Cinemagia recomandă trei comedii despre răpiri

de Mihai Șerban în 27 Iun 2022
În comedie, răpirea e ruptă din rai

Răpirea poate fi o crimă curioasă, fiindcă în comedie, nimic nu merge ca la carte. Numai când ne gândim la filmele fraților Joel și Ethan Coen... de la Raising Arizona la Fargo, de la The Big Lebowski la Hail, Caesar! Însă trecând puțin peste aceste capodopere (cu excepția lui Hail, Caesar!), Cinemagia recomandă trei comedii din această categorie care poate ți-au scăpat.

În primul, un comedian ratat (Robert De Niro) îl răpește pe Jerry Lewis în schimbul celor cincisprezece minute de faimă. Apoi trei frați, mafioți amatori, îl răpesc pe notoriul scriitor Michel Houellebecq pentru niște bani pe care nu e clar cine trebuie să îi plătească. Și, nu în ultimul rând, un tată decepționat (Șerban Pavlu) își răpește propria familie.

Să începem cu filmul lui Scorsese:

The King of Comedy (regia Martin Scorsese, 1982)

Rupert Pupkin (Robert De Niro) e una dintre victimele terminale ale visului american. E nu doar pasionat, ci complet consumat de ambiția de a fi comedian, de a fi văzut și de a se bucura de succes, de a ști că milioane de oameni râd la glumele lui. Și, fiindcă în cazul victimelor terminale scopul scuză mijloacele, putem intui ce plan nutrește Rupert vizavi de mentorul său absolut, Jerry Lewis.

Întâmplător, planul lui se aliniază cu dorința Mashei (Sandra Bernhard), deși în cazul ei, nu vizează carierismul, ci o veche obsesie amoroasă. Astfel că celor doi nu le e prea ușor să își negocieze scopurile. Imaginea unei celebrități răspunde unor nevoi nu de puține ori contradictorii.

L'enlèvement de Michel Houellebecq (regia Guillaume Nicloux, 2014)

În 2011, cel mai de succes scriitor francez contemporan, Michel Houellebecq, a dispărut pentru câteva zile, iar lumea a început să speculeze fel și fel de teorii, de la nelipsitele condoleanțe până la conspirații naționale, internaționale, inclusiv extraterestre.

În acest film, romancierul și cineastul Guillaume Nicloux a glumit și el pe seama acestei dispariții, imaginându-și un scenariu în care cei trei frați de care vorbeam, niște băiețași obsedați de bodybuilding, îl răpesc pe ilustrul intelectual, interpretat de sine însuși.

Pe lângă surpriza plăcută de a fi martorul improvizațiilor unor actori neprofesioniști pe baza unui scenariu doar schițat, situația în sine e absolut hilară. Autorul Particulelor elementare e sustras din apartamentul său parizian mohorât și din ochii prea iscoditori ai oamenilor din jur și e adus într-o gospodărie bucolică, unde ajunge să fie tratat ca un membru al familiei răpitorilor, ca un oaspete ilustru ce e.

Lui Michel nu numai că nu îi pasă de propria soartă, dar chiar pare bucuros că a fost răpit. Câtă vreme alcoolul și o brichetă nu îi lipsesc, ca să poată suda țigări în beția lui perpetuă, autorul e chiar împlinit. Iar discuțiile de la masă nu sunt tocmai previzibile. Spre exemplu, Michel susține că „problema la pian e că poți să cânți prost la el, spre deosebire de vioară. Pianul e prea accesibil.”; sau că „Polonia nu e o țară reală, doar o idee relativ recentă din secolul XX”.

Dacă ai citit vreun roman de-al lui Houellebecq (subsemnatul le-a devorat pe toate), acest film e cu atât mai savuros. Iar dacă nu, e un mod inedit de a-l cunoaște pe cinicul, scandalosul, și fascinantul autor.

Toată lumea din familia noastră (regia Radu Jude, 2012)

Probabil că primele două titluri din filmografia lui Radu Jude, Cea mai fericită fată din lume (2009) și Toată lumea din familia noastră (2012), sunt și cele mai sincere și mai amuzante. Iar dacă pe primul l-am recomandat deja aici, al doilea încheie lista noastră cu o comedie domestică românească.

Nu e clar dacă Marius Vizinteanu (Șerban Pavlu) și-a ales cel mai iscusit avocat când a divorțat de Otilia (Mihaela Sîrbu), însă nu a reușit să obțină custodia fiicei lor, Otilia. Are voie să o vadă doar în weekend. Iar eticheta de tată ratat și frustrările pe care le-a tot adunat ajung să justifice și sentința.

Marius insistă să își facă datoria de tată chiar dacă nimeni nu i-o cere. Vrea cu orice preț să o ducă pe Otilia la mare, așa cum fusese stabilit, chiar dacă fetița nu se simte bine, chiar dacă toată lumea se opune. Ca o măsură de siguranță, Aurel (Gabriel Spahiu), noul partener al Otiliei, ajunge să fie legat în bucătărie, până când fostul cuplu își mai rezolvă din frustrări. Partajul acestei familii e o treabă prea complicată pentru un tribunal.

Toată lumea din familia noastră e disponibil gratis, online, pe canalul Cinepub. Link: https://www.youtube.com/watch?v=X0Sn-rbT8Ms

Exploreaza subiecte similare:

Joel Coen, Ethan Coen, Raising Arizona, Fargo, The Big Lebowski, Hail Caesar!, Robert De Niro, Jerry Lewis, Michel Houellebecq, Şerban Pavlu, Sandra Bernhard, Guillaume Nicloux, Martin Scorsese, Radu Jude, Cea mai fericită fată din lume, Toată lumea din familia noastră, Gabriel Spahiu, Mihaela Sîrbu

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells