Dinozauri, film românesc memorabil şi stilul wuxia, sâmbătă pe micul ecran

de Cinemagia în 9 Mai 2020
Jurassic World (PRO TV, 20:00), Concurs (TVR 3, 23:00), Tigru și dragon (AXN, 02:05), diseară
Seara de sâmbătă ne prilejuiește o nouă vizită pe Isla Nublar, după care vedem România comunistă ca un Concurs de orientare prin pădure, iar cine rezistă până după miezul nopţii are ocazia să (re)vadă filmul care a popularizat stilul wuxia în lumea întreagă. Iată ce filme sunt de avut în vedere seara aceasta din programul posturilor TV din România.
 
Au trecut mai bine de 20 de ani de la evenimentele din Jurassic Park, iar acum extraordinarul parc de distracţii imaginat de John Hammond se intitulează Jurassic World şi este una dintre cele mai râvnite destinaţii turistice de pe glob. Dar numărul de vizitatori scade constant, ceea ce determină corporaţia Masrani, deţinătoarea parcului, să creeze un nou exemplar (mai mare, mai fioros, cu mai mulţi dinţi): Indominus Rex. Filmul Jurassic World e programat de PRO TV de la ora 20.
 
După realismul incisiv al filmelor sale anterioare, regizorul Dan Piţa face cu filmul Concurs - programat de TVR 3 de la ora 23 - primii paşi spre meta-realitate, cu o parabolă similară Croazierei lui Daneliuc: România comunistă văzută ca un concurs de orientare prin pădure. Personaje arhetipale, caricaturizate în tuşe apăsate dar nu simpliste, umor necruţător, şi o deschidere cam accentuată spre simbolistica în sine, cu preluări din Wajda şi Tarkovski, potenţată decisiv de imaginea lui Vlad Păunescu şi muzica lui Adrian Enescu.
 
Tigru și dragon (AXN, 02:05) este filmul care a popularizat stilul wuxia în lumea întreagă, s-a bucurat de un succes răsunător (încasări de 15 ori mai mari decât bugetul) şi a devenit cel mai de succes film străin lansat vreodată în SUA. Zece nominalizări la Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film şi pentru Cel mai bun regizor (Ang Lee). Michelle Yeoh în rolul Yu Shu Lien este războinica implicată în complicata aventură a recuperării unei săbii legendare.

Exploreaza subiecte similare:

Jurassic World, concurs, Wo hu cang long, Michelle Yeoh, ang lee, Dan Piţa

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells