Complicata Teoremă Zero

de Gloria Sauciuc în 15 Aug 2012
Complicata Teoremă Zero

Marţi era dat publicităţii numele celui care va juca rolul principal în cel mai nou proiect al lu Terry Gilliam, The Zero Theorem: austriacul Christoph Waltz. Actorul va veni în ţara noastră în luna octombrie, când vor demara filmările, la Studiourile Media Pro. Cinemagia încearcă să dezlege mai jos complicatele faţete ale Teoremei Zero.

Inspirată din nuvela lui Pat Rushin, The Zero Theorem este plasată într-o lume pe gustul lui Gilliam: pe fundalul unei societăţi orwelliene, unde computerele "mancam-uri" sunt ochii şi urechile unei figuri tenebroase care se prezintă drept "Management", Leth (Waltz) lucrează la rezolvarea unei teoreme în timp ce duce o viaţă de călugăr informatic între zidurile unei biserici arse - transformate în laborator IT. Însă starea lui de izolare şi eforturile sale sunt întrerupte ici-colo de vizitele lui Bainsley, o frumuseţe care îl ispiteşte cu "interferenţe biotelemetrice tantrice" (adică sex virtual) şi de Bob, un tânăr rebel şi precoce, fiu al lui "Management", având o combinaţie de umor şi aparente insulte care evoluează în ceea ce pare o adevărată prietenie. Însă şi aceste interludii par să fie puse la cale tot de către Management, care îi supraveghează activitatea lui Leth.

Bob creează un "spaţiu interior" virtual, care îl va duce pe Qohen într-o călătorie interioară în care se va întâlni cu dimensiunea ascunsă a propriului său sine: acolo va găsi răspunsurile pe care atât el însuşi, cât şi Management le caută. Atât costumul, cât şi tehnologia IT care îl susţine vor face o analiză amănunţită a sufletului lui Qohen: aceasta va demonstra sau va nega Teorema Zero.

O senzaţie a unei întregi lumi aflate în descompunere

Brendon Connelly, de la slashfilm.com, a citit scenariul lui Pat Rushin, profesor de engleză la Universitatea din Florida şi autorul culegerii de nuvele SF "Quantum Physics and my dog Bob" şi e de părere că există cu siguranţă ceva cu care fanii lui Gilliam s-au obişnuit în toată estetica viitorului film: echipamente electronice şi tehnologii învechite, interioare de biserici, spaţii abandonate, şi o senzaţie a unei întregi lumi aflate în descompunere.

Protagoniştii

Întregul film îşi aruncă greutatea pe umerii protagonistului (Cristoph Waltz): personajul său are primul nume Qohen, şi cel de-al doilea nume Leth. Probabil e vorba de o trimitere la Qoheleth, din Ecleziast, unde cuvântul are semnificaţia de "preot" sau "învăţător". Printre celelalte personaje se numără Joby, un coleg al lui Qohen, Bob - un adolescent specialist în computere având legături cu Management - conducătorul organizaţiei, Management însuşi şi două clone, numite Chubs şi Slim, care aduc aminte de Spoor şi Dowser din Brazil (tot în regia lui Terry Gilliam), plus voluptoasa Bainsley.

Prin urmare, datele poveştii sunt un psihiatru virtual care există doar pe un ecran de computer, costume virtuale care permit călătorii în lumea la fel de virtuală a sufletului non- existent, misteriosul Management - care controlează organizaţia, însă pare să apară şi să dispară din senin, super-serverul ManCom şi omniştientele ManCam- uri, plus o legiune de Clone care pare să nu fie adevărate clone în termeni de ADN.

 

Unele elemente din nuvela Call (o puteţi citi aici), spoilere pentru The Zero Theorem

 

Pat Rushin a mai publicat un număr de nuvele anterior, iar The Zero Theorem are numeroase lucruri în comun cu una dintre ele: Call, care poate fi citită online aici, chiar dacă unele elemente din conţinut ar putea fi considerate spoilere pentru film. Însă cele mai importante elemente comune, conform slashfilm.com, sunt faptul că Qohen vorbeşte despre sine însuşi la persoana a treia (la fel ca şi naratorul din Call), şi că protagoniştii din ambele nuvele aşteaptă instrucţiuni importante pe telefon.

Povestea din spatele lui Qohen este relativ absconsă, dar publicul va primi totuşi câteva indicii care ar putea fi legate - şi asta e povestea. Atât Qohen cât şi publicul vor trebui să descopere în prezent pentru a afla lucruri de demult şi de departe: pe scurt, o poveste despre izbăvire, cu un om care se descoperă pe sine.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
rob3rt_89 pe 15 august 2012 15:10
de mult nu s-a mai turnat un film bun in Romania ... sa vedem ce va iesi :)
legolas05 pe 16 august 2012 12:15
bine ca se filmeaza in tara noastra
alex_il_fenomeno pe 29 august 2012 14:28
nu spun nu pana nu aflu mai multe despre el .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells