Ce face Europa sa rada?

de Gloria Sauciuc în 19 Nov 2008
Ce face Europa sa rada?

Ca parte din programul de weekend pentru cea de-a 21-a editie a Premiilor Filmului European de la Copenhaga, conferinta EFA de anul acesta este dedicata comediilor. O serie de discutii la masa rotunda ale regizorilor si criticilor europeni vor arunca o privire asupra nuantarilor umorului in functie de diferentele culturale, si modul cum sunt reflectate in film.

"Stiti ceva? Actorii de comedie nu sunt deloc amuzanti", spune megastarul spaniol, actor si regizor Santiago Segura Silva vorbind despre contributia sa in calitate de prezentator la Conferinta EFA. Dar daca umorul e o treaba serioasa, cum functioneaza comediile? Ce starneste rasul? Exista oare o geografie a umorului, o calitate europeana comuna care ne uneste in ras? Cu alte cuvinte: pot fi comediile amuzante sau istete indiferent de cultura natiunii privitorului? Ce face intreaga Europa sa rada? Conferinta EFA 2008 arunca o privire asupra cinematografului de comedie si afla cum functioneaza acesta.

Dupa o deschidere realizata de vicepresedintele EFA Nik Powell, va urma o serie de dezbateri moderate de catre jurnalistul de film Eva Novrup Redvall si Jacob Neiiendam, director al noului CPH:PIX - Festivalul de Film Copenhaga: "Umor nordic si comic latin", polii opusi ai zonelor geografice ale comediilor europene, vor fi subiectul discutiei din prima masa rotunda, tinuta cu regizorii Anders Thomas Jensen din Danemarca, Reza Bagher din Suedia si Santiago Segura Silva din Spania, toti celebri in tarile lor pentru succesele in domeniul comediei.

Anders Thomas Jensen, regizorul si scenaristul de Oscar inventator al asa-zisei comedii daneze de actiune (IN CHINA THEY EAT DOGS 1999), a scris scenariul multor filme ale Dogmei si a primit aprecierea criticii pentru ADAM’S APPLES (2005), a carui regie o semneaza. Scenaristul si regizorul Reza Bagher este cunoscut in Europa pentru filmul cu nume celebre in distributie - POPULAR MUSIC FROM VITTULA (2004). Actor, scenarist, regizor si producator, Santiago Segura Silva si-a atins conditia de star in 1998 cu debutul regizoral TORRENTE, THE STUPID ARM OF THE LAW in care a jucat rolul principal.

"Razi de unul singur? Situatiile comice nu circula de la o cultura la alta, chiar daca sunt generate de contextul cultural si cel religios. Subiectul va fi prezentat si discutat de actorul polonez Maciej Stuhr care a fondat un cabaret de succes si renumitul regizor, producator si scenarist norvegian Bent Hamer ale carui filme au fost marcate de un umor mut si au fost distribuite in peste 40 de tari, au participat in peste 80 de festivaluri si au castigat 30 de premii.

Premiile Academiei Europene de Film se decerneaza pe 6 decembrie, la Copenhaga.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells