Go Back   Cinemagia Forum > De toate pentru toti > Cafenea

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01 Jan 2012, 17:30   #1041
sabinalin
Veteran
 
sabinalin
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 251
MAIGRET SI VAGABONDUL de George Simenon.

E al 55-lea roman din seria dedicata anchetelor comisarului intruchipat remarcabil de catre marele Jean Gabin. Un vagabond este aruncat in apele Senei dar este salvat de la moarte in ultimul moment. Pare un fapt banal si, la urma urmei, pe cine intereseaza soarta unui vagabond cand exista "cestiuni" mult mai arzatoare in agenda zilei ? Totusi, e greu de explicat cine ar intentiona sa ucida un amarat si Maigret devine foarte interesat de caz cand afla ca individul fusese in trecut un medic respectabil...
sabinalin is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 01 Jan 2012, 23:42   #1042
alexandru_d
Senior
 
alexandru_d
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 83
Jules and Jim - Henri Pierre Roche 10/10

O carte minunata care cu greu lasa loc posibilitatii de a face pauza; trei personaje care "lupta" pentru viata lor incercand sa-si "umple" golurile urmand un itinerar bine stabilt de impulsul momentului al unei femeii care traieste cu adevarat.
Filmul nu il recomand, duce lipsa de amanunte destul de importante.

Scafandrul si fluturele - Jean-Dominique Bauby 6/10

O aventura deosebita care pe mine nu m-a atins asemenea altora. Incep sa percep altfel rolul Bibliotecii Judetene si ajutorul pe care aceasta il poate oferi.
Urmeaza si filmul ...

Last edited by alexandru_d : 05 Jan 2012 at 21:00.
alexandru_d is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 02 Jan 2012, 18:59   #1043
dragonfly_drk
Guru
 
dragonfly_drk
 
Join Date: Aug 2010
Location: Cemetery
Posts: 2,940
Andre Glucksmann - Discursul urii.

O carte destul de groaie dar foarte interesantă. Mai mult filosofică, poate şi puţin politică încercând să explice de unde provine ura, fie că e ea individuală sau de masă. (Cu o luciditate şi o capacitate de anticipaţie care deranjează, A.G. evidenţiază principala problemă filosofică a secolului al XXI-lea: a supravieţui, înseamnă a supravieţui urii.)

Şi pentru a vă convinge, un mic extract:

"Ura explodeaz, radicală, şi face tabula rasa, chiar dacă îşi găseşte sfărştul într-o sinucigaşă ură de sine.
O ură atât de împărtăşită este structurată ca un discurs care răspunde la tot, satisfăcându-i pe toţi... (ea) ne înveseleşte intimitatea, întrebându-ne pe fiecare dintre noi despre raţiunea noastră de a trăi şi a iubi."
__________________
music is created by the space between the notes not the notes themselves.
dragonfly_drk is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 02 Jan 2012, 21:22   #1044
Manusa
Guru
 
Manusa
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 359
Sven Hassel - Imperiul Iadului

O carte de nota 10 care merita citita si mi-a placut foarte mult.
Manusa is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 04 Jan 2012, 19:23   #1045
aniela07
Guru
 
aniela07
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 656
Originally Posted by alexandru_d:
Scafandrul si fluturele - Jean-Dominique Bauby 6/10

O aventura deosebita care pe mine nu m-a atins asemenea altora. Incep sa percep altfel rolul Bibliotecii Judetene si ajutorul pe care acesta il poate oferi.
Urmeaza si filmul ...

Ce ma bucur cand gasesc oameni carora cartea asta li s-a parut mediocra!
Dupa Mar adentro, filmul deja nu mai conteaza nici el.
aniela07 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 07 Jan 2012, 18:11   #1046
alexandru_d
Senior
 
alexandru_d
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 83
Originally Posted by aniela07:

Ce ma bucur cand gasesc oameni carora cartea asta li s-a parut mediocra!
Dupa Mar adentro, filmul deja nu mai conteaza nici el.

Eu am luat-o de la Biblioteca Judeteana pentru o prietena, primul lucru pe care doamnele de acolo mi l-au spus a fost ca este o carte trista si mi-au starnit curiozitatea, voiam sa vad ce anume le-a impresionat, in special pentru faptul ca au acces la un numar mare de carti (sunt impresionate asemenea majoritatii femeilor de orice sau chiar are ceva cartea aceasta). Povestea o consider trista pentru ca incerc sa imi imaginez ce poate insemna un astfel de incident pentru o persoana (personajul avusese o viata "la limita",tocmai voia sa isi achizitioneze o masina rapida ca mai apoi sa se afle la polul opus), pentru familia acesteia, insa cartea nu mi-a transmis nimic.

Am urmarit postarile tale si am observat ca ai un ochi critic, poti sa postezi te rog o lista cu titluri pe care tu le recomanzi ?

Am vazut ca ai citit trilogia Millennium si nu ai fost foarte incantata de ea si mai am exemplul unei prietene care incepuse sa citeasca o carte scrisa de o persoana (tot nordica) care s-a trezit cu veleitati de scriitoare si partea frumoasa este ca avea si niste preturi "interesante" la carti ceea ce ma face sa ajung la concluzia ca sunt totusi persoane care incurca talentul pentru a scrie cu dorinta de a-si vedea numele scris pe o carte.

Last edited by alexandru_d : 07 Jan 2012 at 22:23.
alexandru_d is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 07 Jan 2012, 18:30   #1047
andreeeeeeea
Novice
 
andreeeeeeea
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 12
A Clockwork Orange de Anthony Burgess.

a devenit una din preferatele mele.
andreeeeeeea is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 08 Jan 2012, 02:38   #1048
Presedintele
Banned
 
Presedintele
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 495
Horia Ursu - "Asediul Vienei". Recitita, de fapt, intr-o zi. Recomandata cu incredere.

PS
4i - tie ti-o imprumut cu cea mai mare placere.
Presedintele is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 09 Jan 2012, 10:52   #1049
bremen1980
Guru
 
bremen1980
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2,355
Am terminat primul volum din ''Muntele vrajit '' .Mai urmeaza alte 2 vol . (mai groase ).
Concluzia primului volum :daca aveti o ruda tebecista -pastrati distanta altfel s-ar putea sa v-o luati .
bremen1980 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 13 Jan 2012, 09:15   #1050
mihaelabr
Novice
 
mihaelabr
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 6
Ultima carte citita este Lolita de Vladimir Nabokov - desi majoritatea persoanelor nu au reactii pozitive fata de "descrierile " personajului principal asupra Lolitei mie chiar mi-a facut placere sa parcurg romanul .
Acum citesc Nesuferitele zile de luni de Arnon Grunberg - sunt debia la jumatatea cartii asa ca o sa revin cu o parere dupa ce o termin
mihaelabr is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 13 Jan 2012, 17:18   #1051
klaudya_e
Guru
 
klaudya_e
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 759
un fragment din Opiniile unui clovn - Heinrich Böll

"În filmele despre artiști, suferințele sufletului artistului, mizeria și lupta cu demonul sunt proiectate întotdeauna în trecut. Un artist în viață, care n-are nici măcar o țigară și nu-și poate cumpăra pantofi soției, este neinteresant pentru cineaști, întrucât nu le-a fost confirmat de trei generații de flecari că ar fi un geniu. O singură generație de flecari nu le-ar fi de ajuns."
klaudya_e is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 13 Jan 2012, 20:34   #1052
marcusARCUS
Guru
 
marcusARCUS
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 948
Ultima carte citita a fost un comic-book (gros,cred ca mai lung decat Persepolis) Maus,scris de Art Spiegelman in decursul a 6/7 ani.Cartea este despre tatal sau ( in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial) ,Vladek Spiegelman,un supravietuitor al Holocaustului,dar si despre relatia tata-fiu ce incepe sa se destrame incet-incet.Evreii sunt portretizati ca fiind soareci,nazistii sunt pisici,polonezii sunt porci,iar francezii sunt broaste.Foarte politically incorrect la prima vedere.

O carte incredibila,sunt niste fragmente care chiar te dau pe spate,nu numai din punct de vedere emotional,dar si ideatic.Acum nu va stric placerea de a citi cartea,dandu-va exemple.

9/10

A,da.Cartea a luat premiul Pulitzer in 92.
__________________
In the event that you find some certain sequences or ideas confusing,please bare in mind,that this is your fault,not ours.You will need to see the picture again and again,until you understand everything.Turn.
marcusARCUS is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 19 Jan 2012, 23:00   #1053
alexandru_d
Senior
 
alexandru_d
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 83
Extrem de tare si incredibil de aproape - Jonathan Safran Foer - 10

O carte remarcabila, impresionanta; autorul reuseste sa transmita trairile personajului, intri in lumea creata de el. La sfarsit te gandesti cu greu ca trebuie sa renunti la "dialogul" cu personajul principal. O recomand la randul meu cum si mie mi-a fost recomandata.

Last edited by alexandru_d : 19 Jan 2012 at 23:20.
alexandru_d is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 21 Jan 2012, 10:25   #1054
aniela07
Guru
 
aniela07
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 656
Florina Ilis –Cruciada copiilor 8/10

Primul lucru la care te gândeşti atunci când îţi dai seama care e subiectul principal: W. Golding Lord of the Flies. Dacã ai trecut pe la facultate pe la vreun curs de literaturã englezã, deja dai ochii peste cap pentru cã (alãturi de Catcher in the Rye) te-ai cam sãturat de analiza unei astfel de tematici (ştii cã este overrated). Dar totuşi te prinde şi ţi-e cam greu s-o laşi din mânã (primele 250 de pagini pentru cã ştie sã te agaţe, apoi, deşi începe sã te cam exaspereze puţin cu stilul, îţi pare rãu sã renunţi cã parcã nu prea ai vrea sã laşi baltã o carte care deja ţi-a ocupat timpul în care tu ai fi putut citi un Murakami simpatic, aşa cã mai pierzi încã pe-atâta ca sã ajungi la sfârşit –dar, pe alocuri, eşti recompensat de suferinţã şi pe final ritmul chiar este bunicel).
Ideea de a avea nişte copii care îşi creeazã propria lor societate în afara sferei logice, sociale, morale a adulţilor nu este una nouã, dar are succes de fiecare datã. Pe scurt, sunt nişte puşti care ocupã un tren. Deşi subiectul nu debordeazã de originalitate, copiii sunt interesanţi pentru cã reflectã amestecul ãsta de violenţã şi visare care îi caracterizeazã pe copiii din ziua de azi mai mult decât pe cei din trecut (dupã atâtea filme cu terminatori şi ucideri în serie, moartea nu mai înseamnã renunţarea la viaţã, viitor, prieteni, pãrinţi, bucurii, ci doar o dovadã secundarã a iscusinţei terminatorului). Fiecare copil are traumele lui neexprimate (visele în germanã cu mama care a fugit cu amantul) şi soluţiile imaginare corespunzãtoare (tricoul cu Harry Potter care te face invizibil în faţa unui tatã vitreg cu principii disciplinare aspre formate dupã modelul din armatã, întors recent dintr-o misiune în Afghanistan). Doar copiii strãzii, conduşi de Calman, au numai partea de violenţã realã (Calman ştie cã invizibilitatea nu este datã de nici un tricou magic, ci de starea de panicã în care oamenii nu sunt atenţi la ce se întâmplã în jur, aşa cã poţi trece cu uşurinţã neobservat).

Ce mi-a plãcut:
 sfiala sexualã a copiilor strãzii, ei pãstrând totuşi o parte din acea inocenţã a-sexualã, o curiozitate stângace privind sexualitatea, deşi toţi dintre ei au fost obligaţi sã treacã prin experienţe de acest gen (fie ca victime ale prostituţiei infantile, fie ca victime ale ierarhiei canalelor, fie ca victime ale abuzatorilor din instituţiile de ocrotire);
 gãselniţa scriitoriceascã de la final cu bãiatul care foloseşte repetiţia obsesivã a versurilor lui Eminem ca paravan între duritatea celor întâmplate şi lumea lui imaginarã interioarã cu limitele ei de înţelegere şi acceptare a realului.

Ceea ce nu mi-a plãcut deloc la carte a fost faptul cã mã ducea mereu cu gândul la alte cãrţi: Golding prin subiect, Rushdie prin procedeul de puzzle de personaje, Marquez prin eliminarea punctelor şi înlocuirea lor cu virgule, Dan Brown (cum nu sunt un fan al genului el este punctul meu de referinţã) prin ideea de naşterea pe internet a unui misterios ordin al inocenţei.
aniela07 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 21 Jan 2012, 10:36   #1055
aniela07
Guru
 
aniela07
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 656
Originally Posted by alexandru_d:
Extrem de tare si incredibil de aproape - Jonathan Safran Foer - 10

O carte remarcabila, impresionanta; autorul reuseste sa transmita trairile personajului, intri in lumea creata de el. La sfarsit te gandesti cu greu ca trebuie sa renunti la "dialogul" cu personajul principal. O recomand la randul meu cum si mie mi-a fost recomandata.

aaaaaa. daca e de 10, atunci o mut mai sus pe lista de asteptare. am vazut trailer-ul filmului si am cam strambat din nas asa. oricum vreau sa citesc cartea inainte de a vedea filmul.

multumesc pentru aprecierea din post-ul anterior nu prea sunt eu asa cu lista de recomandari pentru ca eu tot cu clasicii votez. daca e sa jur pe ceva, eu tot pe Dostoievski jur.
dar sunt si din astia mai proaspeti asa care-mi plac destul de mult. Imi plac japonezii (Yukio Mishima si mai abordabilii Haruki Murakami si Ryu Murakami). Imi place si Julian Barnes si am fost multumita ca a luat man booker prize-ul de anul asta (mai ales ca mi-am cumparat toate cartile lui de la Nemira atunci cand erau la reduceri la 5 ron, ca acum vad ca au sarit de 25...). Si-mi mai plac scrantitii ca Houellebecq sau Philip Roth. Imi plac si Margaret Atwood, Jose Saramago, Jeffrey Eugenides, Kazuo Ishiguro, Italo Calvino. si urmaresc in general ce mai apare si fie ma milogesc sa-mi trimita si mie vreun prieten din strainatate cartea, fie imi download-ez eu de pe net sau mai dau iama prin anticariate cand mai plec in vacanta prin strainatate.
aniela07 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 23 Jan 2012, 06:02   #1056
sabinalin
Veteran
 
sabinalin
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 251
NOAPTEA DE SANZIENE de Mircea Eliade.

E cel mai bun roman romanesc pe care l-am citit pana acum, si n-am citit putine... Marele intelectual roman si-a propus sa scrie un mic "Razboi si pace" si, pe fond, se poate considera ca a reusit. E romanul unor iubiri imposibile, e romanul generatiei de tineri intelectuali care au suferit cumplit din cauza celui de-al doilea razboi mondial si din cauza orientarilor extremiste instalate in Romania inainte si dupa marea conflagratie. E romanul unor personaje de neuitat precum Stefan, Ileana,Ioana,Irina,Biris, Bibicescu, Vadastra si lista poate continua. Are un imens potential de ecranizare, ce pacat ca regizorii nostri nu sunt interesati de o asemenea carte exceptionala!
sabinalin is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Jan 2012, 17:49   #1057
bremen1980
Guru
 
bremen1980
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2,355
Un articol pe care-l citeam mentiona numeroase pasaje din ''Lupul de stepa '' cartea lui Hermann Hesse .Tin minte ca am citit cartea asta acum 6 ani dar nu-mi mai amintesc nimic din ea Stiu ca mi-a placut foarte mult dar nu mai stiu de ce .
Am mai avut o discutie asemanatoare cu un prieten dupa ce ma aratasem impresionat de ''Orbirea '' lui Canetti ;tipul sustinea ca-i placuse foarte mult cartea dar nu mai tinea minte nimic din ea . Atunci nu-l credeam dar am ajuns acum in aceeasi situatie.
bremen1980 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Jan 2012, 18:11   #1058
anaemona
Guru
 
anaemona
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2,704
Originally Posted by sabinalin:
NOAPTEA DE SANZIENE de Mircea Eliade.

E cel mai bun roman romanesc pe care l-am citit pana acum, si n-am citit putine... Marele intelectual roman si-a propus sa scrie un mic "Razboi si pace" si, pe fond, se poate considera ca a reusit. E romanul unor iubiri imposibile, e romanul generatiei de tineri intelectuali care au suferit cumplit din cauza celui de-al doilea razboi mondial si din cauza orientarilor extremiste instalate in Romania inainte si dupa marea conflagratie. E romanul unor personaje de neuitat precum Stefan, Ileana,Ioana,Irina,Biris, Bibicescu, Vadastra si lista poate continua. Are un imens potential de ecranizare, ce pacat ca regizorii nostri nu sunt interesati de o asemenea carte exceptionala!

Sabine, stii cum se zice. Cum iti alegi asa citesti
__________________
"Bravery is by far the kindest word for stupidity."
anaemona is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 27 Jan 2012, 10:49   #1059
sabinalin
Veteran
 
sabinalin
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 251
Originally Posted by anaemona:
Originally Posted by sabinalin:
NOAPTEA DE SANZIENE de Mircea Eliade.

E cel mai bun roman romanesc pe care l-am citit pana acum, si n-am citit putine... Marele intelectual roman si-a propus sa scrie un mic "Razboi si pace" si, pe fond, se poate considera ca a reusit. E romanul unor iubiri imposibile, e romanul generatiei de tineri intelectuali care au suferit cumplit din cauza celui de-al doilea razboi mondial si din cauza orientarilor extremiste instalate in Romania inainte si dupa marea conflagratie. E romanul unor personaje de neuitat precum Stefan, Ileana,Ioana,Irina,Biris, Bibicescu, Vadastra si lista poate continua. Are un imens potential de ecranizare, ce pacat ca regizorii nostri nu sunt interesati de o asemenea carte exceptionala!

Sabine, stii cum se zice. Cum iti alegi asa citesti

Just!
sabinalin is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Jan 2012, 20:44   #1060
aniela07
Guru
 
aniela07
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 656
Dan Lungu -In iad toate becurile sunt arse 10/10

De mult nu am mai citit o carte atât de antrenantã la nivel verbal. E o vitaminã efervescentã de argou şi combinaţii inedite („soarele ca o farfurie murdarã de ou”).

In faimosul Botoşima (!) Victor, pe culmile disperãrii inutilitãţii exitenţiale, încearcã sã îşi revinã din nenumãratele morţi succesive dintr-o viaţã în care înaintarea în vârstã echivaleazã cu impostura tot mai accentuatã şi îşi hrãneşte dâra de plãcere de a trãi din amintirile unei adolescenţe cu o gaşcã mai mult decât savuroasã. Cu cât întoarcerile în trecut sunt mai amuzante şi mai pline de viaţã, cu atât prezentul e mai searbãd şi mai sufocant. Dar ceea ce susţine toatã cartea este limbajul colorat care transmite atât bucuria bãieţilor de a descoperi sexul, bãutura, nepãsarea etc., cât şi amãrãciunea şi lehamitea unei maturitãţi cu nostalgii adolescentine.

Dupã cum a spus frumos chiar autorul: nu poţi face literaturã despre nişte inşi supãraţi rãu de tot pe lume folosind expresii de pension.
aniela07 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 21:11.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells