Comisiile CNC, aprobate de Ministrul Culturii

de Stefan Dobroiu în 18 Iul 2007
Comisiile CNC, aprobate de Ministrul Culturii

Ioan Grigorescu, Dan C. Mihailescu, Vlad Radescu, Magda Mihailescu si Laurentiu Bratan sunt membrii comisiei CNC care va evalua proiectele de fitciune la concursul organizat de de Centrul national al Cinematografiei la mijlocul lunii august. Juriul pentru proiectele de documentar si animatie va fi format din Laurentiu Damian, Florin Iepan si Adina Bradeanu. Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, a semnat ieri ordinul de numire a celor doua comisii de selectie, alese pe baza votului si a propunerilor uniunilor si asociatiilor din domeniu. Pentru a evita acuzatiile de la concursul de proiecte din anul precedent, ministrul a decis sa opereze modificari la nivelul componentei comisiilor obtinute prin vot. Astfel, in juriul de fictiune, Iorgulescu i-a inlocuit pe Fanus Neagu si Andrei Blaier cu criticii de film Magda Mihailescu si Laurentiu Bratan, care aveau in clasamentul rezultat in urma votului asociatiilor un numar mai mic de puncte decat Neagu si Blaier. "Din cauza acuzatiilor nesfarsite si a unei situatii confuze si conflictuale intre diferiti membri ai juriului, am spus sa fac un juriu cu oameni care nu au mai participat pana acum la alte concursuri de scenarii, ca membri ai juriului, dar pastrand ordinea clasamentului", si-a justificat decizia ministrul Culturii.

Iata mai jos cateva amanunte despre cariera si experienta membrilor comisiilor.

Comisia de lungmetraje de fictiune:

Ioan Grigorescu, scriitor, publicist, scenarist, realizator TV, autor al scenariilor a peste douazeci de filme precum : "Felix si Otilia" (r. Iulian Mihu), "Craii de Curtea Veche" (r. Mircea Veroiu), "Oglinda-inceputul adevarului" (r. Sergiu Nicolaescu), Fapt divers (r. Andrei Blaier), Bratele Afroditei (r. Mircea Dragan), "Un echipaj spre Singapore" (r. Nicu Stan), Cartierul veseliei (r. Manole Marcus), scenarist si regizor a numeroase filme documentare, al lung-metrajului "Mondo Umano" si al serialului Tv de calatorie "Spectacolul lumii".

Dan C. Mihailescu, critic ºi realizator de emisiuni culturale Tv, absolvent al Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti. Fost cercetator la Institutul de istorie si teorie literara G. Calinescu, fost editor al suplimentului cultural Litere, Arte & Idei al ziarului Cotidianul. Autor a noua volume originale, nouã traduceri, 30 de prefete, postfete, editii de istorie literara. Realizatorul emisiunii de succes Omul care aduce cartea la ProTv.

Vlad Radescu, actor, fost director al Teatrului Nottara, director adjunct al Centrului Cultural European, interpret al rolurilor principale in filmele: " Ciprian" si "Cantemir" (r. Gheorghe Vitanidis), Pe aici nu se trece (r. Doru Nastase), "Razboiul de Independenta" (r. Sergiu Nicolaescu), "Somnul insulei" (r. Mircea Veroiu). Premii de recunoastere culturala si manageriala.

Magda Mihailescu, reputat critic de film si teatru, redactor la cotidianul "Gandul", autoare a numeroase lucrari teoretice dedicate lumii filmului, intre care cea mai recenta este "Aceasta Gioconda fara suras. Convorbiri cu Malvina Ursianu." Participari in juriile unor importante festivaluri internationale.

Laurentiu Bratan, critic de film, colaborator permanent al revistei 22, responsabil de cinema la Institutul Francez din Bucuresti, programator al Salii Elvira Popescu. Experienta in organizarea de festivaluri de film si teatru, in realizarea si derularea de programe cinematografice. Membru al juriilor de preselectie al festivalurilor Astra Film Fest (2006, 2007), Anonimul (fictiune 2004), Dakino (scurtmetraj 2003). Membru al juriului international al festivalurilor TIFF (2005) si Mediawave, Gyor 2007.

Comisia de documentare si animatie:

Laurentiu Damian, regizor, prof. univ. dr. prorector al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica, director al Editurii Video - Ministerul Culturii si Cultelor, scenarist si autor principal al unor filme documentare si de fictiune, distins cu numeroase premii in competitiile de gen: Premiul ACIN 1982 (Pe unde am fost si am colindat), Premiul ACIN 1985 (Fals tratat de intimitate), Premiul ACIN 1986 (Scrisoarea Mariei Tanase), Premiul UCIN 1990 (Maria Tanase), Premiul UCIN 1991(Ramanerea-ff)", Premiul UCIN 1992 (Drumul cainilor-ff), Premiul UCIN 1993, pentru scenariu (Eminescu - Truda intr-un cuvant).

Florin Iepan, regizor si producator in domeniul filmului documentar, autor al mai multor co-productii internationale, absolvent al Discovery Campus Masterschool cu proiectul Nascuti la Comanda. Decreteii, autor al co-productiilor internationale de succes "The Fallen Vampire", "The One, The Only, The Real Tarzan", difuzat la mai multe televiziuni din Europa. Regizor roman cu cele mai multe proiecte co-produse vandute in strainatate.

Adina Bradeanu, master in Studii de film, lector la Departamentul de Media, Arts&Design al Universitatii Westminster, colaboratoare a publicatiei DOX a European Documentary Network (Danemarca). Stagiu de un an la festivalul International de Film Documentar IDFA Amsterdam. Participanta la numeroase conferinte internationale de film. Contributii de specialitate in publicatii internationale.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells