Black Lightning, un justiţiar forţat să revină în acţiune

de Ştefan Dobroiu în 23 Ian 2018
Supereroul de culoare se alătură lui The Flash şi Arrow în colecţia canalului The CW

După ce a lansat Arrow, The Flash, Supergirl şi Legends of Tomorrow, canalul The CW îl găzduieşte de săptămâna trecută şi pe Black Lightning, un popular supererou de culoare din colecţia de personaje a DC Comics. Serialul discută relevant dificila alegere de a deveni justiţiar, acţionând astfel împotriva legii, şi cauzele acestei alegeri. Iată mai jos ce ţi-ar putea plăcea la serialul al cărui prim sezon de 13 episoade a debutat pe 16 ianuarie.

Jefferson Pierce (Cress Williams) este director la un liceu destinat comunităţii de culoare din oraşul Freeland. Ascensiunea unei bande de răufăcători, Cei 100, ale cărei acţiuni lasă poliţia neputincioasă, provoacă nelinişte în comunitate. După ce fiica sa este arestată pentru că a participat la proteste ce ar fi trebuit să determine autorităţile să declare război Celor 100, Pierce este forţat să-şi asume adevărata identitate: până în urmă cu nouă ani era Black Lightning, un supererou în stare să controleze electricitatea. Nu trece mult şi zvonurile despre revenirea justiţiarului pune oraşul pe jar: Tobias Whale (Marvin Jones III), liderul Celor 100 şi fost politician corupt forţat să devină gangster de acţiunile anterioare ale lui Black Lightning, declară război total.

Black Lightning nu reinventează genul şi, dat fiind că se lansează după ce Luke Cage a promovat o distribuţie eminamente de culoare şi a discutat problemele comunităţii afroamericane, nu dispune nici de avantajul "primului venit" pe acest teritoriu ficţional nu foarte popular în programele canalelor TV americane. Dar, trecând peste aspectele supereroice destul de generice, serialul revine la câteva teme cu potenţial: până unde sacrifici viaţa personală pentru binele comun şi ce faci atunci când autorităţile te dezamăgesc şi simţi nevoia să iei problemele în propriile mâini.

Pentru publicul din România, discuţia despre discriminarea rasială şi nedreptăţile suferite de afroamericanii forţaţi să devină gangsteri sau justiţiari pentru a simţi că au o cât de mică putere în societate ar putea fi neinteresantă. Dar până la urmă Black Lightning este despre o familie dintr-o comunitate ce înfruntă probleme sociale diverse. Deocamdată nu ştim nimic despre modul cum Black Lightning şi-a obţinut puterile, dar aflăm destul de repede că şi fiicele sale Jennifer (China Anne McClain) şi Anissa (Nafessa Williams) ar putea dispune de superputeri. Este clar că în sânul familiei Pierce se desfăşoară forţe ce promit un spectacol interesant, dincolo de comentariul social.

Un aspect extrem de important al unui serial cu supereroi este villain-ul, iar în acest caz avem parte de Tobias Whale, liderul Celor 100, un afroamerican albinos celebru pentru lipsa de scrupule şi ferocitate. Faptul că Whale l-a ucis pe tatăl lui Black Lightning şi faptul că antagonistul a fost la un moment dat învins de supererou creează o dinamică interesantă: amândoi par gata de orice pentru a-şi lichida adversarul. Poate că Black Lightning pare avantajat de superputerile sale, dar să nu uităm că Whale este înconjurat de o armată de acoliţi gata să ucidă, răpească şi să tortureze pe orice i-ar putea îndruma spre supererou.

Una din marile întrebări ridicate de orice nou serial The CW cu supereroi DC este dacă nou-veniţii au parte de aventuri în acelaşi univers ficţional, Arrowverse. În acest moment nu se ştie dacă Black Lightning se va întâlni vreodată cu Green Arrow (Stephen Amell), The Flash (Grant Gustin), Supergirl (Melissa Benoist) şi echipa Legends of Tomorrow, creatorii serialului anunţând că în acest moment nu există planuri pentru un crossover. Credem, totuşi, că nu va trece mult până când Black Lightning îşi va întâlni partenerii întru justiţie, pentru că un crossover nu este realizat doar pentru fani şi pentru posibilitatea unei poveşti mai complexe, ci şi pentru un aşteptat transfer de popularitate de la serialul cu audienţă mai mare la cel cu audienţă mai mică.

Exploreaza subiecte similare:

Black Lightning, Arrow, The Flash, Supergirl, Legends of Tomorrow, Luke Cage

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Phantom_sub pe 23 ianuarie 2018 19:06
Văzut primul episod. Un întreg discurs politic pentru cultura negrilor. Și costumul e kitsch tare. Vorba unora, ce le-a rămas din celelalte trei seriale.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells