gelsomina a impresionat mai multe generaţii. Este primul film din istorie care a câştigat un Oscar pentru Cel mai bun film străin.

5. 21 GRAMS (2003)



Sean Penn şi Naomi Watts, într-unul dintre cele mai bune filme ale lor. Sean Penn joacă rolul unui matematician care suferă de o boală terminală, prins într-o căsătorie ratată, iar Watts rolul unei foste dependente de droguri, care deplânge moartea soţului şi a copiilor. Titlul face referire la greutatea cu care se presupune că trupul omenesc devine mai uşor în momentul morţii, aşa-zisa greutate a sufletului. Replică memorabilă: "They say we all lose 21 grams... who will be next?" (Spun că pierdem cu toţii 21 de grame… Cine va fi următorul?".

6. GRAVE OF THE FIREFLIES (1988)



Un film puternic, anti război, este povestea extrem de dureoasă a doi copii orfani, care încearcă să supravieţuiască în ruinele Japoniei de după război. Fetiţa de 5 ani moare de foame şi este incinerată de fratele său care îi păstrează cenuşa într-o cutiuţă. Se spune că desenele animate sunt ceva amuzant… Replica "Why must fireflies die so young?" (De ce licuricii trebuie să moară aşa de tineri?) cu siguranţă vă va impresiona.

7. DANCER IN THE DARK (2000)



Björk joacă în acest film un rol excepţional, al unei imigrante cehe, foarte săracă, care munceşte ca un câine ca să plătească o operaţie care îl va ajuta pe fiul său să nu ajungă să orbească. Şi ea are aceeaşi problemă medicală. Singurul refugiu din această furtună de necazuri, este să se prefacă, în ciuda grijilor, că totul este un muzical hollywoodian foarte generos. Toată această scenă se destramă însă când este pe nedrept acuzată de furt, crimă şi simpatii comuniste, iar în final spânzurată. Replică memorabilă: "There's no more to see..." (Nu mai e nimic de văzut).

8. WINTER LIGHT (1962)



Un film marca Ingmar Bergman! Povestea începe când pescarul neliniştit Max Von Sydow îi mărturiseşte preotului său că el crede că viaţa nu are niciun sens. Preotul îi dă dreptate. Pelicula urmăreste apoi destinul tragic al lui Max. Este considerat de unii unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată despre viaţă. Când a văzut filmul complet, soţia lui Bergman de la vremea respectivă a spus: "Da, Ingmar, este o capodoperă. Dar este o capodoperă mohorâtă".

9. LILJA 4-EVER (2002)



În fosta Uniune Sovietică, Lilja, o fată de 16 ani, speră că va pleca în curând în Statele Unite. Mama sa însă o părăseşte şi pleacă singură. Ajungând să se prostitueze, Lilja îl cunoaşte pe Andrej, care îi promite că o va duce în Suedia, unde îi va găsi o casă şi o slujbă. "Lilja 4-ever" arată cum viaţa în mijlocul unei comunităţi lipsite de valori conduce la înstrăinare şi disperare. O replică memorabilă: "I'm not your property. Think you can buy me? You can't buy me. You can't buy my heart and soul" (Nu sunt proprietatea ta. Crezi că poţi să mă cumperi? Nu poţi să mă cumperi. Nu poţi să îmi cumperi inima şi sufletul".

10. MILLION DOLLAR BABY (2004)

"Mo cuishle!" ("Draga mea, sângele meu") sunt cuvintele cu care Frankie Dunn (Clint Eastwood) i se adresează elevei sale, boxeriţa Maggie (Hilary Swank). Aceste două cuvinte în galeză au impresionat publicul până la lacrimi. Cele două personaje se aduc la exasperare unul pe celălalt dar se şi susţin reciproc în momentele grele. Câteva scene cu un grad ridicat de dramatism? Maggie paralizată îşi alungă familia disperată după bani sau scena în care Maggie vrea să îşi curme suferinţa, încercând să îşi muşte propria limbă în speranţa că va sângera până va muri. Şi cireaşa de pe tort! Este filmul în care veteranul Clint Eastwood plânge.

Acest top a fost realizat de revista Empire. Vă invităm şi pe voi să ne spuneţi care sunt filmele care v-au impresionat, şocat, întristat cel mai tare.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
issey pe 7 aprilie 2009 06:13
cred ar trebui facut un top 11 pt.ca trebuie inclus si filmul "Martyrs'....as vrea sa va spun mai multe despre acest film dar sincer nu`mi gasesc cuvintele necesare la cat de socant este...P.S: nu il recomand minorile sau persoanelor slabe de inger
anca_luna pe 7 aprilie 2009 09:23
Oare "Mireasa moarta" (Corpse bride) nu si ar avea si el locul aici???
Dooku pe 7 aprilie 2009 09:24
Nu cunosc toate filmele din acest top dar cu siguranta REQUIEM FOR A DREAM (2000) cred ca merita locul 1.
Ma gandeam sa il revad zilele astea.... m-am razgandit :o|

erectia eunucului pe 7 aprilie 2009 11:31
-''A Streetcar Named Desire ''
-''Der Siebente Kontinent '' -Haneke
-''Une femme douce '' +'' Le Diable probablement " -R.Bresson
-''Izgnanie '' -Zviagintsev

wolverine pe 7 aprilie 2009 13:55
Cred ca si "The Others" si-ar avea locul in topul asta.
ionutzzz pe 7 aprilie 2009 15:25
crd ka si "The Boy in the Striped Pyjamas" ar aveal lok in top10...marfa raw filmu..dar mai bn nul vdm:D
george pe 7 aprilie 2009 16:41
Mie cel mai deprimant film ever mi s-a parut The Hours.
intj pe 7 aprilie 2009 17:14
the hours.. ai gusturi bune george
Octavian Branei pe 7 aprilie 2009 20:00
Cenusa si Diamant - Wajda
Copilaria lui Ivan - Tarkovski
Dute si vezi - Elem Climov
Bow-up - Antonioni
Din viata scapa cine poate - nu tin minte autorul
Baiatul si cainele - nu cunosc autorul
4 luni, 3 saptamani si 2 zile - imi scapa autorul, parca Mungiu ii zice
Iakob mincinosul - RDG-ist, nu am retinut autorul
Reconstituirea
Paudrea spanzuratilor

macigweye pe 7 aprilie 2009 20:21
pt anca_luna......corpse bride este o comedie neagra (noir movie)....si nu este deloc deprimant....e kiar haios......sigur ai vazut filmul????? sau doar te iei dupa titlu????????
Mira pe 7 aprilie 2009 20:47
Cred ca si Girl Interrupted (1999) isi avea locul aici.Parerea mea.
pik pe 7 aprilie 2009 21:29
Todo sobre mi madre al lui Almodovar. Dar oricum nimic nu se poate compara cu Requiem for a dream...
Etu pe 7 aprilie 2009 21:45
Abisul sufletului - Lars von Trier (cred ca mai toate filmele acestuia );
Turbulentul - nu am retinut numele regizorului, e un film suedez in care personajul principal nici macar in sinucidere nu gaseste o salvare;
Fata fara zestre si "Soare inselator"- Mihalkov;
trilogia lui Kieslowski "Trei culori" si "seria "Decalog"
Das Boot - Wolfgang Petersen;
Stalingrad - Josph Vilsmaier;
Siberiada -Andrei Konchalovsky
si, mai sunt.
Eu nu as spune ca sunt deprimante aceste filme, as putea sa le revad oricand. Sunt tulburatoare si ....natura umana....

florinnico pe 8 aprilie 2009 11:47
eu zic ca ar intra si filmul coreean ''Oldboy'' ,un film violent cu un final foarte tulburator
Lo pe 8 aprilie 2009 12:11
"7 pounds" cu Will Smith
carmen pe 8 aprilie 2009 13:13
Locul 1 e foarte bine ales - pe langa ca e un film deprimant, "Requiem for a dream" e si un film cu mesaj foarte puternic si morala percutanta. Dar daca in top a fost introdus filmul " Leaving Las Vegas", care in definitiv este o poveste de dragoste, la fel de bine putea si filmul "Love story" sa ocupe un loc. Mai ales ca miliarde de batiste de hartie si-au gasit sfartistul in lada de gunoi,dupa vizionarea acestui film..
rox pe 8 aprilie 2009 13:14
Stanno tutti bene al lui Giuseppe Tornatore
Octavian Branzei pe 8 aprilie 2009 14:17
Mda. S-ar mai putea adauga:
Ultimul tarm de Stanley Kramer
Principiul dominoului - acelasi
7even

Cred ca fiecare dintre noi are lista sa, personala. Mie filmele lui Kieslowski nu mi s-au parut deprimante, de exemplu.

stefan dedal pe 8 aprilie 2009 14:51
Dancer in the Dark e o lovitura in moalele capului, e deznadajduitor (daca ar exista un adjectiv de la deznadejde). Dar ceva deprimant este ceva care se infiltreaza greu dar sigur si pe lunga durata, ceva care te bantuie. Nu stiu Winter Light, dar cred ca Soapte si strigate (tot Bergman) e genul de film care te sfasie in interior - e cu adevarat deprimant. Indraznesc sa spun ca singurul lucru care mi-a placut in Requiem for a Dream a fost muzica. Un film despre droguri si care mai e si moral e emotionant din start, dar asta nu-l face un film bun.
jim pe 8 aprilie 2009 15:47
American Beauty
ilustra.films pe 8 aprilie 2009 16:28
Cel mai iubit dintre pământeni - Serban Marinescu
yla pe 8 aprilie 2009 20:40
exista un film cu Nicole Kidman distrugator pe nume Dogville al lui Lars von Trier il recomand
ellad pe 9 aprilie 2009 15:33
El maquinista - The machinist
un Christian Bale mai mult decit deprimant. nu am cuvinte sa descriu sentimentul pe care l-am avut dupa ce am vazut acest film

vasi pe 9 aprilie 2009 15:48
The Machinist cu christian bale ar mai fi o sugestie pt acest tip de filme
vasi pe 9 aprilie 2009 15:50
se pare ca suntem de aceeasi parere ellad
blue_claudia pe 11 aprilie 2009 10:43
le train de vie - unul dintre, daca nu cel mai trist film pe care l-am vazut
FunKiller pe 11 aprilie 2009 23:46
Cred ca aici ar putea intra lejer si Cinderella Man..
Ed pe 18 aprilie 2009 13:14
Don-t move , cu Penelope Cruz
Mist pe 24 aprilie 2009 17:20
aveau loc mult mai multe filme...

A MOMENT TO REMEMBER---->nu a walk to remember....
SKY OF LOVE (KOIZORA)
BROTHERHOOD OF WAR....

costi2506 pe 9 mai 2009 23:56
e adevarat ca "million dollar baby" e printre ele dar putea sa isi faca loc si "crash" sau "schindler's list"
zipfer pe 10 mai 2009 20:28
cred ca si GIA si'ar avea locul aici
ABC pe 31 august 2009 16:43
Sunt sigura ca filmul "Titanic" ar trebui sa fie pe aceea lista!
Filmul nu este doar o poveste dramatica de dragoste ci si de viata, sunt atatea momente tragice in film(incepand cu partea adoua)!

arienette pe 13 septembrie 2009 23:57
hai frate. Titanic? sa zicem si de If Only...care mi se pare mult mai tragic decat Titanic. Dar eu as spune 'The Butterfly Effect' 1.
mihai pe 22 octombrie 2009 00:52
am 25 ani,male si pot spune ca am plans mai mult decat a mea iubita.asta e.......si barbatii mai plang dar totusi animalele sunt totusi mai sensibile
ionela pe 31 octombrie 2009 14:47
M-a impresionat si Green mile (Drumul cel verde).
marius pe 16 decembrie 2009 04:23
cine ma ajuta si pe mine cu numele unui film?stie cineva filmul acela despre o familie de evrei dusa intr-un lagar si tatal isi minte fiul k e un joc si altceva nu prea imi amintesc.un nume vreau.plzzz cine stie.
ysadorra pe 21 iulie 2013 21:29
La vita e bella.e un film minunat!
ionica pe 20 decembrie 2009 12:58
pt marius filmul: cred ca filmul se numeste La vita e bella. Sper sa nu ma insel...
StevieGG08 pe 21 ianuarie 2010 19:36
Requiem for a Dream e facut sa-l urasti sa fii dezgustat de acesta patima a drogurilor si de ororile lumii acesteia ....TOCMAI DE AIA e un film asa bun
RomaniaMare pe 27 martie 2010 13:51
REQUIEM FOR A DREAM MI S-A PARUT CEL MAI TARE!!!
denis pe 28 aprilie 2010 21:35
intra bn in topul asta si "Shutter Island "atunci cand (Leonardo di capio)afla ca sotia lui si-a inecat proprii copii
Rose pe 13 mai 2010 15:36
E foarte greu să le cuprinzi pe toate, deoarece un top înseamnă un număr limitat de filme. Cred că printre acestea se poate clasifica şi "The Brave" (1997) cu Johnny Depp şi Marlon Brando.
marius93 pe 17 iulie 2010 19:44
Tare topul
Iamsaved pe 29 august 2010 20:04
Cu siguranta Requiem For A Dream este cel mai deprimant si intens film pe care l-am vazut eu,isi merita locul 1
pe 7 ianuarie 2011 14:21
Comentariu șters
Gebeleizis pe 25 mai 2011 00:38
Requiem for a Dream si Million Dollar Baby!
omuletul pe 12 februarie 2012 21:18
Pacientul Englez in opinia mea este unul dintre acele filme deprimante pe care nu iti doresti sa-l revezi, desi este un film extraordinar. In alta ordine de idei, Johnny Deep este regele neincoronat al genului ( Secret Window ex) repet, in opinia mea
aquenna pe 10 martie 2012 00:30
never let mi go .
aquenna pe 10 martie 2012 00:42
scarecrow ,harsh times,melancholia ,babel
lili22 pe 8 august 2015 16:39
In lista sunt filme adevarate capodopere.Acum ce vrem de la un film sa ne amuze?
NoMatter pe 23 iulie 2018 21:11
in lista ar mai intra One Flew over The Cuckoo's Nest, Schindler`s list(care pentru mine e pe primul loc impreuna cu Requim for a dream)... si Sweet Novemberm Love story,,

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells