Ce am invatat de la Bill Plympton

de Gloria Sauciuc în 8 Oct 2008
Ce am invatat  de la  Bill Plympton

La masterclass-ul tinut ieri la Bucuresti de Bill Plympton - dublu nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animatie (in 2005 pentru Guard Dog), premiat la Cannes, si in competitie de mai multe ori, de-a lungul timpului, pentru Palme d'Or - animatorul a vandut ponturi publicului despre cum poti castiga bani din animatie si despre cum sa faci un personaj care sa aiba priza la public.

"Sa va spun ceva despre constituirea personajului: e o parte importanta a succesului meu, pentru ca am inceput ca grafician de ilustratii. Foarte des desenele si caricaturile scot figuri cu nasuri mari, sau cu maini mari: nu imi plac. Problema cu ele e ca atunci cand ceva caraghios se intampla, e normal. Personajele mele in schimb sunt normale - nas mic, gura mica, maini mici. Si atunci cand li se intampla ceva fantastic, e socant. Si din aceasta surpriza reies umorul. Trebuie sa existe contrastul intre normal si bizar. Atunci cand personajul arata iesit din comun, nu te poti identifica cu el. Insa cand e normal si te identifici cu el, e momentul ca ceva bizar sa aiba loc. Cand concepeti un personaj, nu puneti pe el multe detalii si texturi, pentru ca esentialul e forma. Atunci cand ai o forma fluida, naturala, personajul e foarte viabil.

Cand eram in scoala, in anii 60-70, animatia parea sa fie pe moarte. Disney era pe cale sa dea faliment, Warner Bros nu mai facea animatii, numai Hanna Barbera mai facea si nu imi placeau deloc. Am fost la New York si am devenit ilustrator. Am facut si caricaturi politice. Apoi, prin 1983, o prietena de-a mea care avea un proiect de film animat mi-a propus sa devin animator.

Regizoarea mi-a aratat pas cu pas cum trebuie facut un film, cum sa fac imaginile de expunere, cum sa pregatesc pentru filmare. Stiam sa scriu povesti si poante, dar nu cunosteam latura tehnica a animatiei. Filmul a avut ceva succes, era un film politic: despre frica americanilor de rachetele rusesti. Odata ce am invatat sa fac un film, am inceput propriile mele filme".

Cat priveste ponturile despre cum sa faci bani din animatie, Plympton si-a presarat expunerea cu poante. Iata ce a spus animatorul de succes: "Multa lume crede ca animatiile se fac numai ca experimente, sau ca un pas catre filme normale. Insa adevarul e ca poti castiga bani din animatie. Sunt din Oregon. Asta e la nord de California. Si poate pentru ca la noi ploua mult, mi-a placut sa stau inauntru si sa desenez. Eram obsedat de desene animate: am vazut Bugs Bunny, si Daffy Duck, si asta mi-a placut: sa fac oameni sa rada prin lucrurile pe care le desenez. Oregon mai e celebru prin pantofii Nike - care vin de acolo. Si prin faptul ca ploua mult. Poate de aceea cei mai mari desenatori, printre care Matt Groening de la Simpsons, sau desenatorul lui Ratatouille sunt din Oregon.

Cand eram la scoala, un coleg mi-a cerut sa desenez un poster pentru o campanie. Am desenat-o pe Marilyn Monroe intr-o ipostaza sexy ( aveam 15 -16 ani, asa ca asta ma interesa cel mai mult. Dar si acum desenez femei sexy). Dupa ce posterul a fost afisat, a devenit foarte popular, si m-am trezit chemat prin difuzorul scolii, pentru ca as fi distribuit imagini pornografice. M-am temut atunci ca o sa fiu exmatriculat, sa ajung un ratat, ca niciodata nu o sa ajung sa fac desen profesionist. Dar culmea, cand ma intorceam in clasa toata lumea vorbea cu respect despre ce facusem, ca despre un rebel: si am inteles atunci ce efect pot sa aiba caricaturile.

Tot timpul de atunci am facut caricaturi neortodoxe. Si asta pentru ca sunt deosebite, pentru ca zguduie oamenii. Unii oameni sunt jigniti de caricaturile mele, dar asta imi place sa fac: nu numai caricaturi banale, fericite, ci caricaturi care te fac sa gandesti".

Ziua de ieri s-a incheiat cu un nou lungmetraj in competitia de animatie: "Die Drei Rauber"/"Cei trei hoti", in regia lui Hayo Freitag, dupa o carte de Tomi Ungerer. Regizorul a fost prezent la proiectie, dupa care a raspuns intrebarilor publicului. Bill Plympton a vizionat filmul si, la final, l-a felicitat pe Freitag. Intr-adevar , "Die Drei Rauber" a placut foarte mult, fiind aplaudat cu entuziasm. Despre film, revenim cu o cronica spre sfarsitul zilei de astazi.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells