Avengers: Endgame versus Fast & Furious 8: care film e mai popular în România?

de Ştefan Dobroiu în 2 Mai 2019
Câteva vorbe despre chiţibuşurile calculării recordurilor

Un comunicat al distribuitorului Forum Film anunţă că premiera Avengers: Endgame a avut "încasări record de 7.806.142 RON în primele şapte zile", întrecând astfel debutul de 7,443 de milioane al lui Furios şi Iute 8 din anul 2017. Faptul că respectivul comunicat omite să precizeze numărul de spectatori al lui Endgame ne-a determinat să facem o comparaţie mai aplicată între aceste două vârfuri ale popularităţii cinematografice din România şi să dezvăluim câteva dintre dedesubturile calculării recordurilor de încasări.

De când se fac analize de box office profesioniste în România, la weekend-ul lansării se calculează nu doar încasările din perioada vineri-duminică (care formează ceea ce se consideră weekend-ul lansării), ci şi încasările spectacolelor în avanpremieră. În cazul lui Furios şi Iute 8, aceste spectacole în avanpremieră au început încă de luni. Deci, de-a lungul a şapte zile, filmul cu Vin Diesel a totalizat 366.195 de spectatori şi încasări în valoare de 7.443.186 lei. Tehnic, distribuitorul Forum Film are dreptul să îşi adjudece recordul pe şapte zile pentru Endgame, cu precizarea că blockbusterul Marvel a fost dezavantajat de sincronizarea cu Paştele ortodox şi distribuitorul a calculat nu perioada luni-duminică, aşa cum ar fi trebuit, ci perioada joi-miercuri, care îl avantaja.

Dacă e să respectăm regulile calculării încasărilor, încasările pentru weekend-ul de debut ale lui Endgame se ridică la 3,85 milioane de lei, aşa cum filmul şi apare în box office-ul săptămânal publicat de Cinemagia (îl găseşti aici). Respectând aceleaşi reguli, Furios şi iute 8 putea anunţa, după weekend-ul lansării, 366.195 spectatori şi 7,44 milioane de lei încasări (aici).

Dar este Endgame mai popular (adică a avut mai mulţi spectatori) decât Furios şi iute 8? Suntem siguri că Endgame a avut sensibil mai puţini spectatori, din simplul motiv că premiera Forum Film a avut de partea sa câteva autuuri care avantajează încasările mai mari dintr-un număr de spectatori mai mic. În primul rând, Endgame este un film 3D, iar cinematografele au vândut dintotdeauna bilete cu preţ mai mare la filmele 3D. Furios şi iute 8 s-a lansat în format 2D. De asemenea, în cei doi ani scurşi între aprilie 2017 şi aprilie 2019 preţul biletelor a crescut. Foarte puţin, dar a crescut. Un semn că Furios şi iute 8 a fost mai atractiv pentru publicul din România este şi faptul că acesta şi-a obţinut totalurile de spectatori şi încasări din mai puţine ecrane: 110 ecrane, în comparaţie cu cele 142 de ecrane pe care a fost disponibil Endgame.

Având în vedere că distribuitorul Forum Film a încetat încă din 2016 să comunice numărul de spectatori pentru filmele sale, probabil nu vom afla niciodată dacă Endgame va întrece la un moment dat totalul de admisii al lui Furios şi iute 8 şi anume 683.878. Mai precizăm că, deşi Furios şi iute 8 este filmul cu cei mai mulţi spectatori de la Avatar (2009) încoace în România, încasările sale au fost întrecute la începutul lunii martie de Aquaman (mai multe detalii aici)

Iată mai jos comunicatul complet şi needitat al Forum Film:

Record de box office în România

“Avengers: Endgame /Răzbunătorii: Sfârşitul jocului”, cea mai bună lansare de film din toate timpurile, acum în cinematografe

Super producția Marvel “Avengers: Endgame/Răzbunătorii: Sfârşitul jocului”, ultimul din seria aventurilor cu Răzbunători, a urcat pe primul loc în topul celor mai bune filme lansate vreodată în România, cu încasări record de 7,806,142 RON în primele șapte zile. Recordul din țară se înscrie în succesul internațional al filmului, care a spart absolut toate recordurile de încasări în primul weekend în cinematografe, ajungând la 1,2 miliarde de dolari în întreaga lume.

Acesta e primul film care reușește să genereze încasări de peste un miliard de dolari în doar cinci zile de la lansare, aproape dublu față de producția care deținea recordul până acum, tot din seria Avengers - “Avengers: Infinity War/Răzbunătorii: Războiul infinitului”, care a numărat încasări de 640 de milioane de dolari în primul weekend (fără încasările din China), scrie Financial Times.

În primul weekend noul “Avengers” a înregistrat un mega succes de box office și în România, adunând încasări de 3,859,114 RON și devenind cel mai urmărit film cu super eroi, dar și cea mai bună lansare din seria Marvel.

Cu un hiper succes la publicurile din întreaga lume, franciza Avengers cuprinde 22 de filme, lansate în ultimii 11 ani, care au generat în total venituri de peste 19,9 miliarde de dolari pentru Studiorile Marvel.

Exploreaza subiecte similare:

Avengers: Endgame, Fast & Furious 8, Aquaman

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
viorellll pe 2 mai 2019 16:54
Filme de doi lei.
Manusa pe 2 mai 2019 19:23
Mda, incasarile le puteti spune, dar de la un timp la filmele de top sa le zic asa spectatorii nu ii mai treceti. Dupa statistica voastra a fost 1 om la Endgame. La fel si cu Cpt Marvel.....
lazar90 pe 3 mai 2019 02:27
Am observat că multe filme din BoxOffice-ul românesc au acel „1” la numărul de spectatori. Sunt curios de ce?
Alex.M pe 3 mai 2019 02:44
Pentru ca, asa cum a subliniat autorul in articol, distribuitorul nu ofera acele cifre (spectatorii, in cazul asta). Acel "1" e acolo pentru ca trebuie sa existe o valoare.
camaleonii pe 2 mai 2019 20:02
- Fast a fost 2D. Avengers 3D. Mult mai scumpe biletele la 3D fata de 2D (cu 5-6 lei mai scumpe). Avantaj: FF8
- Fast s-a lansat in 2017. Avengers 2019. Pretul biletelor a mai crescut de atunci cu 1-2 lei. Avantaj: FF8
- Fast a rulat in regim de avanpremiera incepand cu luni, si pana joi seara (cate 4 proiectii pe zi aproximativ). Avengers, in afara de duminica cand a fost inchis, si partial sambata a avut si cate 2-3 proiectii la aceeasi ora. Asadar, nr. proiectiilor pentru Avengers a fost net superior mai mare. Avantaj: FF8.
Insidekino a publicat estimativ nr. de bilete vandute de Avengers in weekendul de debut: 154k, mult sub cei 366k facuti de Fast 8. Iar in 4 zile din cursul saptamanii sa fi reusit Avengers sa incasaze peste 200k este cam imposibil. Din nou: avantaj FF8.

blackmore pe 3 mai 2019 12:29
Astea nu pot fi numite filme
marius7x pe 4 mai 2019 17:06
Foarte interesant articolul. De acord cu analiza, si pacat ca nu stim si numarul de spectatori pentru filmele unor distribuitori..

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells